Frisøren har været i gang i 40 år og kunne godt tænke sig at trappe ned

Frisøren har været i gang i 40 år og kunne godt tænke sig at trappe ned
Nete Tamdrup fylder 60 år, og hun fejrer fødselsdagen med venner, familie og forretningsforbindelser søndag den 19. maj klokken 14 Hos Thomas - Mønten i Rønne. Arkivfoto: Sarah Thun Kristensen
HURRA | ABONNENT | 18. MAJ 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
HURRA | ABONNENT
18. MAJ 2024 • 15:30

Nete Tamdrup fra Klip & Z i Rønne fylder rundt.

Frisørmester Nete Tamdrup, der driver Klip & Z i Østergade i Rønne, fylder 60 år søndag den 19. maj.

Nete Tamdrup har været i branchen i 40 år, idet hun startede i lære som 19-årig. Hun har siden læretiden arbejdet i to omgange i Salon Syd og i Asa Salonen, begge i Rønne, inden hun i 2005 blev selvstændig med frisørsalonen i Østergade.

– Jeg sagde meget tidligt, at jeg gerne ville være frisør. Jeg tror, det var det kreative og det med at bruge hænderne, som fangede mig. Jeg har ellers aldrig været en pige-pige. Jeg er født og opvokset i svenskehuskvarteret i Rønne Nord og har haft Antoinette strand og Nordskoven som min legeplads, hvor jeg har klatret i træer og bygget huler.

Nete Tamdrup har for tiden seks ansatte i Klip & Z, hvor der løbes stærkt for at nå det hele. Det er generelt for branchen, at der mangles hænder for at nå det hele, og der er ekstra tryk på netop nu i salonen, fordi man har to medarbejdere på barsel.

– Så kan jeg synes, at det er ærgerligt, at der ikke ansættes flere elever. For vi kan ikke hente flere, der er uddannede, for der er ikke nogen uddannede, som er ledige, siger hun.

Nete Tamdrup, der i mange år var oldermand for det bornholmske frisørlaug, har sat en ære i at uddanne frisører. Flere af dem er sidenhen blevet selvstændige.

– Jeg overtog salonen den 1. juni 2005, og allerede måneden efter havde jeg ansat min første elev, og jeg har haft elever lige siden. Det er spændende at se de unge piger blive til voksne piger og følge deres udvikling. Jeg har også været heldig at have nogle ansatte, som også synes, det er spændende at være med til at lære nogle elever op, siger Nete Tamdrup, der i øjeblikket har to elever.

Næsen i regnskaberne

Hvad betyder manglen på frisører for jer?

– Det betyder, at vi skal oplære vores kunder til at bestille frem i tiden. At de ikke bare tror, at de kan bestille til i morgen eller næste uge. Det er ikke muligt. Sådan er det i hele branchen.

Hvad byder fremtiden på for Klip & Z?

– Jeg håber, at vi kan fortsætte som nu, og at de to, som vi har på barsel, kommer tilbage og har lyst til at blive i salonen. Så kan det godt være, at jeg om et par år kunne tænke mig at drosle lidt ned for at få lidt mere tid til ferie og at rejse. Det har jeg prøvet før, hvor det ikke er lykkedes, for så har der lige været en mere, der er gået på barsel. Jeg tror, at jeg har klaret otte barsler – altså ikke mine egne...

– For det kan ikke nytte, at jeg løber stærkere og tager kunder ind før eller efter åbningstid. Så slider jeg mig selv ned. Jeg har også en mand, jeg skal passe, og som gerne vil have, at jeg er til stede derhjemme i stedet for at sidde med næsen nede i regnskaberne og ringe rundt for at flytte kundeaftaler. Det gør jeg rigtig meget, da vi har været nødt til at lukke for nye kunder, og når vi så får afbud, synes vi det er vigtigt, at dem på ventelisten først får muligheden for at få en tid. Det kræver tid, men samtidig gør man nogle mennesker glade, siger Nete Tamdrup.

Fik ny hofte

Nete Tamdrup fik i januar en ny hofte. Hun troede, at det var en skade som følge af de mange stående timer i frisørsalonen, men ifølge lægerne er det en medfødt skavank:

– Jeg er superglad for, at jeg er kommet godt igennem forløbet. Jeg har ikke ondt mere og kan nu klare længere gå- og cykelture. Det er som at blive født på ny, siger hun.

Fritiden bruges gerne sammen med familie og venner, på en tur i biografen og en køretur i sportsvognen.

Og så lægger hun vægt på at være en aktiv del af Team Lille Torv, som står for forskønnelse og aktiviteter på torvet.

– Jeg synes, at vi er ved at få et meget smukt Lille Torv, siger Nete Tamdrup.