Kommunen vil geare op på at hente arbejdskraft i udlandet

Kommunen vil geare op på at hente arbejdskraft i udlandet
Arkivfoto
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 11:52
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
1. DEC 2021 • 11:52

Bornholm er kommet med i et nyt østdansk samarbejde for at besætte ledige job med udlændinge, hente de rigtige og få dem integreret bedst muligt. Kommunens ledelse foreslår at bruge knapt en halv million kroner på en ny medarbejder, der ikke skal have andre opgaver.


Bornholm mangler arbejdskraft, og en del af løsningen er at trække udlændinge til.

Op til kommunalvalget var alle partier pånær Lavere Skatter og Afgifter enige om også at søge udenfor landets grænser, og nu ser det ud til, at indsatsen snart får mere fart på.

Onsdag skal udvalget for job, udvikling og fritid beslutte, om det vil sætte 450.000 kroner af til en ny medarbejder til at tage sig af en øget indsats for at trække udlændinge til.

Det sker, efter at Bornholm i august kom med i et stort projekt fra organisationen Copenhagen Capacity, der arbejder for at gøre hovedstadsregionen attraktiv i udlandet, og som også markedsfører det østlige Danmark internationalt.

Det praktiske arbejde startede den 17. november med en konference i Vejle. Her præsenterede organisationen Work, Live, Stay projektet, der også handler om at hjælpe virksomheder til at være klar til at ansætte udenlandske medarbejdere og om at understøtte bosætning og muligheder for udlændinges ægtefæller og børn.

Der skal dog mere til, hvis Bornholm skal høste den fulde gevinst af samarbejdet med Copenhagen Capacity, mener kommunens direktion.

"For at få det fulde udbytte af projektet i projektets korte levetid til udgangen af 2022 og for at etablere en bornholmsk platform for at arbejde med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft, er det administrationens vurdering, at såfremt der kan bevilges et årsværk fra beskæftigelses- og uddannelsespuljen, vil den samlede indsats have mulighed for en større succes, idet vi dels forventer at kunne trække på en stor erfaring fra andre kommuner, dels forventer at kunne trække på en stor erfaring fra andre kommuner samt organisationen i Work, Live, Stay, hvilket kræver tid til deltagelse i netværk, men ikke mindst inddragelse og involvering af bornholmske virksomheder, hvilket vil være vigtigt at afsætte tid til", lyder beskeden til udvalget for job, udvikling og fritid, der har Erik Lund Hansen (S) som formand.

Ambassadører skal anbefale

Efter planen skal projektmedarbejderen dels have kontakt til de bornholmske virksomheder for at samle deres erfaringer ind til gavn for andre virksomheder. Han eller hun skal efter planen også hjælpe virksomhederne med at modtage og fastholde udenlandske medarbejdere. Blandt virksomhedernes udenlandske medarbejdere er opgaven også finde såkaldte ambassadører, der er parat til at anbefale andre at arbejde på Bornholm

Projektmedarbejderen skal efter planen også finde de brancher, hvor der er størst potentiale for at ansætte udlændinge – og gøre nye stillingsopslag synlige for jobsøgende i udlandet.

Arbejdet er tænkt til at finde sted sammen med Business Center Bornholm, bornholmske virksomheder, brancheorganisationer, fagforeninger og uddannelser.

1.500 personer med udenlandsk baggrund var i juli i år i arbejde på Bornholm.