Gammel drøm går i opfyldelse: Nexø får en bypark mellem havnen og centrum

Gammel drøm går i opfyldelse: Nexø får en bypark mellem havnen og centrum
Planen er, at Toldbodgade lukkes hele vejen ned til landevejen i et helt år, siger koordinator Vivi Gornitzka i Erhvervsforeningen Østbornholm til Tidende. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | NEXØ | ABONNENT | 27. JUN 2022 • 10:45
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | NEXØ | ABONNENT
27. JUN 2022 • 10:45

Arbejdet med at anlægge en bypark i Nexø er gået i gang. Planen er, at parken skal binde havnen og den historiske bymidte bedre sammen.

 

I Nexø har man længe diskuteret, hvordan man skaber en bedre sammenhæng mellem centrum og havnen. Nu er tiden kommet til at afprøve en ide, som efter planen skal få folk til at stoppe op og tænke "Hov, hvad er det, der foregår?". Ideen er en bypark; et grønt område mellem Torvet, Nexø Havnegrill og Cafe Guldbønnen, der visuelt skal fange folks opmærksomhed og invitere folk på havnen til at søge længere op i byen og gå på opdagelse i de små gader.

– Sidste år startede vi med at lukke den øverste del af Toldbodgade af for at se, om det kunne skabe noget, og det har måske givet lidt, men vi havde et ønske om at få skabt noget, man fik øje på, når man gik nede på havnen. Det, vi har lavet i Toldbodgade, er ikke noget, man ser, når man går nede på havnen. Nu er planen, at Toldbodgade lukkes hele vejen ned til landevejen i et helt år, siger koordinator Vivi Gornitzka i Erhvervsforeningen Østbornholm til Tidende.

Arbejdet med at anlægge Nexøs nye bypark begyndte mandag morgen, men går rigtig i gang senere på ugen, når stoppestedet til BAT's busser rykker ud på landevejen. Derefter vil der blive lagt rullegræs ud, og indretningen af parken går i gang. Placeringen af douglasbjælker, pallemøbler, store sten og så videre kan blive anderledes end på plantegningen. Illustration Erhvervsforeningen Østbornholm

 

Flere aktiviteter

Ideen er ikke ny. Vivi Gornitzka fortæller, at da Skippertorvet blev bygget, var der en plan, som hed Slipset, der skulle gå fra Skippertorvet til Torvet gennem Toldbodgade. Og ganske rigtigt. 29. oktober 2008 fortalte avisen om planerne, der skulle binde havnen og centrum sammen, flytte busserne og etablere et torv ved havnegrillen. Dengang lykkedes det ikke, men det gør det denne gang, i hvert fald på forsøgsbasis.

Den øverste del af Toldbodgade har været fredeliggjort i et år, og nu bliver forsøget udvidet til at gælde hele Toldbodgade, fra Torvet og helt ned til landevejen. Parkeringspladsen på trekanten foran Pakhusgården bliver også inddraget i forsøget for at udvide området og skabe plads til flere aktiviteter. Parkeringspladsen og dele af Toldbodgade bliver dækket af rullegræs.

– Det har været med udgangspunkt i, at folk skal undre sig og stoppe op, at gøre dem nysgerrige. Så opstod ideen om en havefest, så det er det, vi kører med, siger Vivi Gornitzka.

Legetøj og udeservering

Ideen er at få skabt noget trafik og noget liv til butikkerne, så det kommer til at foregå om dagen, også af hensyn til beboerne i Pakhusgården.

– Tanker er, at der skal være noget forskelligt havelegetøj, man kan låne og bruge. Lige præcis hvad, ved jeg ikke endnu, det skal jeg til at skaffe. Så vil vi bygge nogle pallemøbler, som vi kan sætte op på området. Så får de forskellige cafeer og restauranter mulighed for udeservering. Pizza Deli får mulighed for at udvide sit område med udeservering, og Guldbønnen får mulighed for at få borde hen på trekanten, siger koordinatoren.

I sommerferien vil der være nogle børnevenlige aktiviteter i byparken, og når sæsonen er overstået, vil Erhvervsforeningen Østbornholm gerne have nogle af sine nye medlemmer på banen. I foråret blev vedtægterne lavet om, så foreninger kan blive medlem. Dermed bliver erhvervsforeningen en slags erstatning for Østtinget, som er nedlagt.

– Så var det, vi tænkte, at de foreninger kan stille op nede i Toldbodgade og vise, hvem de er og lave nogle aktiviteter. Det er sådan nogle tanker, vi gør os om det, men vi er slet ikke færdige med at tænke tanker. Der kan sagtens opstå alt muligt andet også, siger Vivi Gornitzka.

Og har man en god idé til aktiviteter, man gerne vil arrangere, så hører Erhvervsforeningen Østbornholm gerne fra om det.

Projektet er et resultat af et samarbejde mellem Erhvervsforeningen Østbornholm, Nexø Borgerforening, turistbranchen og kommunens Nexø Områdefornyelse. Forventningen er, at der bliver holdt et åbningsarrangement i slutningen af uge 27, som er næste uge.