Hotel som hobby: Friheden skal ligne sig selv

Hotel som hobby: Friheden skal ligne sig selv
Hotel Friheden startede som et pensionat i 1946, men er siden blevet til et stort hotel med værelser, ferielejligheder og restaurant. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 17. MAR 2023 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. MAR 2023 • 15:30

Peter Øgaard købte Hotel Friheden i Sandkås for tre år siden, fordi det er et rart sted, som han gerne vil være med til at bevare.

Hotel Friheden skal ligne sig selv. Man skal ikke lave for meget om, siger Peter Øgaard, der ejer det kendte hotel i Sandkås med den flotte havudsigt.

Regnskabet for Hotel Friheden ApS i 2022 foreligger nu, og det viser et plus på 588.550 kroner før skat mod et overskud på 507.952 kroner året forinden. Efter skat er overskuddet 458.884 kroner i 2022 mod 406.500 kroner året før.

Er det tilfredsstillende?

– Jeg driver Hotel Friheden ud fra nogle andre kriterier end så mange andre hotelejere. Det er – forstået rigtigt – en slags hobby for mig. Jeg skal ikke leve af det. Jeg købte hotellet, fordi det er et rart sted, og fordi det skal drives mere eller mindre videre, som Mie og Klaus har gjort det.

– Så ja, det er tilfredsstillende. Det synes jeg, svarer Peter Øgaard på spørgsmålet fra Bornholms Tidende.

Pludselig havde jeg købt det

Peter Øgaard købte Hotel Friheden af de mangeårige ejere Mie og Klaus Juhl til overtagelse efter sæsonen 2019. Peter Øgaard ejer hotellet igennem selskabet POG Holding ApS i Norsminde, som ligger i Odder Kommune i Østjylland.

Det må være fint at have et hotel som en slags hobby?

– Ja, det kan man sige. Det er godt for mig, men det er også godt for Bornholm. Hotel Friheden har en historie, som måske er længere end de fleste hoteller på Bornholm. Navnet stammer fra 1940’erne.

– Vi er kommet der som gæster, og pludselig en dag havde jeg købt det. Sådan er historien faktisk.

Når det er en slags hobby, tjener du penge andre steder, og hvor er det?

– Det har primært været på vindmøller. Det har jeg haft med at gøre i 25 år.

– Det er klart, at jeg selvfølgelig har nogle penge bundet i hotellet, og jeg ved ikke meget om at drive hotel og restaurant. Men jeg ved noget om at drive forretning. Så er der nogle andre, der hjælper med hotel- og restaurantdriften, siger Peter Øgaard.

Har overblikket

Peter Øgaard bor i Østjylland og er derfor ikke at finde på hotellet til dagligt, selv om han ofte kommer der – og især i denne periode, hvor man er ved at forberede en ny sæson.

Hvordan er du med i driften af hotellet?

– Den måde, jeg holder lidt hånd i hanke med det er, at det er mig, der betaler alt, uanset ved hvad det. Det giver mig et overblik. Men ellers har jeg nogle umanerligt gode folk, der ved meget mere om at drive hotel, end jeg gør, og vi har en hotelbestyrer som min forlængede arm. De medarbejdere stoler jeg fuldt og fast på. Uden dem ville det være rigtig svært. Men jeg ved, hvad der foregår – ikke i detaljer, men ved overordnet, hvor vi er henne. Det er man nødt til, siger Peter Øgaard.

Der er udfordringer

Hvad er forventningerne til 2023?

– Vi starter sæsonen den 5. april, og vi er i fuld gang med forberedelserne. Vi har allerede flere ansatte på fuld tid. Jeg tror, at vi kan lave et resultat, som ligner det seneste.

– Men vi har nogle udfordringer. Noget af det vi slås voldsomt med, er priserne på fødevarer. Jeg troede, at når man køber mange fødevarer, så får man dem billigere. Men vi betaler væsentlig mere, end hvis man går i supermarkedet og køber ind. Så vores indkøb har en stor betydning.

– Vi køber af en af de store grossister, som kan levere alt hver dag. Men vi har da talt om, at vi skulle prøve at købe nogle ting lokalt. Det er klart, at det kræver nogle mandskabsressourcer, for det er jo nemmest bare at bestille det hele på én gang, og så kommer det næste dag.

– Det ser pænt ud med bookingen, men vi passer på med priserne. Vi har ikke sat priserne op, hverken på hotellet eller i restauranten, og det gjorde vi i øvrigt heller ikke sidste år. Det tør vi simpelthen ikke. Der er en grænse for, hvad man kan få folk til at betale for et hotelværelse på Bornholm, mener Peter Øgaard.

Stille og roligt – uden hunde

Hvem er det, der kommer på Hotel Friheden?

– Vi er et typisk 50+ hotel. Vi har rigtig mange stamgæster, både fra Danmark og Tyskland. Og dem er vi glade for. Vi er et stille og roligt hotel. Der er ikke meget ballade. Det kan mange godt lide, og det kunne vi også selv, siger Peter Øgaard.

Hotel Friheden fik sidste år en lille tur i mediemøllen, da man meldte ud, at det fra sæsonen 2023 ikke længere er tilladt at medbringe husdyr (hunde) på Hotel Friheden. Det skyldtes oplevelser med, at nogle hundeejere ikke overholdt hotellets regler, og det medførte et behov for øget rengøring, samt klager over hunde fra andre gæster.

Peter Øgaard konstaterer, at støvet har har lagt sig efter den udmelding, og han mener ikke, at det har haft nogen indvirkning på bookingen til den kommende sæson. Det betyder, at nogle bliver væk, men til gengæld kommer der andre.

– Når vi også har svært ved at skaffe rengøringsfolk, så går det ikke, at de skal rende rundt og gøre rent efter hunde. Og så er vi i øvrigt ikke det eneste hotel på Bornholm med den holdning.

Klar til sæsonen

Hvordan går det med at skaffe personale til sæsonen?

– Jeg synes, at det har været nemmere i år end sidste år. De fastansatte er stort set de samme hvert år. Det kniber mere med at få dem, der skal løbe med tallerkener i restauranten om aftenen. Sidste år var vi nogle aftener nødt til at sige nej til folk. Men i år er det gået fint. Vi har fået forholdsvis mange ansøgninger til de ledige stillinger, oplyser Peter Øgaard.

Hotel Friheden beskæftiger i højsæsonen 20-25 medarbejdere – nogle faste, andre på timebasis.

Hotel Friheden i Sandkås har en lang historie, som går tilbage til 1946, da Manna og Charles Kjøller byggede det første Pension Friheden.

Det var lige efter 2. verdenskrig svært at skaffe byggematerialer, så pensionatet blev blandt andet bygget med genbrugsvinduer.

De første gæster kom i sommeren 1947.

Friheden har siden haft en historie med flere om- og tilbygninger. Mest markant i 1978, da der efter en brand blev bygget et helt nyt hotel på stedet.

Pensionatet – og senere hotellet – var i mange år i familien Kjøllers eje, idet Stine og Ivar Kjøller overtog efter Ivar Kjøllers forældre.