Fuldt booket og udsolgt på næsten alt - men Klemens Kro har været dyr i drift

Fuldt booket og udsolgt på næsten alt - men Klemens Kro har været dyr i drift
Den nye bar skal stå klar til spilaften den 27. januar, har de to lovet hinanden. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 16. JAN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
16. JAN 2023 • 05:30

Det driftige iværksætterpar, som for to år siden påbegyndte renoveringen af den store gule kro har haft overvældende succes med opstarten. Heldigvis. For udgifterne har også oversteget forventningerne.

På den gule kro i Klemensker er Rasmus og Linette Skov Lintrup igen i gang med at renovere baren. Det har de ellers allerede gjort en gang, men nu er de her altså igen. Med arbejdslamper, maling og masser af ny viden om, hvad der er brug for.

– Vi satte den i stand, inden vi åbnede i 2021, men dengang vidste vi faktisk ikke helt, hvad vi havde brug for, og om den var fin nok, som den var, forklarer Linette Skov Lintrup.

– Men det var den altså ikke, så nu har vi været i gang med den helt store omgang, supplerer Rasmus Skov Lintrup.

Han gestikulerer mod akustikpanelerne over baren, holdere til glas, hul igennem til køkkenet og at baren er blevet L-formet. Der er nok at se til, og arbejdet skrider da også nogenlunde planmæssigt frem. De regner med at have den nye bar klar til indvielse sidst på måneden, hvor de afholder en af deres populære spilaftener.

Inden da er der dog masser af oprydning, der skal klares.

Den vildeste opbakning

Det er halvandet år siden, at parret for første gang åbnede for kroens selskabslokaler til fest, og siden da har de afholdt mange arrangementer og renoveret hele førstesalen, som siden i sommer har fungeret som bed and breakfast for turister og selskabsgæster.

Og det har været et forrygende halvandet år, hvis man da spørger parret selv.

– Vi har fået den vildeste opbakning på stort set alt, vi har fundet på - som i fuldt booket og udsolgt på alt: Vinsmagning, loppemarked, julemarked, fortæller Rasmus Skov Lintrup begejstret.

Han bakkes op af Linette Skov Lintrup, som medgiver, at de faktisk har haft næsten alt udsolgt. Hendes mand har rigtig mange ideer, og derfor er der ikke langt fra tanke til handling, uanset om det gælder små arrangementer eller store renoveringsprojekter.

– Rasmus finder på rigtig mange ting. Og vi kunne faktisk ikke have fået en bedre opstart, fortæller hun.

– Vi har også mange ting på tegnebrættet, som ikke rigtig er kommet ud endnu. Vi tager hver ting til sin tid, og det er fantastisk, siger Rasmus Skov Lintrup.

Uforudsete udgifter

Da parret købte kroen skulle de lægge budgetter, hvor de gættede på, hvor mange selskaber de ville komme til at afholde i løbet af et år. Her satsede de på omkring 20-30 stykker det første år.

– Vi havde håbet, at vi i gennemsnit ville have to udlejninger om måneden gennem hele året med flere i sommermånederne og ved konfirmationerne og færre i vinterhalvåret, og det har vi da i hvert fald opnået, lægger Linette Skov Lintrup ud.

Men indtil videre har de haft selskaber i stort set hver weekend i sæsonen - nogle weekender to og endda også selskaber i hverdagene. Alt i alt er det snarere løbet op i mellem 70 og 80 selskaber på et år.

– Og heldigvis for det, for vi har haft langt, langt, langt større udgifter på driften - og her snakker vi ikke om renoveringen, den står for sig selv - men driften har været langt dyrere, end vi har budgetteret med. Alt er blevet dyrere, det ved vi godt, men der har også været mange uforudsete udgifter, fortæller de.

Kroen har nemlig været enormt dyr i drift, og selvom de to satte et estimat, de selv synes var højt, så er deres tal slet ikke i nærheden af det beløb, det faktisk har kostet at drifte den store gule krobygning.

