Efter 4.000 tilstandsrapporter starter han som selvstændig

Efter 4.000 tilstandsrapporter starter han som selvstændig
Flemming Bech er pr. 1. januar blevet selvstændig, og nu har han også taget et certifikat, så det nye firma udover at lave tilstandsrapporter også kan udføre energimærkning af huse. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. FEB 2022 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
18. FEB 2022 • 15:30

Opdateret: Tidligere fremgik det, at Flemming Bech har udført 10.000 tilstandsrapporter i sin tid i branchen. Det rigtige tal er 4.000. 

Stort set alle huse har noget, der skal udbedres, men det betyder ikke, at de er usælgelige, fortæller Flemming Bech, som efter 12 år i kæden Factum2 nu er blevet selvstændig med firmaet Tilstandsrapport Bornholm.

 

Flemming Bech har lavet tilstandsrapporter i 19 år. Først som selvstændig med firmaet Bech Byggerådgivning og senere som en del af kæden Factum2, som han selv var med til at stifte. Fra 1. januar har han været på egne ben igen, da han har lavet enmandsfirmaet Tilstandsrapport Bornholm ApS, og det er der flere årsager til.

– Det er efterhånden rigtig mange år siden, at jeg var med til at stifte Factum2, så nu tænkte jeg, at der måtte ske noget nyt. Så nu er jeg hoppet ud af kæden for bare at være mig selv igen, fortæller den 55-årige iværksætter, som oplyser, at økonomi også er medvirkende til beslutningen.

Man skal nemlig betale afgifter for at få lov til at være en del af Factum2, og den udgift har været for stor i forhold til de ordrer, som han på det seneste har fået sendt sin vej fra kæden. Dog smækker han ikke med døren. Hans firma Tilstandsrapport Bornholm kommer således til at samarbejde med og være underleverandør for Factum2.

– Så jeg fortsætter med at samarbejde med dem, men hvor det bare forhåbentlig bliver billigere i afgifter, siger han.

I forbindelse med, at han har lavet sit eget firma, har han brugt en del kræfter på at blive certificeret til at lave energimærkninger.

– Det er jeg supertilfreds med, for det er lidt en hurdle at komme igennem nåleøjet, siger han.

Hurtighed er afgørende

Når Flemming Bech skal forklare, hvorfor han har brugt så mange år af sit arbejdsliv på at lave tilstandsrapporter – og vil fortsætte med at gøre det – så peger han på, at det til dels skyldes nysgerrighed.

– Der er ingen tvivl om, at det er spændende at se folks huse. Selvom man synes, at man indimellem har set nok dårlige vinduer og døre, så er det spændende at komme ud og give folk en vurdering af deres hus, som de kan bruge til salget, som de er ved at foretage, siger Flemming Bech, som forklarer, at selvom det ikke er lovpligtigt at få lavet en tilstandsrapport ved salg af ejendom, så vælger mange at gøre det for at slippe for det 10-årige skadesansvar, som ellers ville følge med.

Jeg er sikker på, at jeg har overset et eller andet, for jeg tror, at der er fejl og mangler ved alle huse. Det perfekte hus findes ikke

Flemming Bech, ejer, Tilstandsrapport Bornholm ApS

Fra sine år i branchen ved han også, hvad kunderne efterspørger. Han går således meget op i, at kunden kan få tilstandsrapporten hurtigt. Tilstandsrapporten gælder nemlig kun i et halvt år, og derfor venter folk ofte med at bestille den til sidste øjeblik.

– Når der står en køber klar, så har sælger brug for en tilstandsrapport hurtigt, så man kan lave handlen. Derfor kan vi levere det inden for ganske få dage i de fleste tilfælde, fortæller Flemming Bech og oplyser, at der er meget konkurrence fra kæder ovrefra, så selvom Bornholm ligger langt fra resten af Danmark, så kan man ikke hvile på laurbærrene, hvis man arbejder med tilstandsrapporter.

Det er særligt i dårlige tider på boligmarkedet, at det kan betale sig at vente med at få lavet tilstandsrapporten. For nogle år siden var der 1.300-1.400 huse til salg på Bornholm på samme tid, mens der næsten ingen købere var, og derfor oplevede Flemming Bech, at han måtte lave tilstandsrapport på det samme hus tre gange, fordi det tog to-tre år at sælge det.

– Det er ikke sjovt, hvis man skal ud at forny det hos folk. Det er meget sjovere, at de får solgt det på første tilstandsrapport, siger han og fortæller, at flere dog vælger at bestille tilstandsrapporten, så snart huset sælges til salg, da liggetiden i øjeblikket er meget lav.

Det perfekte hus findes ikke

Fordi Flemming Bech har lavet tilstandsrapporter på huse på Bornholm de seneste 19 år, så har han et godt kendskab til, hvilken tilstand bygningsmassen har. Generelt kan han sige, at der er mange gamle huse herover, som enten er over 100 år gamle, eller som er parcelhuse, der blev bygget i 1960’erne.

Derfor er det oftest sommerhuse, som er i bedst stand, da de typisk ikke er lige så gamle, men også fordi de bliver udlejet til feriegæster.

– Udlejningsbureauerne har en indflydelse på, hvor god stand sommerhusene er i, så der er næsten aldrig noget, der mangler. Det skal bare være i orden, så de kan få en god pris i udlejningen. Så de er nogle gange i bedre stand end det, udlejerne selv bor i, siger Flemming Bech.

Det er bare vigtigt, at folk ikke får nogle overraskelser, når de køber det. Og slet ikke økonomiske overraskelser

Flemming Bech, ejer, Tilstandsrapport Bornholm ApS

Det var da også et sommerhus, som er det eneste hus, hvor han ikke kunne konstatere nogen fejl eller mangler.

– Jeg har lavet mere end 4.000 tilstandsrapporter, og der er kun ét hus, hvor jeg ikke har skrevet noget. Det var et nyere sommerhus i Pedersker. Men jeg er sikker på, at jeg har overset et eller andet, for jeg tror, at der er fejl og mangler ved alle huse. Det perfekte hus findes ikke, siger han.

Af samme grund skal man heller ikke frygte, at der bliver fundet fejl og mangler, mener Flemming Bech.

– Det gør ikke, at huset ikke kan sælges. Det gør bare, at den nye ejer kan fortsætte den istandsættelse og vedligeholdelse, som sælger har været i gang med i de år, hvor den person har boet der, siger han.

Mange kender deres hus godt

Det er da heller ikke hans oplevelse, at folk er nervøse for at se ham, når han kommer for at lave en tilstandsrapport.

– Det er jo lidt sjovt, fordi mange kender faktisk husene ret godt. De ved godt, hvad fejl og mangler er, og hvor slidt det er, når man forklarer dem det. Så det tager folk ganske fornuftigt.

– Ældre mennesker, som har boet der længe, de har ofte kommentaren: "Jeg ved ikke noget om det". Men når man så får snakket med dem, og selvom det er konen til en afdød mand, som havde styret det hele, så ved hun udmærket, hvornår de fik skiftet vinduer og fik isoleret, og hvad de ellers fik lavet. Så folk har ret godt styr på det, synes jeg.

Og selvom han ikke kan love at spotte alle de små fejl og mangler, der kan være på et hus – hvis der eksempelvis er en liste, der mangler – så er det heller ikke noget, man behøver bekymre sig så meget om, så længe rapporten er retvisende.

– Det er bare vigtigt, at folk ikke får nogle overraskelser, når de køber det. Og slet ikke økonomiske overraskelser, siger Flemming Bech.

FÅ ABONNEMENT