Det er stort i udlandet – Rønne-café giver dig også muligheden

Det er stort i udlandet – Rønne-café giver dig også muligheden
Nick Barnekow er glad for den rolige atmosfære, der er på Lille Torv. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 15. MAR 2023 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
15. MAR 2023 • 05:30

Interiørbutik blev til kaffebar, som nu har succes med veganske kager og te-ceremoni. De satte priserne ned, da andre hævede dem, men den gik ikke, så de er nu igen tilbage på samme niveau.

 

I sensommeren flyttede Nick Barnekow sin lille interiørbutik til nye lokaler. I stedet for bare at sælge keramik og interiør i en lille biks ved siden af Kaffebaren på Store Torv, lejer han sig nu ind i nye og større lokaler på Lille Torv – og her det kaffebaren, der er i centrum.

Selvom det har været et skridt væk fra kundeflowet, så har det været en fornuftig beslutning, når man tager de samtidige begivenheder i betragtning.

– Jeg sælger væsentligt mindre keramik nu, og jeg sælger masser af kaffe. Det er som om, folk ikke har så mange penge og derfor sparer, men de vil alligevel gerne hygge sig og nyde livet med en god kop kaffe, gætter han.

– Så på den måde har det nok været en god idé at flytte lokaler.

Den seneste tid har for mange været præget af prisstigninger, og det fik Nick Barnekow til at gøre det præcis modsatte.

– Jeg synes, det har været tre virkelig hårde år, og jeg havde brug for en pause. Så tænkte jeg, at der nok var mange, der havde lyst til at blive forkælet lidt, og så ville jeg måske også få nogle flere kunder, fortæller han om beslutningen om at sætte hele menuen nogle kroner ned.

Men da han i forvejen vender og drejer hver en krone for selv at kunne trække lidt løn ud af biksen, så var det ikke en forretningsstrategi, der gav pote.

– Det var et forsøg, men alt bliver jo dyrere, og pengene rakte ikke så langt. I sidste ende bliver jeg nødt til at tænke forretning, og at det skal drives på en måde, der giver overskud. Så jeg har faktisk lige hævet priserne igen, fortæller han.

Han tænker dog stadig, at han har den billigste kaffe i byen, og selv hvis det ikke holder stik, så er hans kaffebar i hvert fald den allermest veganske.

Populær te-ceremoni

Hans målgruppe har nemlig ændret sig meget, da han skiftet lokation.

– Der kommer en del pensionister som sidder og nyder en kop te og lidt ro. Jeg ligger jo lidt afsides nu, så der er meget roligt her.

Han oplever også, at der kommer mange tilflyttere, som måske har været vant til kaffebarer med vegansk bagværk og økologisk kaffe.

– Og så tror jeg, at folk kan lide mit look. Jeg har jo en meget clean, mindful stemning, forklarer han.

Også unge studerende, som går meget op i klima og miljø, er glade for hans tilgang, som er helt uden plastik og animalske produkter, og så er der jo matcha-teen. En tradition, han har lært af en japansk veninde, og som han er den eneste på øen, der tilbyder, og som han oplever, at folk er nysgerrige på.

Derfor har han taget skridtet videre og er begyndt at tilbyde en matcha-te-ceremoni.

– Det er egentlig ikke spirituelt. Det er mere socialt, hvor man fokuserer på nuet og den filosofi, der lægger bag, fortæller han.

Indtil videre har hans mini-workshops været booket godt op.

– Folk har måske været nysgerrige på matcha, og så vil de gerne have den fulde oplevelse. Det er meditativt og afslappende, og det handler også om at piske teen rigtigt og at temperere vandet til den rette temperatur, fortæller han.

Det er efter sigende meget stort i udlandet.

Plads til alle

Nick Barnekow drømmer om, at hans kaffebar kan være et roligt sted og et fristed, hvor der er plads til alle.

– Om morgenen er der som regel rimelig pakket på cafeen, men der er stadig roligt, fortæller han.

Med den stringente indretning og de lydabsorberende materialer er der nemlig tænkt over at bevare roen – også når der er mange.

Det er nu ikke pladsen, der er et problem, da Tidende stikker hovedet ind til bare en enkelt gæst og en stor hund. Den er ikke en del af konceptet, forklarer han. Men den er mægtig rar, og kommer ikke i køkkenet.

– Jeg vil gerne være et sted, hvor der er plads til alle uanset køn, seksualitet og selvfølgelig også, hvis man ikke er veganer, selvom alt hvad jeg bager er vegansk, fortæller Nick Barnekow.

Han er glad for det nye fællesskab på Lille Torv, hvor han sammen med de andre butiksejere mødes og lægger planer om, hvordan de kan få mere liv og gøre Lille Torv mere spændende. De har nogle ting i støbeskeen til den kommende sæson, afslører han.

– Det er bare svært om vinteren. Men hvis vi vil have et driftigt handelsliv i Rønne, så kræver det jo, at man også selv holder åbent, og om vinteren har man tid til at tale med sine stamkunder, og det kan jeg godt lide.