Efter 30 år med hotellet er de klar til næste eventyr

Helle og Jonny Persson har planer om åbne et bed and breakfast – et eller andet sted på Bornholm.
Perssons Paradis.
Helle og Jonny Persson har allerede navnet klar til det bed and breakfast, som de gerne vil overtage/etablere. Men hvor på Bornholm det skal være, hvordan det skal se ud og alle andre detaljer ligger ikke fast. Det er de to måske heller ikke helt enige om endnu, men de er enige om, at de efter 30 år på Hotel Herold i Hasle skal videre på et nyt eventyr.
– Nu glæder vi os først og fremmest til at holde sommerferie. Det har vi ikke haft i 30 år, siger Helle Persson.
Jonny Persson ser frem til muligheden for at komme ud at køre i autocamperen om sommeren og se mere af Danmark – gerne nogle af alle de små øer.
– Og så glæder vi os til at komme mere på travbanen, uden at der bliver ringet om, at der er en udfordring på hotellet, som vi skal løse.
Trav er parrets store passion, og de er en del af Stald Guldkysten.
Ud af hotelfamilie
Perssons overtog Hotel Herold den 15. februar 1994, og dengang var det meningen, at det skulle prøves af i fem år. Så skulle de videre og prøve noget andet. Men det blev til 30 år, på nær halvanden måned, og undervejs har parret også stået for driften af Hotel Sandvig (i dag Falcon) i en periode på otte år.
Helle Persson – med mellemnavnene Aakjær Mogensen – er ud af en familie med et stort engagement i turismen på nordlandet. Hendes farfar, Sigfred Mogensen, drev Hotel Romantik (i dag Hotel Nordlandet), Hotel Sandvig og Hotel Marina, og hendes far, Ingvar Mogensen, drev siden Hotel Sandvig
Så det lå ikke fjernt for Helle Persson, at hun skulle beskæftige sig med turisme. Jonny Persson fik også smag for det, da han arbejdede som opvasker på Hotel Sandvig. Helle arbejdede som køkkenassistent og Jonny som mekaniker, da de valgte at gøre alvor af det med turismen.
– Vi havde været rundt at kigge, og vi havde set på Herold flere gange. Da vi købte hotellet, havde det været lukket i over et år. Min far syntes ikke om det – og så i Hasle... og et hotel, som havde været lukket så længe...
– Så bliver man nok også lidt stædig og vil vise, at man kan klare det, siger Helle Persson.
Elise Rasch og Henrik Gotfred Herold ejede Hotel Herold fra 1903 til 1925. Foto: Hasles Lokalhistoriske Arkiv
Køkkenet var lukket
– Vi når lige at flytte ind, så kommer Levnedsmiddelkontrollen og gør os opmærksomme på, at køkkenet var blevet lukket. Det havde vi ikke fået at vide. Vi fik lov til at servere en tre retters menu, men ikke mere. Der gik et år, før vi fik køkkenet på plads, siger Helle Persson om den vanskelige start, hvor parret blev udfordret på flere måder:
– Jeg kom fra de store hoteller på nordlandet, hvor turisterne bare kom af sig selv. Det gjorde de ikke i Hasle. Så vi måtte slå på tromme for os selv, og det hjalp os meget, at vi fik forskellige samarbejder – med Bornholm Tours, Hasle Vandrerhjem og turistvognmand Birger Boss. Vi har lige siden haft mange stamkunder på hotellet.
Hotel Herold har i så godt som alle årene haft åbent året rundt. Medvirkende til, at det kunne lade sig gøre, har været de såkaldte håndværkerpakker med overnatning, morgenmad, madpakke og aftensmad – og man har igennem årene haft mange håndværkere boende. Og så de mange selskaber, møder med videre.
– Men tiderne forandrer sig. De unge er ikke så meget til suppe, steg og is. Men vi sluttede da flot af i december, hvor vi havde alle weekender besat, siger Helle Persson.
En livsstil
Efter den besværlige start har parret oplevet en mere stabil drift på Herold, men det har også mere været en livsstil end et job, hvor man ikke skulle prøve at regne timelønnen ud.
Jonny har stået for mange af de praktiske opgaver og været hotellets handyman, mens Helle har klaret regnskaber, indkøb og køkkenet, hvor Jonny dog også har været en del med i de senere år.
– Vi har været os to og en rengøringshjælp, og så har vi haft et godt personale at trække på, når der var behov, og vi har også kunnet få hjælp af familien.
– Man kan ikke sige, at det er hårdt arbejde. Men man er meget bundet. Vi kan ikke bare sige, at nu tager vi en uges sommerferie, og i mange år sagde vi ikke nej til selskaber, selv om vi egentlig havde andre planer, siger Helle Persson.
Hotel Herold var afholdshotel i en årrække i 1920’erne og 30’erne. På afholdshoteller var det ikke tilladt at servere alkohol, og den slags hoteller var meget udbredt i Danmark i gamle dage, da afholdsbevægelsen var stærk. Foto: Hasles Lokalhistoriske Arkiv
Fornuftige priser
Hotel Herold har i høj grad været lokalområdets hotel, og Perssons er glade for det samarbejde man har haft med KUK i Hasle om forskellige arrangementer og fællesspisningerne, som man har haft i de seneste par år.
– Hasle har forandret sig meget i de år, vi har været her, og byen har fået et bedre ry. Der er kommet et stort sommerhusområde syd for byen, og marinaen var her heller ikke, da vi startede, siger Helle Persson.
– Vi har altid haft priser, som gjorde, at alle kunne komme her, siger Helle Persson.
– Ja, vi skulle måske havde justeret priserne, mener Jonny.
– Men vi har aldrig lidt nød, fastslår Helle.
