Lampedesigner har taget sit livsværk med til Rønne

Lampedesigner har taget sit livsværk med til Rønne
Holger Strøm flyttede i 2019 med sin hustru til Rønne, som parret har mange forbindelser til. Sidste år overtog han rettighederne til at sælge den lampeserie, han grundlagde for 50 år siden, og den seneste tid har han udstillet og solgt de sammenflettede lamper fra Poul Pavas galleri. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 20. JAN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. JAN 2023 • 05:30

Holger Strøm har slået sig ned i Rønne og rykkede før jul ind hos Poul Pavas galleri i Snellemark med sine unikke saml selv-lamper, der blev udviklet i Irland for 50 år siden og siden da er solgt i over 100.000 eksemplarer.

 

30 identiske stykker hvidt karton med drejede kanter.

Det er den simple opskrift på den lampe, som i et halvt århundrede har udgjort fundamentet for Holger Strøms gerning som designer. Når de 30 papirstykker flettes sammen, får man en IQ Light-skærm, og gennem årene er der produceret og solgt omkring 120.000 af dem.

Nu hænger udstillingsmodellerne omkring Poul Pavas spraglede malerier. Før jul flyttede Holger Strøm ind med sine lamper hos multikunstneren i Snellemark.

– Jeg kom forbi med mine kone, og han havde sat et skilt i døren om, at han gerne ville have en anden ind i galleriet, fortæller Holger Strøm, der har boet i Rønne siden 2019.

– Jeg synes, at hans billeder godt kan tåle at stå sammen med det hvide og kolde, som jeg har med.

Der hænger en rød lampe i loftet, men den er sat op til ære for julen, forklarer lampedesigneren, da Tidende kigger forbi.

– Det er altid det hvide, der har solgt mest.

Hovedparten af de hvide lampeskærme kom op at hænge i stuer verden over efter årtusindskiftet, hvor de hvide former harmonerede med tidens indretningstendenser.

Holger Strøms nye værelseskammerat har været glad for at få selskab og nyt interiør i galleriet.

– Jeg synes, at det ikke kunne være et bedre match med hans strømlinede ting og mine billeder, siger Poul Pava.

– Jeg sidder her hver eneste dag alligevel, og det er dejligt at få noget liv i butikken.

Poul Pavas karakteristiske malerier i galleriet på Snellemark er de seneste blevet oplyst af Holger Strøms IQ Light-lamper. Foto: Jacob Jepsen

 

Solgt i et halvt århundrede

2023 bliver året, hvor Holger Strøm kan fejre 50-års jubilæum med saml selv-lamperne, der fra starten blev tænkt som et postordreprodukt. I den anledning forberedes en udstilling på Grønbechs Gård. Det var også udsigten til et jubilæum, der sidste år gav Holger Strøm lyst til at købe sit lager tilbage fra den sjællandske distributør, som de seneste år har solgt lamperne.

– Jeg har godt nok patentanmeldt lamperne i 1972, men de kom først på markedet i ’73, fortæller Holger Strøm om 50-året.

Konceptet udviklede han i Irland. Han var dengang irsk gift, og efter nogle år som emballageudvikler i Danmark med bølgepap som speciale flyttede parret til Irland. Her fik Holger Strøm en kontrakt hos Kilkenny Design Workshops i 1970.

– Chefen ville gerne have, at jeg lavede et brugbart produkt, og det brugte jeg halvandet år på, siger Holger Strøm.

For 50 år siden var Irland et af de fattigere lande i Vesteuropa med en boligmasse, der afspejlede befolkningens velstand.

– En dame sagde til mig, at man ikke kunne sælge lamper i lrland, for pærerne hang løst i ledningen dengang. Men det var mit held, for skærmen var lige til at klikke på, fortæller han om IQ-lampen.

Navnet refererer ikke til intelligenskvotienten, som man kunne fristes til at tro. IQ står derimod for ”interlocking quadrilaterals”, som betyder sammenflettede firkanter. Umiddelbart virker det lidt kompliceret at samle lamperne, men Holger Strøm bedyrer, at det er simpelt nok, og at monteringen ikke kræver en høj intelligens.

Holger Strøm udviklede IQ Light-systemet i 1970’erne. Lampeskærmene er samlet af identiske papirstykker. Den originale udgave af lampen, der ses på billedet, består af 30 af de firkanter, som den 84-årige designer holder i hånden. Foto: Jacob Jepsen

 

På mode i 00'erne

Licensen til designet tilhørte oprindeligt Kilkenny Illuminations, men Holger Strøm købte på et tidspunkt rettighederne tilbage for 500 pund.

Midt i 1970’erne flyttede Holger Strøm hjem til Danmark, hvor han vendte tilbage til sit tidligere job hos en emballageproducent i Randers. Da han nogle år senere lancerede sin lampe i Danmark, fik den navnet Strøm’s Kugle i en tid. Der skulle gå et par årtier, før de 30 firkanter fik det store gennembrud.

– Salget fortsatte stille og roligt indtil 2000. I 00'erne solgte vi næsten 100.000, fortæller han.

Undervejs blev designet videreudviklet, og der findes i dag et større udvalg af IQ Light-lamper. Alle er baseret på det samme mønster, som designeren med det passende efternavn udviklede i Irland.

Et udsnit af samlevejledningen, som følger med en IQlight-lampe. Det oprindelige grundkoncept med lampen er, at køberen selv skal sætte stykkerne sammen, men i perioder har den været solgt i samlet tilstand. Illustration: IQlight

 

Mange bånd til Bornholm

Inden interviewet har han sendt mig en to sider lang liste i punktform med højdepunkter fra en livslang karriere. Listen begynder med undervisningen i geometri i mellemskolen i 1952-53 og slutter med udstilling og salg på Grønbechs Gård i 2023. Indimellem opremses læretid hos ØK i 50’erne, flere udlandsophold, ansættelser, designpriser og flytninger. Bornholm kommer først på banen for fire år siden.

Det var dog ikke nogen tilfældighed, at Holger Strøm og hans hustru, Stine Nonnegaard-Pedersen drog til Fiskerbakken i Rønne. Hun stammer fra Færøerne, og da hun skulle til Danmark for at tage en ungdomsuddannelse, faldt valget på Rønne Statsskole. Deres datter bor også i nærheden, efter hun traf en bornholmer på sin efterskole, og når man kommer et par forgreninger op i Holger Strøms stamtræ, dukker Rønne op.

– Mine oldeforældre udvandrede fra Bornholm til New York i 1860’erne, fortæller han.

Forbindelsen til Danmark blev genoprettet en generation senere, hvor Holger Strøms farmor flyttede hjem og bosatte sig i København. I Rønne, hvor parret har slået sig ned på Fiskerbakken, er de kommet tæt på anerne.

– Nu bor vi i Storegade-kvarteret – lige imellem, hvor min tipoldefar havde pottemageri, og hvor hans søn boede. Vi bor inden for en afstand på 50 meter til dem begge.

Designerens fjernere forfædre var urmagere og tog del i bornholmerurets storhedstid for et par århundreder siden. Det er ikke så længe siden, at parret fandt et af tiptipoldefars bornholmerure, som de købte tilbage til familien – lidt i samme stil som han ad flere omgange har sit lampedesign og salgsrettighederne.

Hvor længe Holger Strøm, der for et par år siden rundede 80 år, holder lampen tændt i galleriet ved han ikke. I første omgang har han med Poul Pava lavet en aftale, der rækker frem til foråret.