'Hypotetisk' påstand fra Trefor

'Hypotetisk' påstand fra Trefor
Helle Munk Ravnborg (EL): Jeg kan læse mig til, at der er rigtig mange forklaringer på, at priserne er steget. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 05:30

Beof ville også lave takster for højlast, spidslast og lavlast, lyder det fra Enhedslistens Helle Munk Ravnborg, der er forperson for Beof.


De stadig stigende betalinger til elnetselskabet Trefor El-Net Øst har fået en del bornholmere til at sætte spørgsmålstegn ved, om det var smart at lade Bornholms Energi og Forsyning sælge elnettet.

”Trefors prisstigning er tyveri ved højlys dag”, skrev Kirsten Juni tidligere på ugen i et læserbrev, som har fået debatten til at blusse op på ny.

En af dem, der lader til at undre sig over, hvorfor det skal være så dyrt at drive el-infrastruktur på Bornholm, er kommunalbestyrelsesmedlem Helle Munk Ravnborg fra Enhedslisten.

”Godt, Kirsten Juni!”, skrev hun forleden på Facebook.

”Husk at Trefor El-Net Øst i forbindelse med overtagelse af elnet bedyrede, at det ikke ville blive dyrere, fordi man netop lige inden overtagelse havde øget tariffen til det maksimalt tilladte”, skriver Helle Munk Ravnborg, som siden sidste år har været i spidsen for bestyrelsen i Bornholms Energi og Forsyning, der ejede elnettet indtil oktober 2021.

I et debatindlæg bragt i Tidende fredag skriver Helle Munk Ravnborg om prisforskellen og fremhæver, at prisen på Bornholm ligger 85 procent over prisen i Trekantsområdet.

”Men ikke nok med det. Tilsyneladende er det også langt mere omkostningsfyldt at betjene bornholmske strømforbrugere end forbrugere andre steder i landet. I hvert fald ligger prisen for det årlige netabonnement på Bornholm med sine 767 kroner 50 procent over prisen (510 kroner) i trekantsområdet og 43 procent over prisen i det område, Radius betjener. Hvordan det lige hænger sammen, er umiddelbart noget vanskeligere at forklare”, skriver Helle Munk Ravnborg.

Bestyrelsesformanden i Trefor El-Net Øst, Charles Nielsen, erklærede fredag i Tidende, at nettarifferne var steget lige så meget, hvis Beof fortsat havde ejet og drevet elnettet.

– Nettariffen er fuldstændig uafhængig af ejerskab. Det er et gennemreguleret område, siger han.

Hans pointe underbygges af en prissammenligning, som Dansk Energi har lavet af netselskaberne per 1. januar 2021, mens elnettet fortsat tilhørte Beof. På daværende tidspunkt lå abonnementsprisen hos Trefor El-Net Øst på 795 kroner om året, altså 28 kroner mere end i dag. Selve tarifferne var væsentligt billigere end i dag to år senere, men prisstigningerne har ramt alle netselskaber.

Også i 2021 var El-Net Øst landets dyreste netselskab, mens Trefor El-Net var et af de billigste. Kunderne hos Trefor i Jylland og på Fyn slap inden fusionen 65 procent billigere end bornholmerne. De forbrugsafhængige tariffer var hele 4,7 gange højere på Bornholm, altså noget mere end de 85 procent, der er tale om i dag.

Tidende har forholdt Helle Munk Ravnborg, der ud over at være politiker også er forperson i Beof, men som her udtaler sig som politiker, den store historiske prisforskel på Trefor og El-Net Øst og påstanden fra Trefors bestyrelsesformand om, at ejerskabet ikke har gjort nogen forskel.

Tror du, at tarifferne ville være lavere, hvis elnettet fortsat var ejet af Beof?

– Det er jo spekulativt – et hypotetisk spørgsmål, svarer Helle Munk Ravnborg.

– Jeg vil da tro, at hvis Beof fortsat havde elnettet, ville der også være brug for at lave takster for højlast, spidslast og lavlast. Det er i høj grad det, som Kirsten peger på som et problem. Og som jeg har forstået det, skulle det samlet set ikke blive dyrere, siger Helle Munk Ravnborg om de prisdifferentierede tariffer med høje aftentakster, der har gjort mange vrede.

