Det vælter ind med ovne og ordrer – nu har Peter fået en kompagnon

Det vælter ind med ovne og ordrer – nu har Peter fået en kompagnon
Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 27. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
27. MAJ 2023 • 05:30

Peter Karlsen har solgt 20 procent af sin rekordomsættende virksomhed til Stefan Nicander, som er lidt yngre og forhåbentlig kan servicere videre, når Karlsen selv vil trappe ned.

Der er leverandørbesøg i pejsebutikken på Store Torvegade i Rønne, da Tidende kigger forbi en almindelig ugedag udenfor åbningstid. De to indehavere af butikken smiler og inviterer på kaffe – de har sat tid af i kalenderen, for ellers havde det aldrig ladet sig gøre, at de begge sad ned på samme tid og supplerede hinandens fortællinger.

– Jeg løb for stærkt sidste år, lægger Peter Karlsen ud. Han kan mærke, at han er blevet ældre, og at han ikke længere havde en ansat, da brændeovnssalget pludselig stak af sidste sommer.

Derfor var Stefan Nicander som sendt fra himlen, da han stak hovedet ind før jul og tilbød at hjælpe til i butikken.

– Jeg kunne se, at han så stresset ud, siger han med et glimt i øjet, adspurgt hvorfor han valgte at søge arbejde hos Peter Karlsen i Øens Pejsecenter.

De to har mødt hinanden før, da Stefan Nicander renoverede sit hus og skulle købe en ovn. Han har altid oplevet god kemi med ejeren af butikken, og da han havde lyst til at prøve noget andet end at arbejde som tømrer, var det oplagt at søge job i butikken.

– Vi blev enige om, at han skulle starte i januar, og så kørte det rigtig godt i et par måneder, fortæller Peter Karlsen, som derfor hurtigt begyndte at tænke på fremtiden.

De to begyndte at tale om, om han ikke skulle købe sig ind i virksomheden, fordi det gik så godt.

– Jeg er 60 år nu, og han er lige nogle år yngre. Det er ikke, fordi jeg skal stoppe her og nu, men jeg vil da gerne på et tidspunkt, forklarer han.

– Sidste år løb jeg nok lidt panden mod en mur, for jeg har aldrig haft så mange kunder og sådan en omsætning. Det var helt vildt, fortæller han.

Det strømmer stadig ind med kunder i butikken, og selvom butikken kun har åbent tre timer tre dage om ugen, så kommer kunderne bare der, og man har ikke et øjebliks ro, smiler de.

Fantastisk med en partner

Stefan Nicander er 52 år, og han er oprindeligt møbelsnedker fra Sverige. Han og familien blev trætte af København, hvor han tidligere har haft sin egen virksomhed og solgt antikke møbler.

Med kone og barn flyttede han derfor til Bornholm for fem år siden for at sætte det nyindkøbte hus i stand, arbejde som tømrer – og altså nu også sælge brændeovne.

– Her møder man nye smilende kunder hver dag, og man kommer virkelig ud i alle hjørner af øen, fordi vi også monterer, fortæller han.

Han har derfor købt 20 procent af butikken af Peter Karlsen, og han håber på, at det eventyr holder i mange år.

– Det er da drømmen, at jeg fremadrettet kan købe mig mere og mere ind i virksomheden, fortæller han.

Og den drøm er den tidligere eneejer også med på.

– Det føles fantastisk at have fået en partner. Det er fedt, at en anden også kan få glæde af det her, som jeg jo har haft det i 30 år, supplerer Peter Karlsen.

Han har endnu ikke haft tid til at trappe ned, og det er da også planen, at de to skal køre ud og montere hver for sig og på den måde blive endnu mere effektive. Det er der nemlig brug for med den fart, pejsebranchen har på.

– Det er jo selvfølgelig tiderne med store prisstigninger på el og piller og den slags. Der er brændeovne et godt supplement. Det er jo kedeligt for kunderne, at det hele er så dyrt, men det giver virkelig forretningen et boost, siger Peter Karlsen.

Han har lige været ude i butikken et kort øjeblik, og på den tid har han solgt to ovne, kan han berette. Og butikken er ikke engang åben.

– Jeg har også været heldig, for jeg har virkelig bestilt mange ovne hjem sidste år, hvor mit lager blev helt tømt, fordi tyskerne også købte brændeovne med hjem fra ferie, fortæller han.

Og det lyder til, at det er svært at skaffe ovne i Tyskland igen i år. Det er det også i Danmark, hvor man tidligst kan få en ovn leveret næste år, hvis man bestiller den nu. Men det problem har de ikke i butikken i Rønne.

– Stefan får helt grå hår af, hvor mange ovne der ankommer hele tiden, men sidste år bestilte og bestilte jeg bare, så jeg har ikke noget overblik. Jeg måtte faktisk ringe til dem og spørge, hvor mange der var på vej, fordi det hele tiden vælter ind med ovne, griner han.

Det skal være sjovt

De mange ovne er dog ikke noget problem, for foråret er højsæson for brændeovnsindkøb. Det er både sommerhuse, der skal opgraderes inden sæsonen, stigende hussalg, hvor folk skal skifte ovnen ud, hvis den er fra før 2003.

Sidste års salg var absolut rekord for samtlige af de 30 år, hvor Peter Karlsen har solgt pejse på Bornholm, og faktisk skal man nok 18-20 år tilbage, før rekorden ellers blev sat. Han gætter på, at han dengang solgte lige så mange pejse, men de kostede ikke helt så meget dengang.

Det ser dog ud til, at dette års salg også bliver en til top fem.

– Vi rammer faktisk næsten samme omsætning igen i år, som vi havde på det her tidspunkt sidste år, så vi forventer, at salget bliver godt igen, fortæller de to.

Ordrerne kommer stadig væltende ind, og han gætter på, at der udover den økonomiske gevinst også er kommet en ny interesse for jernovnene som møbel. Der går lige tre-fire år, før han er klar til at begynde at trappe ned. Det skal jo også være sjovt.

– Vi har masser af ovne, så turisterne kan bare komme an, men vi vil selvfølgelig hellere servicere bornholmerne.

Han havde egentlig også nogle projekter derhjemme, fortæller han med et smil. De må lige vente lidt.