Efter 46 år i butikken har ejer sat farvehandel til salg: 'Jeg stopper på toppen'

Efter 46 år i butikken har ejer sat farvehandel til salg: 'Jeg stopper på toppen'
Hans-Ole Thorsen er anden generation i Thorsens Farvehandel, som han nu sælger efter 46 år i butikken. Foto: Berit Hvassum
FORRETNING | RØNNE | ABONNENT | 6. JUL 2021 • 06:00
Julia Aka Wille
Journalist
FORRETNING | RØNNE | ABONNENT
6. JUL 2021 • 06:00

For Hans-Ole Thorsen var drømmen at komme ud på havet og sejle. Som ung var han i et par år sommerferieafløser ved Bornholmstrafikken – et arbejde, han var glad for og tænkte var lige ham. Inden han drog til søs, mente hans far dog, at det var fornuftigt at tage en uddannelse, han kunne falde tilbage på, når han kom på land. Som 17-årig startede Hans-Ole Thorsen derfor i lære som farvehandler i sin fars butik, Thorsens Farvehandel i Rønne.

Når han blev udlært farvehandler, var det oprindeligt planen, at han skulle over og prøve kræfter i andre butikker, men Hans-Ole Thorsen fandt kæreste og blev hængende på Bornholm og i butikken på hjørnet af Søndergade. Og derfor blev turen til søs ikke til noget, fortæller han.

– Jeg kom sgu aldrig videre. Det var sjovt at være i butikken, og jeg fik en hverdag her, så blev jeg hængende, fortæller Hans-Ole Thorsen.

I 1992 overtog han butikken fra faren, og efter 46 år i Thorsens Farvehandel har Hans-Ole Thorsen valgt at sætte butikken til salg og forventer at trække sig tilbage, inden han runder 65 år. Selvom han måtte vinke farvel til en tur på havet er han glad for sit valg.

– Jeg har aldrig fortrudt, at jeg blev i butikken. Det har været fint, og jeg har været glad for at drive den. Men nu er jeg nået til 3. halvleg af mit liv, jeg er 63 år, og det er på tide at stoppe. Inden jeg bliver 65, skulle den gerne være afviklet og væk, der gider jeg slet ikke mere, så må jeg stoppe på den ene eller anden måde, fortæller Hans-Ole Thorsen.

Også fødehjemmet

Når butikken bliver solgt, håber Hans-Ole Thorsen, at den drives videre som farvehandel. Den er klar til videreførelse, og Hans Ole Thorsen er klar på at hjælpe en ny ejer godt på plads ved overdragelsen, men indtil forretningen er solgt, fortsætter den uforandret.

Farvehandlens lokaler er også Hans-Ole Thorsens fødehjem. Før i tiden var den ene halvdel af bygningen bolig og den anden butik.

– Jeg boede her, da jeg var barn. Der plejede at være stue og køkken i den ene ende og butik i den anden. Senere købte min far bygningen ved siden af og flyttede ind der, så butikken kunne udvides, fortæller Hans-Ole Thorsen.

Du har tre børn – er det meningen, at en af dem skal overtage butikken fra dig?

– Nej, det har jeg ikke noget specielt ønske om. At drive butik er noget, man skal brænde for, fordi man bruger så mange timer på det. Mine unger har andre uddannelser og er andre steder i livet, og jeg har aldrig lagt pres på, at de skulle overtage butikken, og det gjorde min far heller ikke, fortæller Hans-Ole Thorsen.

Bedste omsætning

Efter 46 år i Thorsens Farvehandel har Hans-Ole Thorsen oplevet både gode og mindre gode perioder i butikken. Specielt finanskrisen i 2008 var drøje år for farvehandlen.

– Det har været kanonsjovt at drive butikken, og vi har også været i vækst meget af tiden. Finanskrisen var dog meget styg i to-tre år, og jeg blev nødt til at fyre en af mine ansatte, men generelt har vi haft nogle gode år med fremgang og vækst, fortæller Hans-Ole Thorsen.

Coronakrisen har ikke været en udfordring for farvehandlen. I dag er butikken oppe på at have fire ansatte igen, og faktisk har sidste års omsætning i butikken været et af de bedste nogensinde.

– Der er mange, der har haft mere frihed og hjemmearbejde og haft tid til at sætte huset i stand, og håndværkerne har forrygende travlt, og det smitter også af på os. Omsætningen i øjeblikket er faktisk et af de største, vi har haft, så jeg føler, at jeg stopper på toppen, fortæller Hans-Ole Thorsen.

Mere frihed

Når Hans-Ole Thorsen trækker sig tilbage, skal motorcyklen hives ud af garagen oftere, fiskestangen skal med på tur, og der skal planlægges flere ferier til udlandet.

– Jeg skal ud at køre på min motorcykel og rejse lidt rundt i verden og opleve noget nyt. Måske hive fiskestangen med på en køretur langs kysten. Det er også sådan noget, der trækker i forhold til at stoppe i butikken.

– Jeg er stadig glad for mit arbejde, men jeg gider ikke længere at stå for det hele. Nu vil jeg gerne have lidt frihed og få lov til at slappe af og nyde det sidste stykke af livet, fortæller Hans-Ole Thorsen.