Ufaglærte fra andre lande i EU kan uden videre få arbejde i Danmark, hvis de bare kan få arbejdstilladelse. Men for omkring 100 erhverv gælder det, at også EU-borgere først kan arbejde i Danmark, hvis deres uddannelse og eksamensbevis er blevet godkendt.
Omkring både sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter er det kun svensk uddannede, der uden videre kan tage arbejde på Bornholm og i resten af Danmark. De svenske uddannelser er forhåndsgodkendt af Danmark.
Dermed har Bornholm kun Sverige at se til, hvis det handler om at få besat ledige stillinger i for eksempel ældreplejen i en fart ved hjælp af udenlandsk arbejdskraft.
Den besked blev kommunalbestyrelsens socialudvalg og erhvervs-, bolig- og beskæftigelsesudvalg præsenteret for i starten af ugen: Socialudvalget mandag og det nyoprettede erhvervsudvalg tirsdag.
"Når der er tale om social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker, så vil det være i ganske få lande hvor det vil være relevant at kigge efter arbejdskraft i. Aktuelt er det faktisk kun Sverige, hvor der ligger en forhåndsgodkendelse af netop disse uddannelser, og hvor arbejdskraften således frit kan bevæge sig på tværs af landegrænser", fik politikerne her at vide af kommunens administration.
Kun for fem faggrupper har EU skabt det såkaldte erhvervspas, der gør det lettere for en borger for et andet EU-land at få sin uddannelse godkendt i Danmark. Almene sygeplejersker og fysioterapeuter er to af dem. De tre andre er farmaceuter, ejendomsmæglere – og bjergførere.
"Alle øvrige uddannelser skal søges individuelt, og her er ventetiden betragtelig, fra seks til tolv måneder og med eksempler på flere år."