Energinet vil høre dine ideer til energiøen

Energinet vil høre dine ideer til energiøen
Illustration af det samlede program for Energiø Bornholm. Projektet omfatter anlæg på Bornholm og på Sjælland samt søkablet, der forbinder de to landsdele. Illustration: Miljøstyrelsen
NYHED | 8. NOV 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
8. NOV 2022 • 15:30

Miljøstyrelsen har sat gang i en miljøvurdering af Energiø Bornholms kommende omformerstation og elkabler. Der bliver også holdt et borgermøde.


Har man en holdning til, hvad en rapport om miljøkonsekvenserne ved Energiø Bornholms anlæg bør indeholde, så har man nu chancen for at komme til orde. Miljøstyrelsen har taget hul på en indledende høringsfase og opfordrer alle interesserede til at komme med ideer og forslag til indholdet af miljøkonsekvensrapporten for projektet. Det fremgår af styrelsens hjemmeside.

Frem til 5. december kan bornholmere og andre interesserede sende høringssvar om anlæggene til Energiø Bornholm. Her på øen omfatter det den kommende omformerstation syd for Aakirkeby og elkablerne, der skal forbinde stationen til det sjællandske elnet.

– Vi er glade for, at Miljøstyrelsen nu begynder miljøkonsekvensvurderingen af elanlæggene på Bornholm og Sjælland og kablet imellem de to stationer. Det er første vigtige skridt frem mod den miljøtilladelse, der er forudsætningen for projektet. Vi håber, at alle interesserede vil benytte høringsperioden til at sende deres ideer og forslag til Miljøstyrelsen, så vi får det bedst mulige grundlag for miljøkonsekvensvurderingen, siger vicedirektør Marian Kaagh i Energinet på regionskommunens hjemmeside.

Det er Energinet, der ønsker at etablere anlægget og derfor har bedt Miljøstyrelsen om at igangsætte en miljøvurderingsproces for projektet.

Borgermøde

Som en del af den indledende høring holder Energinet også et borgermøde, hvor alle interesserede kan høre mere om projektet, planerne for stationen og kablerne samt selve miljøkonsekvensvurderingen. Der vil også være mulighed for at stille spørgsmål og tale med medarbejdere fra Miljøstyrelsen, Energistyrelsen, regionskommune og Energinet om alt fra natur og miljø til aftaler og erstatning.

– Vi ved godt, at vi kommer med et stort anlæg, som kommer til at fylde i landskabet. Derfor er det vigtigt, at alle forslag og kommentarer fra borgerne kommer med, så vi kan lave det bedst mulige anlæg. Vi er stadig tidligt i processen, og mange ting er endnu ikke afklaret, men vi ser meget frem til at møde bornholmerne og fortælle om vores planer for projektet og stationen på Bornholm, siger Marian Kaagh.

Hun tilføjer at det er vigtigt for Energinet at klæde folk på, så de kan være med til at påvirke projektet med høringssvar til miljøkonsekvensvurderingen.

– Så vi håber at se mange bornholmere til borgermødet, siger Energinets vicedirektør.

Borgermødet foregår i Aakirkebyhallerne den 22. november klokken 18.30. Det er åbent for alle, og der er ikke tilmelding.

Arbejdet med miljøkonsekvensrapporten forventes afsluttet i begyndelsen af 2024, hvorefter den og et udkast til miljøtilladelse sendes i høring. Efter otte ugers høring behandles høringssvarene, inden Miljøstyrelsen efter planen kan udstede en miljøtilladelse til projektet midt i 2024.