Nye ejere på Sjælegård sætter naturen i fokus

Nye ejere på Sjælegård sætter naturen i fokus
Det er her ved Sjælegård, at familien Bay har sat gang i et naturgenopretningsprojekt. Foto: Helle Bay
NYHED | OLSKER | ABONNENT | 19. JUL 2022 • 05:30
NYHED | OLSKER | ABONNENT
19. JUL 2022 • 05:30

De nye ejere af Sjælegård har gang i et naturgenopretningsprojekt på gården. I weekenden afholder de en bioblitz, der skal finde og artsbestemme så mange dyr og planter som muligt på 24 timer.

De nye ejere af Sjælegård i Olsker er i gang med en renovering og ombygning af gården, så de fra næste år kan have feriegæster på gården.

Helle Bay overtog sammen med sin mand Claus gården 1. april i år, og de har store planer.

– Jeg har ambitioner om at lave noget formidling om natur. Jeg drømmer om, at der kommer familier her, som har lyst til at komme ud på vores jord, til vores søer eller i vores skov. Vi vil også have guides på forskellige sprog til, hvad man kan finde derude og forhåbentlig skabe rammen om, at familierne kan komme ud og få de naturoplevelser, som de ikke har i hverdagen, sagde Helle Bay, da Tidende snakkede med hende i sidste måned.

Naturgenopretningsprojekt i gang

Udover, at familien vil forsøge at få gæster til gården, så har de også gang i et naturgenopretningsprojekt med rådgivning fra dels den lokale biolog Michael Stoltze samt en masterstuderende ved Københavns Universitet under ledelse af professor Carsten Rauland Rasmussen, der også har været involveret i naturgenopretning ved Ølene. I den forbindelse afvikler de den 23. og 24. juli en såkaldt bioblitz på gården.

– En bioblitz er en koncentreret indsats fra specialister for at skabe et øjebliksbillede af et afgrænset områdes arter. Det giver stor mening på Sjælegård, fordi næsten al jorden skal lægges om til ekstensiv drift for at gavne naturen. Med bioblitzen håber vi at få registreret et betydeligt antal arter af dyr, planter og svampe. Når vi så senere laver en ny bioblitz, får vi et godt overblik i løbet af nogle år, så man kan bedømme effekten af alt det, der nu skal ske på Sjælegårds jorde, forklarer den bornholmske biolog Michael Stoltze.

Når vi så senere laver en ny bioblitz,
får vi et godt overblik i løbet af nogle år,
så man kan bedømme effekten af alt det,
der nu skal ske på Sjælegårds jorde

Det der skal ske på Sjælegårds jord er, at familien Bay er i gang med at omlægge til det, de kalder naturbrug.

– Det skal gerne signalere, at naturen er i fokus, men at det samtidig også er et landbrug, vi har. Vi har landbrugspligt, og landbrugsproduktionen kommer til at bestå af noget kødkvæg, fortæller Helle Bay.

Brug for assistance

Når der skal dokumenteres udgangspunktet for et naturgenopretningsprojekt, så kræver det både eksperter og passionerede amatører, der kan hjælpe med at finde, fotografere og dokumentere arter med hjælp fra eksperterne og smartphone apps, oplyser Helle Bay. Derfor inviterer de alle med interesse for natur og biodiversitet med til bioblitzen, der starter lørdag den 23. juli klokken 10, hvor Helle Bay og Michael Stoltze briefer om program og målsætninger for det kommende døgns fokus på gårdens flora og fauna. Bioblitzen slutter søndag klokken 11.

– Der serveres rundstykker og kaffe ved ankomsten ligesom der er frokost, eftermiddagskaffe, middag og morgenmad søndag, fortæller Helle Bay.

Er man interesseret i at deltage i bioblitzen, så kan man kontakte Sjælegårds ejer, Helle Bay, for nærmere information.

Helle Bay med sønnen Peter og manden Claus. Privatfoto