Emilie forvandler bar mark til økologisk oase

Emilie forvandler bar mark til økologisk oase
Emilie Ulrik-Petersen pusler om rækker af hvidløg. De er Hammerslys første afgrøde. Når løgene er store, skal de sælges i stedets gårdbutik, serveres på restauranter og puttes i grøntsagsposer. Foto: Jacob Jepsen
INTERVIEW | RUTSKER | ABONNENT | 28. JAN 2022 • 15:24
Niels Ebdrup
Journalist
INTERVIEW | RUTSKER | ABONNENT
28. JAN 2022 • 15:24

Det nyetablerede økologiske landbrug Hammersly i Rutsker skal blandt andet levere grøntsagsposer og oplevelser til skolebørn. Allerede nu titter de første planter op af jorden.


– Lige nu ligner det noget, der er løgn. Men det skal nok blive godt, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Hun taler om markerne, der hører til gården Hammersly i Rutsker. Marker, som nu er visne, brune og smattede, men som inden længe vil lægge jord til bærbuske, læhegn, en bålhytte, blomster, en såkaldt madskov, et kæmpestort drivhus – og ikke mindst masser af økologiske grøntsager.

Alle, der har prøvet at dyrke køkkenhave, ved, at januar måned er en af de stille og kedelige måneder i haven. Det er først til foråret, det for alvor begynder at blive grønt. Én afgrøde titter dog allerede op af jorden.

– Her har vi vores hvidløg, siger Emilie Ulrik-Petersen og sætter sig mellem rækker af små grønne løgspirer.

Når de bliver større, skal de aftages af bornholmere, der har valgt at abonnere på Hammerslys grøntsagsposer. Prisen kommer til at blive 4.000 kroner for en ugentlig pose grøntsager i 20 uger i foråret, sommeren og efteråret.

– Vi har valgt at lave grøntsagsordningen for kun 40 medlemmer i år, og vi er ved at have solgt dem alle. Vi vil være sikre på, at vi har nok grøntsager, og at vi kan levere en kvalitet, der er god nok. Men grøntsagsordningen er kun én gren af afsætningen. Vi kommer også til at afsætte til restauranter og i vores gårdbutik, fortæller Emilie Ulrik-Petersen.


Foreningen Økobornholm har sørget for, at Emilie Ulrik-Petersen kan leje sig ind og have landbrug på Hammersly. Foreningens medlemmer har også hjulpet ved at plante 4.000 buske, der skal agere læhegn på markerne. Foto: Jacob Jepsen



Rejste 3,5 millioner kroner

Den økologiske landmand viser rundt på det første landbrug, som den 200 medlemmer store forening Økobornholm har sørget for, er blevet en realitet. Foreningen etablerede for et år siden aktieselskabet Bornholms Økojord A/S. Kort efter valgte 130 mennesker – 100 af dem bornholmere – at købe aktier i selskabet til en samlet værdi af 3,5 millioner kroner. De penge blev brugt til at købe Hammersly og omkring 10 hektar jord i den lille gårds omegn.

– Det var jo fantastisk. Det betød, at foreningen kunne købe den her ejendom og lave de forbedringer, der skulle til for at få projektet op at stå. Og nu lejer vi os ind, siger Emilie Ulrik-Petersen med henvisning til sin kompagnon, Frederik Lund-Sørensen.

De to kan nu forvandle markerne i Rutsker til en økologisk oplevelsesoase. Men Økobornholms mission stopper ikke der. Der er lagt op til flere aktietegninger i fremtiden, så endnu flere – sandsynligvis yngre – landmænd kan leje sig ind i økologiske landbrugsfællesskaber på Bornholm.

– Vi har behov for at få flere ligesom mig ind i kampen. For mange unge, nyuddannede landmænd er det dyrt at gå ud og købe en gård og lave alle de forbedringer, der skal til, for at du kan have en produktion. Her får man muligheden for at leje sig ind i et produktionsfællesskab og på den måde komme i gang med at dyrke landbrug og skabe en virksomhed. Det er ubetaleligt at have sådan et netværk, der hjælper og støtter, siger Emilie Ulrik-Petersen.

Medlemmer hjælper i marken

Det er ikke kun økonomisk, Økobornholm har hjulpet med at realisere Emilie Ulrik-Petersen vision for Hammersly. På markerne er plantet 4.000 buske fordelt på 36 hjemmehørende arter. De skal give læ på de forblæste marker, men også skabe biodiversitet og levesteder for fugle og insekter.

Buskene er plantet af Økobornholms medlemmer.

– Vi lavede et medlemsarrangement, hvor medlemmerne af foreningen Økobornholm kom og hjalp med at plante de her 4.000 planter i løbet af en weekend. Det gør bare alting muligt, når man har sådan et fællesskab omkring dét, at stable en gård på benene. Skulle Frederik og jeg gå og plante alle 4.000 planter alene, ville det blive en meget lang weekend, siger Emilie Ulrik-Petersen med et stort smil.


Lige nu ligner store dele af markerne et grus-pløre. Men allerede til sommer vil der være grøntsagshaver. Foto: Jacob Jepsen

Skolehaver

Hun står på bakken over Hammersly. Buskene skal give læ til såkaldte skolehaver, som øens skolebørn efter planen skal hjælpe med at passe.

– Vi vil invitere øens skolebørn til at komme og lave skolehaver i forbindelse med deres undervisning. Om ikke andet, så håber vi at få besøg af nogle af alle de lejrskolebørn, der kommer her. Så kan de få en dag i marken, hvor ungerne kan være med til at så og plante og høste og derefter lave mad af deres grøntsager i en bålhytte, som vi også skal have bygget, fortæller Emilie Ulrik-Petersen.


Her kan bornholmere i fremtiden komme og plukke hindbær. Foto: Jacob Jepsen


Et levende sted

Hun og Frederik Lund-Sørensen håber, at Hammersly kommer til at emme af liv. Både dyreliv og menneskeliv. Insekterne skal summe om blomster og buske, og bornholmere kan komme og deltage i arrangementer eller selvplukke jordbær, hindbær, ærter og majs.

– Vi gør alt, hvad vi kan, for at det bliver et rigtig levende sted. Vi inviterer alle til at komme og besøge os. Til at handle i gårdbutikken og deltage i de fællesspisninger og workshops, vi kommer til at lave i løbet af året. Det bliver også et sted, hvor vi sandsynligvis vil have praktikanter – landbrugselever.

– Der kommer til at være en masse liv, og forhåbentlig kan vi bidrage til, at Rutsker bliver en levende landsby, hvor der sker nogle ting, siger Emilie Ulrik-Petersen, der selv bor i Rutsker med sin familie.

Lige nu er der hverken en færdig gårdbutik i Hammersly eller levende haver. Men Emilie forventer, at det ikke varer længe, før hun har forvandlet stedet til en skøn plet på ø-kortet med masser af oplevelser, der drejer sig om økologi.

– Om få måneder vil det se helt anderledes ud, konstaterer Emilie Ulrik-Petersen.