– Så selvom vi har været godt besøgt, er der ikke det overskud, vi havde gået og drømt om, fortæller Rasmus Skov Lintrup.

– Nej, så længe vi renoverer, kommer vi nok ikke til at genere et overskud, men vi håber, at 2023 kommer til at vise, hvad kroen kan - også økonomisk, håber Linette Skov Lintrup.

De gamle strømslugere

I forsøget på at begrænse driftsomkostningerne har parret gjort, hvad de kunne for at energirenovere. De har blandt andet fjernet fire gamle køleskabe, som ellers ved første øjekast lignede en billig løsning.

– Men vi kunne jo se, at elmåleren kørte på fuld gas, selvom vi ikke engang var her.

– Og så fandt vi jo ud af, at vi havde et køleskab stående, der var mellem 40 og 50 år gammelt. Vi havde bare ikke råd til at købe et nyt industrikøleskab, og det fungerede jo. Så det var superfedt, indtil vi så, hvor meget strøm, det brugte. Så slukkede vi faktisk bare, og skar det i stykker, og så var det, det. Det var da en billig løsning, griner Rasmus Skov Lintrup.

Et nærmere eftersyn af køkkenet viste nemlig, at de faktisk kunne have et helt kølerum til at køre på mindre strøm end det tog for det store køleskab at stå tændt.

– Det er altså sådan et, man kan stå inde i og have en vogn til at stå, og så er der hylder hele vejen rundt. Det var lidt voldsomt, fortæller Linette Skov Lintrup.

Men det mest uforudsigelige høje tal, parret blev præsenteret for, var dog forsikringsprisen for ejendommen.

– Jeg er sikker på, at vi har fået en god pris. Det er slet ikke det. Det var bare et helt andet tal, jeg havde i hovedet, end det vi fik. Der faldt jeg lidt bagover, fortæller Rasmus Skov Lintrup.

– Men den er jo også stor, så det giver mening.

De mange og omfangsrige udgifter er heldigvis blevet opvejet af, at kroen har været så godt besøgt. Derfor er ejerne kommet igennem uden underskud.

– I og med, at vi begge har arbejde ved siden af, så har vi heller ikke haft brug for at trække løn ud endnu, så den skal jo bare drifte sig selv. Men vi lægger da mange ulønnede timer i det, siger Rasmus Skov Lintrup, og hans kone supplerer:

– Ja, det skal man ikke tælle, for det giver ikke mening.

Kræmmermarked og kælkecafé

I den seneste sæson har idéfabrikken, der er lokaliseret i hjernen på Rasmus Skov Lintrup ikke holdt pause. De har både holdt spilaftener, fredagsbar, løbeture, kælkecafé for ikke at tale om det store kræmmermarked i sommer, med 50 boder og en helt vild opbakning.

– Vi kopierede den lidt til julemarked, og der var jo flere tusinde mennesker den dag. Vi måtte melde udsolgt på boder, og der var venteliste. Men der var faktisk for mange mennesker til, at det var hyggeligt. Der var det sjovere, da det var udenfor, fortæller han.

– Og så er der jo vores kælkecafé. Vi har lavet en gammel stald om til varmestue, hvor vi holder kælkecafé. Den har også fået meget opbakning.

De to møder mange mennesker, som er meget begejstrede for det arbejde, de lægger i den gamle smukke kro. Og så er der mange, der siger tak.

– I starten synes vi, at det var vildt mærkeligt, at folk sagde tak til os. Det er jo en forretning, og I skal ikke takke os for at købe en kop kakao, men der er virkelig mange, der siger tak, fortæller han.

Linette Skov Lintrup gætter på, at der er mange, der har en relation til kroen i et eller andet omfang, og hun kan sagtens forestille sig, at hun selv ville have det på samme måde, hvis nogle andre havde gjort det samme, som de er i gang med.

– Den har været så smuk engang, og så har den været i forfald i så mange år, og det gør ondt at se på. Jeg tror, den har spillet en rolle i mange menneskers liv, som stadig er her, og når fok så ser den åben igen, bliver de så glade og siger tak, gætter hun.