Så er der kaffepause
– Der er ikke mange tilbage som os – ægtepar, der går og passer et lille hotel eller pensionat. Vi havde hotellet som vores hjem, og hver dag ved 10-tiden kom venner og familie, for så vidste de, at der var kaffepause, siger Jonny Persson.
Sådan er det stadig lidt, og denne formiddag, hvor avisen er på besøg, dukker et par stykker op i privatboligen ved siden af hotellet, hvor Perssons bliver boende indtil videre.
Det ene år har taget det andet, men for et år siden tog ægteparret beslutningen om at sætte Hotel Herold til salg – som en skuffesag hos en ejendomsmægler. Det var med den tanke, at det godt kunne tage op imod fem år, inden et salg kunne realiseres.
Men en køber meldte sig på banen næsten med det samme – og en anden stod klar i kulissen, hvis den første skulle trække sig.
– Vi var lidt overraskede over, at det gik så hurtigt. Men vi var enige om, at vi ville tage året færdigt, siger Helle Persson om, hvorfor overtagelsesdatoen blev den 31. december.
– Beslutningen om salget blev taget hurtigt, og det er nok meget godt. Ellers var det blevet svært for os, tilføjer hun.
Stadig friske
– Da vi satte til salg, var det fordi vi synes, at det er blevet for hårdt med nattefester. For selv om vi er kommet sent i seng efter en fest, skal vi stadig op klokken 6 for at servicere vores turister, siger Helle Persson.
– Men vi er stadig friske, og vi elsker at arbejde med turister, så det vil vi gerne fortsætte med, siger hun.
– Jeg synes, at noget af det hyggeligste har været morgenmaden, hvor man kunne gå ind og få en sludder med gæsterne, og det får vi også gode muligheder for på en bed and breakfast, siger Jonny Persson.
Helle og Jonny Persson nærmer sig henholdsvis 59 og 61 år og regner begge med yderligere nogle år på arbejdsmarkedet.
– Da vi startede på Herold, skulle vi have det i fem år, og så ville vi prøve noget andet. Nu bliver det til, at vi skal prøve noget andet i de sidste fem år, griner Jonny Persson, der forår og efterår har suppleret hotelarbejdet med buskørsel hos Jan-Oles Turisttrafik.
Det har mere været en livsstil end et job for Jonny og Helle Persson at drive Hotel Herold. Foto: Holger Larsen
Man kan blive rastløs
Her og nu skal parret vænne sig til den nye situation, og de erkender, at rastløsheden godt kan indfinde sig som det skete i sidste weekend.
– Så tog vi ud på palæen og hjalp Jimmi lidt, siger Helle Persson.
Sønnen Jimmi ejer blandt andet Palæ Cafeen i Rønne og strandcafeen Kabyssen på Hasle Havn, som forældrene har udkig til fra stuevinduet.
– Jimmi har sagt, at han nok skal sørge for, at vi ikke kommer til at kede os. Nu ser vi, om vi kan finde det rigtige sted. Ellers må vi finde os hver et job, siger Helle Persson.
Et selskab med navnet Herold Hotel ApS har overtaget Hotel Herold, som i øjeblikket er lukket. De nye ejere, som også har Jantzens Hotel i Gudhjem, har meldt ud, at hotellet skal renoveres og fortsat fungere som hotel. Det er planen at åbne til påske, hvilket vil sige sidst i marts.
Et savn for Hasle
Hotel Herold har i høj grad været et hotel for lokalsamfundet, og Kaj Erik Mortensen, formand for Hasle og Omegns Byting, erklærer, at Perssons farvel bliver et savn for Hasle.
– Jeg er meget enig i alle de tilkendegivelser, jeg har læst på Facebook. Det har haft meget stor betydning for Hasle at have et hotel, hvor man til rimelige priser har kunnet holde selskaber, møder med videre året rundt.
– Jeg håber, at de nye ejere også kan se nogle muligheder i at holde hotellet åbent hele året, siger Kaj Erik Mortensen.
Fra Hotel Erna til Hotel Herold
Det er nærliggende at tro, at Hotel Herold har sit navn efter kammersanger Vilhelm Herold (1865-1937), der var fra Hasle. Men det er ikke tilfældet.
Navnet skyldes i stedet for en bror til kammersangeren, nemlig Henrik Gotfred Herold, der var bagermester i Rønne, men som i 1903 købte hotellet for 10.000 kroner af hotelejer Hans Tofte Holm. På det tidspunkt hed hotellet Hotel Erna, inden det i 1908 fik navnet Hotel Herold.
Hotellets meget lange historie går tilbage til omkring 1890, fremgår det af materiale, som Richardt Vang-Olsen fra Hasles lokalhistoriske arkiv og forfatter Arne Ipsen har fundet frem til Tidende.
Der blev på stedet i mange år drevet landbrug. Johannes Herskind etablerede Herskinds Gæstgiveri i 1890.
Henrik Gotfred Herold solgte i 1925 til Aktieselskabet Hasle Afholdshotel, som drev hotellet frem til 1938. I den periode hed Hotellet Hasle Afholdshotel, men blev under de efterfølgende ejere igen til Hotel Herold.
Hansigne Caroline Olsen overtog og solgte videre til Ole Bidstrup.
Mogens Berg købte hotellet i 1949 og drev det frem til sin død i 1987. Inge Berg kom til Bornholm i 1977 og giftede sig med Mogens Berg, og hun drev hotellet videre efter hans død, indtil hun måtte give op af helbredsmæssige grunde. Hotellet var derfor lukket ned i en periode, indtil Helle og Jonny Persson overtog det i 1994.
Inge Berg døde i 1995, 57 år gammel.
Øens forsvar er stadig utilstrækkeligt
MEST LÆSTE
'Sovjets sande ansigt'
SPONSOREREDE MEDDELELSER


En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration