Henriks Æg tvunget til at halvere produktionen: 'Vi sover ikke om natten'

Henriks Æg tvunget til at halvere produktionen: 'Vi sover ikke om natten'
Det er et virkelig hårdt slag, fortæller Henrik Holm Jensen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. FEB 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
18. FEB 2024 • 15:30

Et udbrud af fugleinfluenza på Sjælland rammer hårdt hos ægproducenten Henrik Holm Jensen i Nylars. Han kan ikke få leveret høns til sin produktion, og det har store konsekvenser.

Ægproducenten Henrik Holm Jensen på Dammegård i Nylars må halvere sin produktion på grund af fugleinfluenza.

Det skriver netmediet Bornholm.nu søndag.

– Min leverandør af høns har fået fugleinfluenza, og derfor kan jeg ikke få nogen nye høns til min produktion, siger Henrik Holm Jensen, der er Bornholms eneste producent af skrabeæg, til netmediet.

Henrik Holm Jensen leverer æg via grossisten Borngros til de bornholmske supermarkeder og har normalt en produktion på cirka 4.000 æg. Ifølge Henrik Holm Jensen vil der gå noget tid, før han kan være oppe på sit normale niveau igen, da det tager 18 uger at lave nye hønniker, forklarer ægproducenten til Bornholm.nu. Det vil samtidig også betyde, at han kommer til at lide et mærkbart økonomisk tab, lyder det.

Sover ikke om natten

Leverandøren, der er blevet ramt af fugleinfluenza, er Have Borup, der ligger syd for Holbæk på Sjælland.

Her blev 20.000 høns i fredags ramt, viste analysevar fra Statens Serum Institut, hvilket betød, at Fødevarestyrelsen blandt andet i samarbejde med Beredskabsstyrelsen gik i gang med at aflive dyrene på besætningen.

– Det er forfærdeligt for ejeren (af Have Borup, red.). Det er et helt nyt byggeri og det hele, siger Henrik Holm Jensen, da Tidende fanger ham på telefonen.

Det har ikke overraskende været et par hårde dage for ægproducenten, siden nyheden fra Holbæk nåede Nylars.

– Det er noget frygteligt noget som selvstændig. Vi sover ikke om natten i øjeblikket. Det er helt ude af ens hænder. Nu har jeg brugt 12 år på min produktion, og der går altid 10 år, før man kommer ovenpå, men nu kommer sådan et afbræk lige pludselig med alt det her. Det er et hårdt slag, fortæller Henrik Holm Jensen.

Han uddyber, at der kan op til et halvt år, før han kan få nye høns, men han ved det ikke med sikkerhed, og uanset hvad får det kæmpe økonomisk betydning med negativt fortegn for ægproducenten.

200.000 fjerkræ aflivet

Fødevarestyrelsen har siden november meldt om høj risiko for udbrud med fugleinfluenza, og på grund af frygt for at smitten breder sig fra vilde fugle til danske fjerkræbesætninger, er der krav om, at fugle og fjerkræ skal holdes under tag og bag hegn.

Den 18. december sidste år udsendte styrelsen nogle skærpede regler på området, da trusselniveauet for fugleinfluenzaen er hævet, og siden har der været flere udbrud i Danmark.

Blot en uge før smittekonstatering i Holbæk, blev 40.000 høns ramt ved Aabenraa i Sønderjylland, og med aflivningen af de 20.000 høns fra Have Borup har Fødevarestyrelsen aflivet tæt ved 200.000 høns og kalkuner siden årsskiftet. Det er ifølge styrelsen flere end det samlede antal aflivede dyr i 2023. Til sammenligning aflivede Fødevarestyrelsen sidste år 137.000 syge fugle og fjerkræ.

Som følge af det aktuelle udbrud ved Have Borup har Fødevarestyrelsen oprettet en beskyttelseszone omkring den smittede besætning. Her skal fjerkræ- og fugleejere blandt andet registrere deres fugle.

Fugleinfluenza skyldes influenzavirus, der forekommer hos fugle, men som i nogle tilfælde og under massivt smittetryk også rammer mennesker og andre pattedyr.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT