Ja, for man tænker umiddelbart, at lønnen må være meget lavere i Kina, hvordan hamler man op med det?
– Det skyldes flere ting. Noget ligger i den måde, vi gør tingene på, og som vi er blevet gode til, men det hænger også sammen med, at folk er mere lige i Danmark, og det betyder blandt andet, at ingeniøren kan gå ned og tale med de timelønnede, hvor de kommer med de gode ideer, som ingeniøren så kan raffinere, tegne og få lavet styklisterne og så videre til. Den ligeværdighed, vi har i Danmark, er rigtig god i en udviklingsfase, men det er klart, at hvis du skal lave millioner af styk af det samme, så er det ikke her i Rønne, det sker.
Ikke til lager
– I vores branche er det, vi kan, gavnligt, for branchen er lille, og den er kundetilpasset, og vi laver aldrig præcis det samme, men tilpasser til det, som kunden gerne vil have, siger Morten Rask.
– De maskiner, vi laver rigtig mange af, og som er ens, laver vi måske 20 eller 25 af om året, vi får aldrig en meget høj volumen. Kundeønskerne er ikke altid velbeskrevne, og her kommer mange års erfaring til hjælp, så vi rammer det, som kunderne har brug for. Derfor kan vi overleve, og derfor kan vi også godt lide, at vores kunder er lidt besværlige og skal have tingene lavet på deres måde. Det giver bare også udfordringen med, at vi hele tiden må tilpasse medarbejderstaben, fordi vi ikke kan lave noget til lager, siger Morten Rask.