Med den grønne omstilling følger mange spørgsmål, og Energiø Bornholm er ingen undtagelse. Det er endnu uvist, hvem der får til opgave at bygge den havvindpark, der skal levere strømmen, og der mangler også svar på, om naboer til landanlægget i Sose kan få en form for kompensation. I nogle kredse spørger man endda, om energiøen er en god idé, eller om staten bør droppe den. Men der er også et andet spørgsmål, der stort set ikke bliver talt om, og det har undret turismeforsker Andreas Skriver Hansen ved Center for Regional- og Turismeforskning i Hasle.
– Indtil nu synes jeg ikke, der er talt særlig meget om, hvad det betyder for turismen eller kan betyde for turismen, både positivt og negativt, siger han til Tidende.
I mange år har der været en tendens til, at vindmøller og energianlæg bliver betragtet som noget negativt for turisterhvervet. Det er også det, der fylder mest i den faglitteratur, der er skrevet om mødet mellem energi og turisme. Men den fortælling stemmer faktisk ikke, og den negative effekt er langt fra så stor, som hidtil antaget. Dertil kommer, at den grønne omstilling og energiøen rent faktisk kan blive en løftestang for turisterhvervet, hvis parterne har en god dialog om både muligheder og udfordringer på forhånd. Og netop det kan gøre Bornholm til en foregangsdestination, mener Andreas Skriver Hansen.
– Når det kommer til dialogen mellem turisme og energi, så har der været en tendens til altid at køre over i de negative indtryk og folks protester i forbindelse med, at der kommer nye og store energianlæg. Man skal stadig være kritisk og forholde sig til denne udfordring, men der mangler bare en tilsvarende nuancering på den anden side. Lad os nu sige, at vi får en ny energiudvikling, hvad er så mereffekten af dette, og hvordan kan turismen også udnytte det? Det er der p.t. ikke rigtig indsigt i. Hverken i den bornholmske kontekst eller inden for forskningslitteraturen, hvilket overrasker mig, siger Andreas Skriver Hansen.