Familien Bay har købt Sjælegård: Klar til hånden på kogepladen

Familien Bay har købt Sjælegård: Klar til hånden på kogepladen
Helle Bay med sønnen Peter og manden Claus. Foto: Helle Bay. 
NYHED | ABONNENT | 25. JUN 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
25. JUN 2022 • 10:30

Da bunden gik ud af kassen på Helle Bays virksomhed, besluttede familien, at de skulle prøve noget nyt. Nu har de købt Sjælegård, hvor ambitioner og drømme kan få frit løb. 

Helle Bay er flyttet til Bornholm, hvor hun sammen med sin mand Claus og sønnen Peter er de nye ejere af Sjælegård, der ligger tæt på Allinge.

Da corona-pandemien ramte verden, blev familien Bays verden ændret markant, blandt andet fordi Helle Bays egen virksomhed havde det svært.

– Jeg har haft en virksomhed, som lavede møder og events for virksomheder. Og hjælpepakker eller ej så er bunden gået ud af kassen over de seneste to år, hvor vi har haft lange perioder med alt for lidt aktivitet. Min mand og jeg havde tidligere talt om, at når vi nærmede os de sidste år af vores karrierer, kunne vi finde et sted, hvor man også kunne leje noget ud, siger den nye Sjælegård-ejer, Helle Bay, til Tidende.

Familien, der har boet mange år i københavnsområdet, var derfor ikke i tvivl om, at det var det rette for dem, da muligheden for at købe Sjælegård sidste sommer bød sig. En aftale blev forhandlet på plads, og de overtog gården den 1. april i år. Planerne er nu store.

Efter planen skal det næste år være muligt at overnatte som besøgende på Sjælegård. Foto: Helle Bay. 


Vil skabe en naturoplevelse

Nu er ombygningen så småt startet, og selvom man stadig går og venter på en byggetilladelse, er planen at kunne åbne for gæster næste sommer.

– Jeg har ambitioner om at lave noget formidling om natur. Jeg drømmer om, at der kommer familier her, som har lyst til at komme ud på vores jord, til vores søer eller i vores skov. Vi vil også have guides på forskellige sprog til, hvad man kan finde derude og forhåbentlig skabe rammen om, at familierne kan komme ud og få de naturoplevelser, som de ikke har i hverdagen, fortæller Helle Bay.

Hun tilføjer, at hun ofte siger 'jeg' i stedet for 'vi', fordi det i første omgang vil være hende, der arbejder fuldtid på gården, mens manden Claus Bay stadig fortsætter med sit andet arbejde. Men det bliver ikke Helle Bay, der alene skal stå med arbejdsbyrden, når Sjælegård på et tidspunkt tager imod de første gæster.

– Vi regner også med at kunne skabe nogle arbejdspladser herude – nogle deltidsarbejdspladser, siger hun.

Vant til hånden på kogepladen

Ifølge Helle Bay har familien prøvet at gå planken ud før.

– Vi har været selvstændige igennem mange år og er iværksættere, så vi er vant til at have hånden på kogepladen. Økonomien bliver først udfordret, hvis vi bliver meget forsinkede i, hvornår vi kan komme i gang med at få nogle indtægter. Lige nu er det jo kun udgifter, siger Helle Bay.

Hun fortæller, at de største sommerfugle i maven kommer fra bekymringen om, hvornår de får byggetilladelsen, så de kan komme videre med renoveringen af gården. Interessen fra turister tror hun nok skal være der, når de en gang er klar til at åbne.

– Vi tror, at der er mange, som er interesserede i at komme til Bornholm og holde ferie, og der er en høj udlejningsprocent på det, der er her. Vi håber virkelig, at vi kan åbne næste år, siger hun.

Foto: Helle Bay. 

Inspireret af London

Naturen har en stor plads i Helle Bays hjerte. Og projektet på gården er inspireret af et projekt, som hendes ældste søn, der bor i København, hørte om, da han læste biologi på Imperial College i London.

– Det college har et samarbejde med et meget stort gods i Sussex, som har været gennem en omlægning. De startede omkring år 2000 med at lægge om fra et konventionelt landbrug, hvor man har haft traditionelt malkekvæg og så videre. De besluttede sig for at sadle fuldstændig om, så de i dag har flere tusind hektar natur, hvor der går store græssende dyr. Og de lever nu af turisme og af at sælge kød, fortæller Sjælegård-ejeren.

Den fremgangsmåde forsøger man nu til en vis grad at kopiere på Sjælegård. Blandt andet fordi familien har pligt til at drive et landbrug på gården.

– Vi er i gang med omlægningen til det, vi kalder naturbrug. Det skal gerne signalere, at naturen er i fokus, men at det samtidig også er et landbrug, vi har. Vi har landbrugspligt, og landbrugsproduktionen kommer til at bestå af noget kødkvæg. Vi kommer nok ikke til at lave flere tons om året, men nok til at det er et landbrug, fortæller Helle Bay.

Kombinationen af landbrug, natur og turisme er en stor drivkraft hos iværksætteren.

– Jeg tror, det går ind under det begreb, der kaldes økoturisme, hvor man lægger vægt på naturen og miljøet. Det, synes jeg, er fascinerende. Jeg er opvokset på landet, og det har et eller andet klangbund hos mig, siger Helle Bay. 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT