Energiøen åbner nye muligheder for Bornholms turisme

Energiøen åbner nye muligheder for Bornholms turisme
Guidede sejlture til energiøens havvindpark kan bidrage til, at folk får en komplet oplevelse af den bornholmske historie og udvikling, mener Andreas Skriver Hansen fra CRT i Hasle. Arkivfoto: Berit Hvassum
ERHVERV | Mandag 29. juli 2024 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
ERHVERV | Mandag 29. juli 2024 • 05:30

Forsker ved CRT i Hasle mener, det er værd at undersøge, hvordan energiøen kan blive et plus for den lokale turisme.

Med den grønne omstilling følger mange spørgsmål, og Energiø Bornholm er ingen undtagelse. Det er endnu uvist, hvem der får til opgave at bygge den havvindpark, der skal levere strømmen, og der mangler også svar på, om naboer til landanlægget i Sose kan få en form for kompensation. I nogle kredse spørger man endda, om energiøen er en god idé, eller om staten bør droppe den. Men der er også et andet spørgsmål, der stort set ikke bliver talt om, og det har undret turismeforsker Andreas Skriver Hansen ved Center for Regional- og Turismeforskning i Hasle.

– Indtil nu synes jeg ikke, der er talt særlig meget om, hvad det betyder for turismen eller kan betyde for turismen, både positivt og negativt, siger han til Tidende.

I mange år har der været en tendens til, at vindmøller og energianlæg bliver betragtet som noget negativt for turisterhvervet. Det er også det, der fylder mest i den faglitteratur, der er skrevet om mødet mellem energi og turisme. Men den fortælling stemmer faktisk ikke, og den negative effekt er langt fra så stor, som hidtil antaget. Dertil kommer, at den grønne omstilling og energiøen rent faktisk kan blive en løftestang for turisterhvervet, hvis parterne har en god dialog om både muligheder og udfordringer på forhånd. Og netop det kan gøre Bornholm til en foregangsdestination, mener Andreas Skriver Hansen.

– Når det kommer til dialogen mellem turisme og energi, så har der været en tendens til altid at køre over i de negative indtryk og folks protester i forbindelse med, at der kommer nye og store energianlæg. Man skal stadig være kritisk og forholde sig til denne udfordring, men der mangler bare en tilsvarende nuancering på den anden side. Lad os nu sige, at vi får en ny energiudvikling, hvad er så mereffekten af dette, og hvordan kan turismen også udnytte det? Det er der p.t. ikke rigtig indsigt i. Hverken i den bornholmske kontekst eller inden for forskningslitteraturen, hvilket overrasker mig, siger Andreas Skriver Hansen.



Sejlture med turister ud til energiøens vindmøller er en af de muligheder, Andreas Skriver Hansen ser i fremtiden, gerne kombineret med en gastronomisk oplevelse. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Fokus på erhvervsturisme

Hans undren har resulteret i en nylig publiceret forskningsnote, der kort fortalt slår til lyd for, at der er brug for mere dybdegående forskningsmæssig opmærksomhed på og mere praktisk viden om, hvordan det er muligt at bygge bro mellem turisme og store grønne energiprojekter i kystnære miljøer, hvor turisme er en hovedindustri og afgørende bidragsyder til økonomien.

– Forskningsnoten er en måde at gøre opmærksom på et emne, man gerne vil være med til at udvikle. Noget, man synes, er problematisk eller interessant, som bør undersøges mere. Det er det, jeg lægger op til med publiceringen og tematiseringen, siger Andreas Skriver Hansen.

Øget erhvervsturisme er der i dag allerede fokus på, men selv ser han også yderligere muligheder, der kan springe ud af et større samarbejde mellem turisme- og energiudviklingen.

– Man har snakket lidt om, at man vil åbne landanlægget. Kan det være en ny oplevelse for turister, der kan komme ned og få historien om energihistorien og den grønne udvikling i Danmark? Der er også mulighed for, at for eksempel tidligere fiskere kan få et nyt bijob med at sejle folk ud til møllerne og fortælle historien om energien, samtidig med at de også beretter om Østersøens udvikling, fiskeriet, kulturen, havmiljøet og kysten. Hvis dette samtidig kobles med, at der serveres noget mad fra den lokale gastronomiske scene på båden, eller når man kommer i land, så kan man på den måde få skabt en komplet oplevelse og sammensmeltning af den bornholmske historie og udvikling, siger han.

Hvis der kommer en industripark med power-to-X, hvor strømmen omdannes til grønt brændstof, kan der komme en masse overskudsvarme, som kan skabe nye typer af produkter og fødevarer, der kan omdannes til nye gastronomiske oplevelser og dermed øge madturismen på øen. Det kan i sig selv tiltrække nye turistaktører, for eksempel producenter, kokke og restaurationer.

– Det kan også være, man kan lave nogle opvarmede strande. Det har man været ude at undersøge, for eksempel med nogle besøg til Island, ved jeg. Jeg ved ikke, hvor realistisk det er, men pointen er, at der kan være mere udover bare et anlæg ude på havet og et anlæg i Sose, siger Andreas Skriver Hansen.

100 procent grøn destination

Fra myndighedernes side arbejder man for, at det bornholmske elnet kan kobles på energiøens strømforbindelser, og hvis det sker, kan det føre til, at hele den lokale turismesektor bliver drevet af grøn energi – ikke mindst når færger og fly skifter til grønne brændsler.

– Der ligger en soleklar mulighed for markedsføring og forstærkning af vores image som en 100 procent grøn destination, hvis man har dokumentation for det hele. Det er noget, der bliver lagt mærke til og som sælger, og som kan bruges kampagnemæssigt til at markedsføre Bornholm, siger forskeren fra CRT.

Mødet mellem turisme og energi var noget, Andreas Skriver Hansen blev opmærksom på i forbindelse med udviklingsprojektet Nationalt Center for Grøn Energi, der foregik 2022-2023, og som involverede mange lokale aktører, herunder Baltic Energy Island, kommunen, Rønne Havn, Campus Bornholm. I den forbindelse talte han blandt andet med folk i Destination Bornholm, hvor man er opmærksom på, at der kan være muligheder forbundet med energiøen. Faktisk indgår den i "Udviklingsplan for turismen på Bornholm frem mod 2030", hvor den nævnes som en mulig fjerde styrkeposition for Bornholm på linje med lokale kvalitetsfødevarer, kunsthåndværk og outdoor-turisme.

– Jeg ved, at man gerne vil prøve at få energidialogen i gang på en eller anden måde. Man arbejder helt sikkert med energiøen inden for erhvervsturisme, men hvis det kun er erhvervsturisme, der er i fokus, bliver de andre muligheder og deres potentialer ikke undersøgt. Fokusset bør derfor udvides, så vi virkelig får åbnet op for det fulde spektrum af muligheder, der kan foreligge. Fra min indledende dialog med Destination Bornholm er jeg blevet bekræftet i, at Destinationen bakker op om afsøgning af andre muligheder, siger han.

Testø for hele verden

Som forsker ser Andreas Skriver Hansen mange interessante perspektiver, både for Bornholm og resten af verden, og han vil gerne være med til at belyse dem. Han mener, at Bornholm også på dette område kan blive en testø.

– Vi kan blive testø for, hvordan man kan lykkes med at skabe sameksistens og synergiskabelse mellem turisme og energi og få dem til at mødes på en bedre måde. Det er der ingen, der har arbejdet systematisk og detaljeret med endnu, hverken i forskningen eller på lokalt plan. Det kunne være en rigtig interessant opgave og udfordring at være med til at løse og så stille Bornholm til rådighed som et modelområde, siger han.

Dette er relevant, da der er mange andre steder i hele verden, der står overfor at skulle planlægge for mødet mellem turisme og energi. I den umiddelbare nærhed har Bornholm et partnerskab med Gotland, Åland og Saaremaa om at være energiøer, og de er også turistøer, og det vil ifølge Andreas Skriver Hansen være logisk at se de ting i sammenhæng.

– Emnet er ikke noget, de har arbejdet med endnu på nogen af de tre andre øer, men de får brug for den viden, vi kan opbygge på Bornholm. Så jo hurtigere vi får de rigtige folk til at snakke sammen og får beskrevet de her ting, desto bedre står vi i forhold til at tage en pionerposition som ø, der kan løse den her gordiske knude med planlægning for sameksistens og synergiskabelse. Den er der ingen, der har løst endnu, så hvorfor bruger vi ikke den mulighed, vi har lige nu til at løfte det som et eksempel, der kan bruges både i partnerskabet, nationalt, europæisk og faktisk også globalt. Det er potentialet som jeg ser det, siger Andreas Skriver Hansen.


Andreas Skriver Hansen fra CRT i Hasle mener, at Bornholm har en unik mulighed for at blive pioner, når det gælder samspillet mellem turisme og energi. Foto: CRT

 

Forskningsnoten

Har man lyst til at læse Andreas Skriver Hansens engelsksprogede forskningsnote, kan man finde den her.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT