Energikoncern: Bornholm kan risikere at stå uden indflydelse

Energikoncern: Bornholm kan risikere at stå uden indflydelse
Administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn håber, at flere bornholmske kandidater vil melde sig på banen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
21. SEP 2022 • 15:30

Energikoncernen Ewii, der i 2021 købte det lokale elnet, afholder til november valg til repræsentantskabet. Der er afsat pladser til bornholmske kandidater, men der er indtil videre ikke mange, der har meldt sig, og det kan betyde, at Bornholm ikke får meget indflydelse de næste par år.


Hvis man har et ønske om at få indflydelse på elforsyningen på Bornholm, så er muligheden der nu. Til november er der nemlig valg til repræsentantskabet i energikoncernen Ewii, og ud af 120 pladser er 18 øremærket til bornholmske kandidater. Men indtil videre er der ikke mange kandidater, der har meldt sig, og hvis pladserne ikke bliver fyldt, går de tabt.

– Og så får Bornholm ingen indflydelse på Ewii. Og der er først valg igen om fire år, så de vil være tabt i fire år, og det ville være synd, fortæller administrerende direktør i Ewii, Lars Bonderup Bjørn.

Ewii købte i 2021 det lokale elnet af Bornholms Energi & Forsyning, og dette valg til repræsentantskabet er altså det første, hvor der også er afsat pladser til Bornholm.

Repræsentantskabet består af 120 folkevalgte repræsentanter og to medarbejderrepræsentanter og er Ewiis øverste myndighed. Det mødes med bestyrelsen og direktionen tre gange årligt, hvor det modtager en status og tager de store og små debatter.

De folkevalgte repræsentanter skal vælges i de seks kommuner, koncernen forsyner. Foruden Bornholm er det Vejle, Fredericia, Vejen, Kolding og Middelfart.

Tre forskellige niveauer

Ud af de 18 pladser skal to vælges til bestyrelsen til Elnet-Øst, som er Bornholms elnet. Der skal også vælges to til hovedbestyrelsen i Ewii, som er den samlede koncern med alt, det indebærer: El, vand, varme, fibernet, kommercielle forretninger, sponsorater og politiske påvirkninger, forklarer Lars Bonderup Bjørn. Der er altså tre forskellige niveauer af indflydelse og arbejde.

– Selve repræsentantskabet mødes som udgangspunkt tre gange om året. Den fornemmeste opgave er at udpege bestyrelsen og sikre, at Ewii løbende har tidssvarende vedtægter. Det er et sted, hvor der foregår rigtig mange energipolitiske debatter. Debatter om, hvordan hr. og fru Danmark er påvirket af udviklingen på energimarkederne. Det er et godt sted at blive oplyst og få indflydelse gennem debatterne. Når man rejser emner, bliver de diskuteret, og så er det noget, jeg som administrerende direktør tager med i det videre arbejde. Og så er det også infrastruktur-beslutninger, når der skal laves nye ting på Bornholm og i trekantsområdet. Forskellige interesser om for eksempel solceller eller vindmøller og hvor meget skal vi engagere os i energiøen på Bornholm.

Hvor meget af det her arbejde kommer til at have påvirkning på bornholmerne?

– Hvis der ikke er nogen, der stiller op til repræsentantskabet, så vil det være relativt lidt, der kommer til at ske på Bornholm, lyder svaret fra Lars Bonderup Bjørn.

– Det er stedet, man kan gå hen og være med til at påvirke, hvad Ewii arbejder med og hermed også Bornholm. Man stiller op i kommunerne, men vi har en rigtig god tradition for, at vores diskussioner ikke er kommune-bundne. Vi har afsæt i de energi- og vandudfordringer, samfundet har. Man vil få nyttig viden med tilbage til Bornholm. Det er den samme regering og de samme forhold, der gør sig gældende. Man vil få et afsæt til at gå ind i en lokalpolitisk diskussion.

– Folk er altid meget optaget af, hvordan de kan påvirke priserne. Virkeligheden er den, at langt det meste er lovbundet, så det er der, man mindst kan gøre sin indflydelse gældende. Men man kan gøre sin indflydelse gældende på, hvordan samfundet udvikler sig. Hvad vi vælger at give sponsorater til, hvor meget skal man satse på brint og ammoniak? Det er noget, Ewii har holdninger til, og så er det både relevant på Bornholm og i Fredericia. Der er kommunerne ikke langt fra hinanden.

Hvor meget arbejde er der i at sidde i repræsentantskabet?

– Hvis man nøjes med repræsentantskabet, så er der de tre dage om året. Hvis man vælger at gå i bestyrelsen, så er det noget mere omfattende. Så er det de tre dage til repræsentantskabsmøde og seks bestyrelsesmøder og materiale, der skal læses igennem, og man har mere formelt ansvar. Det er mere krævende.

Invitation til indflydelse

De 120 pladser i repræsentationsskabet er fordelt ud på kommunerne efter antal indbyggere. Hvis tallet er steget, får kommunen flere pladser i repræsentantskabet, og hvis tallet er faldet, får de færre.

– Den her gang er det specielt, fordi alle andre kommuner end Bornholm har fået væsentligt færre. Det har de, fordi de har opgivet pladser til fordel for Bornholm. Derfor vil jeg være super ked af at se, at Bornholm ikke udnytter sine pladser, siger Lars Bonderup Bjørn.

– Så får jeg en rigtig træls diskussion i repræsentantskabet, at hvorfor skulle de andre opgive pladser til fordel for nogen, der ikke gider møde op? Og så får vi en anden snak og afstemning, og det ville være rigtig ærgerligt. Det er en invitation til at få indflydelse.

Hvorfor tror du, der ikke er så mange bornholmske kandidater, der har meldt sig?

– Det er et godt spørgsmål. Er det fordi man ikke ved, hvad der foregår i et repræsentantskab? Eller fordi der er langt fra Bornholm til trekantsområdet? I praksis er vi super tæt på hinanden, og vores medarbejdere på Bornholm og i trekantsområdet er glade for samarbejdet.

Der er dog nogle bornholmske kandidater, der har meldt sig, men Lars Bonderup Bjørn vil ikke oplyse hvor mange.

– I alle kredse er der kandidater, der har meldt sig. Men fristen udløber i næste uge, og der er ikke for mange. Der er en risiko for, at Bornholm mister nogle af sine pladser.

Man skal være fyldt 18 år og eje en el- vand- eller varmemåler fra Ewiis forsyningsområde for at stille op. Fristen for at melde sig er den 29. september, og valget afholdes i perioden 1.-15. november.