Trefors ledelse forklarede i december, at den nye tarifmodel med større forskelle på takster aften, dag og nat i sig selv er prisneutral, men at det er andre faktorer og især stigende markedspriser på el, der har gjort tallene på folks regninger større.

Det betvivler Helle Munk Ravnborg ikke, og hun sætter heller ikke spørgsmålstegn ved udgifterne til nettab eller andre af Trefors stigende udgifter.

– Jeg kan læse mig til, at der er rigtig mange forklaringer på, at priserne er steget, konstaterer hun.

– Det er samtlige takster, der er meget højere på Bornholm. Forbrugstaksterne er 85 procent højere. Størrelsesordenen af den prisforskel er kæmpestor, siger Helle Munk Ravnborg.

Ikke rettet mod Trefor

Hvad burde Trefor have gjort anderledes?

– Hvis du læser mit indlæg, er det ikke som sådan rettet mod Trefor. Det eneste, jeg undrer mig over, er, hvordan i alverden det kan være, at abonnementet er 50 procent dyrere på Bornholm end i Trekantsområdet. Som de selv beskriver det, og som jeg håber og tror er sandt, gør de kun noget, som ligger inden for de regler, som er gældende nu.

Prisforskellen i procent var endnu større for to år siden. Beof tog også højere priser i abonnement end Trefor, mens Beof ejede elnettet selv.

– Jeg har jo ikke siddet i Beof på det tidspunkt, vi havde elnettet. Derfor har jeg ikke indsigt i, hvordan vi fastsatte taksterne dengang, siger Helle Munk Ravnborg.

Har du spurgt dine bestyrelseskolleger, hvorfor prisniveauet er så højt?

– Jeg har slet ikke beskæftiget mig med elnettet som Beof-forperson. Men jeg kan huske fra debatten om frasalget, at elnettet var en af de aktiviteter, der gav indtjening til koncernen, siger Helle Munk Ravnborg og bemærker samtidig, at hendes parti, Enhedslisten, stemte imod frasalget, da kommunalbestyrelsen gav Beof mandat til at sælge elnettet.

Ti års forsinkelse

På et konkret punkt mener Helle Munk Ravnborg, at man kan kaste et kritisk lys på prisniveauet. Trefor har ret til at opkræve 100 millioner kroner over en syvårig periode. Det er et beløb, som El-Net Øst opkrævede for lidt til dækning i investeringer i årene 2013-20. Forsyningstilsynet godkendte inden salgsprocessen Beofs anmodning om at få lov til at opkræve de 100 millioner kroner i perioden 2021-27. Denne opkrævningsret forøgede selskabets salgsværdi og er kommet Beof til gode under forhandlingerne.

– De har overtaget elnettet velvidende, at der i nogle år, inden nettet blev afhændet, blev opkrævet mindre, end de måtte. Det, går jeg ud fra, er inden for lovgivningens rammer. Det giver mening, at man kan opkræve underdækning, men om det giver mening, at det er muligt at regne så mange år tilbage, kan man godt spørge sig selv om. Det er jo nogle andre borgere, der er der i dag end for ti år siden. Men det er ikke for at pege pilen mod Trefor, understreger hun og tilføjer:

– Det er et landspolitisk spørgsmål, ikke et kommunalpolitisk, siger Helle Munk Ravnborg, som ikke mener, det er i denne debat er relevant at fokusere på, hvordan Beof har brugt indtægterne fra handlen.

Christiansborg

Hovedbudskabet fra Helle Munk Ravnborg – som politiker, ikke bestyrelsesforperson – er, at prisforskellene for transport af el er problematiske. Hun forklarer, at hendes ærinde er at sætte gang i en debat om, hvor vidt de store geografiske forskelle er rimelige.

– Der skal selvfølgelig være incitamenter til at drive elnettet godt. Men der er bare forskellige forudsætninger rundt omkring i Danmark, siger hun.

Enhedslisten mener, at den geografiske nettarif-ulighed af hensyn til den grønne omstilling bør tages op på Christiansborg.

”Såfremt Trefor Elnet Østs nye nettariffer holder hele vejen til Forsyningstilsynet (…), så er det jo netop den slags geografiske uligheder, vi i Danmark over generationer og på tværs af skiftende politiske flertal har udviklet for eksempel transportpolitiske og indenrigspolitiske værktøjer til at udligne,” skriver Helle Munk Ravnborg i debatindlægget.