Lidt stressende sommer

Mens Rasmus, som er selvstændig tømrer, i renoverings-perioderne bruger mere tid på kroen, end han gør på arbejdet, så er det mere om sommeren, når der er åbent og turisterne finder deres bed and breakfast, at Linette lægger mange arbejdstimer i det.

– Vi har egentlig ikke rigtig reklameret, for vi har faktisk ikke tid til at være her, men der var alligevel turister, der fandt os, forklarer Linette Skov Lintrup, og Rasmus Skov Lintrup stemmer i:

– Det var lidt stressende, for vi havde bare lavet et bookingsystem, og så sad man der onsdag aften, og så var der pludselig udlejet i morgen.

Når der er gæster, slår Linette Skov Lintrup vejen forbi inden arbejde for at stille morgenmad frem, og efter arbejde tager hun igen ind på kroen for at sætte en vask over og gøre klar til morgendagens gæster.

De har hver især deres område, hvor de synes, det er rigtig sjovt, og heldigvis for det, for nogle gange ser projektet helt uoverskueligt ud, og så er de sjældent klar til at smide håndklædet i ringen på samme tid.

– Lige nu er Rasmus helt oppe i gear, fordi vi bygger, og der kan jeg nogle gange have lyst til bare at sælge. Til gengæld i sommerperioden, hvor jeg står tidligt op og laver morgenmad, og han står med begge børn selv fem dage i streg, så tror jeg han er ret klar til, at vi skal have et almindeligt liv, hvor vi kan hjælpe hinanden med børnene igen, griner Linette Skov Lintrup.

Velfungerende idegenerator

Hele familien er med, når det bliver tid til de månedlige spilaftener, hvor folk fra hele øen - men især fra Klemensker kommer forbi, spiller et spil og drikker et glas vin. Som regel dukker mellem 30 og 50 mennesker op.

– Det er egentlig mest noget, vi gør, fordi vi selv kan lide det, og fordi vi gerne selv ville komme til sådan et arrangement. Men det er ikke noget, der egentlig genererer en indtægt.

Det er stadig ikke planen, at der skal serveres mad på kroen, selvom der jævnligt ringer folk for at booke bord til frokost eller aftensmad.

– Vi har talt om, at Linette skulle starte noget op i køkkenet, for det kunne være en rigtig hyggelig sommercafé, og det her med at det er en landevejskro, det sælger jo sig selv, fortæller de.

– Men det er meget bevidst, at vi ikke vil bruge hver eneste weekend og alle vores timer på at lave det her - i hvert fald ikke mens børnene er små, forklarer de videre.

Derfor er der altså ikke umiddelbart restauration på vej i kroen. Måske også fordi det er vigtigt at tage tingene lidt ad gangen i nogle små steps.

– Vi skal også lige være sikre på, om det bare er nyhedsværdien, der gør, at vi har haft en god start.

Det næste sejl, der bliver sat er dog allerede planlagt - nemlig et indkøb af en minigolfbane, der skal skabe endnu mere liv i Klemensker og underholde kroens gæster.

– Det skal stilles op til foråret, når vi lige har lavet klar til den. Vi skal have fat i en entreprenør, der kan grave ud og planere, og så skal vi have bygningen bagved shinet op, så det bliver et sted, hvor man har lyst til at være, forklarer Rasmus Skov Lintrup, som om det bliver barnemad.

De håber, at banen kan blive et trækplaster, så folk kan komme forbi bare for at spille minigolf og spise smørrebrød og drikke en fadøl.

– Ja, og vi har også tænkt, at vi skal have tre lukkede sheltere, hvor man kan sove på ægte madrasser, men de skulle faktisk have været der, hvor minigolfbanen nu skal være, så der skal vi lige finde et andet sted.

 

Rasmus og Linette Skov Lintrup
34 og 37 år.
Sammen har de børnene Molly på 8 år og Holger på 4.
De købte Klemens Kro i slutningen af 2020.
Linette arbejder i kriminalforsorgen og Rasmus er selvstændig tømrer.