Du får brev: Bofa i opgør mod grus, trapper og smalle passager

Du får brev: Bofa i opgør mod grus, trapper og smalle passager
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 15:30

Efter flere påbud fra Arbejdstilsynet er de bornholmske skraldemænd begyndt at registrere, hvor de ikke kan overholde arbejdsmiljøreglerne, når de skal hente skrald. Ved mere end 1.000 husstande er der i dag problemer med adgangsforholdene, vurderer Fugato-direktør, og Bofa sender disse dage et brev rundt med en indskærpelse af reglerne.


Disse dage tikker et brev fra Bofa ind i E-boks hos rigtig mange bornholmere. Under overskriften "Arbejdsmilljøforhold for skraldemanden" indskærpes det, at alle borgere skal sørge for at sikre, at adgangsvejen til skraldespanden overholder Arbejdstilsynets regler.

Trin, løst grus, kraftig hældning, klipper eller smalle passager på under en meter er nogle af de hindringer, som skraldemændene egentlig ikke må forcere. Kan man som beboer ikke opfylde kravene, skal affaldsspanden køres ud til skellet.

De 22.000 digitale breve, der sendes ud i alfabetisk rækkefølge over flere dage, rummer kun generel information. Er der problemer omkring ens hus, vil man blive kontaktet særskilt.

– Skraldemændene er i gang med at vurdere, hvor de synes, der er problemer. De lister er vi ved at bearbejde. Jeg kan ikke sige, hvor mange problemer der er fundet, men der er en del, fortæller Brian Johansen, kommunikationsmedarbejder fra Bofa, til Tidende.

Over tusind tilfælde

Anledningen til at sætte fokus på skraldemændenes arbejdsforhold er, at Arbejdstilsynet efter tilsynsbesøg har givet flere påbud til Fugato, der som underleverandør hyret af HCS står for at indsamle affald, indtil det nye affaldssystem med en grundigere sortering og flere affaldsspande træder i kraft.

Fugato-direktør Kristoffer Nothlev oplyser, at Arbejdstilsynet har givet påbud på fem adresser. Fugato har fået en tidsfrist til at forbedre arbejdsforholdene for skraldemændene, og den besked har Fugato delt med det kommunale affaldsselskab.

– Det er Bofas opgave, at det er i orden, siger Kristoffer Nothlev.

Han vurderer, at en håndhævelse af de krav, som fremhæves i Bofas brev, vil berøre mere end tusind husstande.

– Det er mange, fordi det er noget, som skulle være løst for længe siden, siger Kristoffer Nothlev.

Han påpeger, at nok er snævre eller ujævne adgangsforhold allerede i dag et problem mange steder, men når der snart skal stå tre større beholdere ved hver husstand, vil pladsudfordringen blive øget. Denne problematik vedrører dog kun Bofa og HCS, som efter planen overtager indsamlingen af skrald sidst på året.

Bofa: Uheldig timing

I en del byer vil mange borgere med begrænset og snævre adgangsforhold fremover ikke få afhentet affaldet af en skraldemand. I stedet for skal man aflevere skraldet på en affaldsstation – eller "miljØ'er", som Bofa kalder dem.

På Bofas kontor ærgrer man sig over timingen i Arbejdstilsynets påbud, da det falder sammen med forberedelsen af miljØ'erne og overgangen til det nye affaldssystem.

– Det er to sager, som på en uheldig måde er blandet sammen, siger Brian Johansen.

– For nogle mennesker er det rigeligt, at de skal til at sortere i ti eller 12 fraktioner, men hvis de også skal til at lægge fliser eller køre skraldespanden til skel på tømningsdagen...

Arbejdet med at finde ud af, hvor i byerne man kan nedgrave fælles affaldsstationer er i fuld gang.

– Vi er ude med målebånd og højdemålere for at finde ud af, hvilke boliger der kan få egne skraldespande. De, som ikke har adgangsforholdene eller tilstrækkelig med plads, skal højst sandsynligt kobles til en miljØ, siger Brian Johansen.


Krav til skraldemænds arbejdsmiljø

I brevet til bornholmske husejere og borgere skriver Bofa dette om kravene til adgangsvejen til affaldsbeholderne og standpladsen:

• Adgangsvejens underlag skal være fast, jævnt og plant (for eksempel fliser, asfalt eller beton). Dette betyder, at der ikke må være for eksempel græs, løse skærver og ujævne brosten.

• Underlaget skal have en beskaffenhed, der gør, at hjulene på affaldsbeholderen/kærren ikke sidder fast, synker ned i underlaget eller laver spor i underlaget.

• Der må ikke være trapper, trin eller væsentlige stigninger/fald på adgangsvejen.

• Adgangsvejen skal være mindst 1 meter bred.

• Af hensyn til skraldemandens arbejdsmiljø, skal affaldsbeholderne ved tømning stå, så hjul og håndtag på beholderne vender ud mod skraldemanden.

• Buske og træer skal beskæres, så der er en frihøjde på 2,20 meter på adgangsvejen og standpladsen.

• Parkerede biler må ikke blokere for adgangsvejen på tømmedagen.

• Sørg for, at der er fri adgang til beholderne, og at der ikke er nogen risiko for, at skraldemanden bliver generet af hunde eller andre dyr.

• Husk at rydde sne og glatførebekæmpe efter behov.

Hvis du ikke kan efterkomme reglerne, skal du køre beholderen ud til skel senest klokken 5:00 på tømningsdagen. Beholderen må ikke fast stå på offentligt areal som fortovet eller i en rabat.

Kilde: Bofa