Lehnsgaard: Vi kan sagtens levere olie til restauranterne

Lehnsgaard: Vi kan sagtens levere olie til restauranterne
Henrik Kai Hansen, der driver Lehnsgaard, Bornholms Oliemølle, kan sagtens levere olie til de bornholmske frituregryder. Den koldpressede rapsolie kan nemlig sagtens bruges. Foto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 7. MAJ 2022 • 15:30

Mangel på madolie påvirker private forbrugere, der i flere af landets butikker møder skilte med rationering af forskellige produkter, men problemerne rammer særligt spisesteder, der har friturestegte pomfritter på menukortet. Koldpresset rapsolie kan dog sagtens erstatte fritureolien, og den bornholmske oliemølle Lehnsgaard er fuldt leveringsdygtig.

 

Det tyske medie Welt offentliggjorde i begyndelsen af april, at der i Tyskland er spisesteder, der har været nødsaget til at tage pomfritter af menukortet, fordi der mangler madolie til frituregryderne. Årsagen er, at Ruslands invasion af Ukraine har gjort, at netop Ukraine ikke får sendt lige så meget madolie ud til resten af verden som tidligere.

På Bornholm oplever private forbrugere tomme hylder i dagligvarebutikkerne, og nogle restauratører oplever, at den fritureolie, de kan købe, er steget over 200 procent det seneste halve år.

Hos Bornholms Oliemølle Lehnsgaard mærker de tydeligt en større efterspørgsel efter den bornholmske rapsolie.

– Vi mærker, at der er noget solsikkeolie, der er ude af markedet, måske ikke helt, men da rigtig meget af det kommer fra Ukraine, så vil der være en masse olie, der skal erstattes af noget andet i den kommende tid. Og derfor kommer der større efterspørgsel på rapsolie, fortæller Henrik Kai Hansen, der driver virksomheden.

Han siger, at han har fået flere henvendelser fra nogle, der gerne vil købe meget store mængder af olie, både i 1.000 liter tanke og hele tankbiler. Men sådanne ordrer siger Henrik Hansen nej til.

– Vi er ikke gearet til den type forretning. Så der siger vi pænt nej tak. Men vi vil meget gerne putte vores olie på flasker. Og her mærker vi også en øget efterspørgsel i øjeblikket. Vores produkt er ikke en raffineret olie, der står som det billigste produkt på hylden.

Efterspørgslen kommer for eksempel fra fødevareproducenter, som i dag benytter solsikkeolie til deres produkter. Det kan være tun og oliven, hvor produktet bliver opbevaret i solsikkeolie, og hvor virksomhederne forbereder sig til fremtiden og ser på, hvilke andre muligheder der er på markedet.

Rapsolie kan sagtens bruges

Færdigblandede fritureolier, der ofte bruges i restaurantkøkkener, er som regel en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie. Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og derfor benytter man normalt ikke den koldpressede rapsolie, som laves på Lehnsgaard, til frituregryderne. Men undersøgelser lavet for flere år siden af Danmarks Teknologiske Institut, hvor koldpresset rapsolie i et ni dage langt forsøg blev sammenlignet med raffineret olie, viste den gang rigtig positive resultater.

Målet var at undersøge, om rapsolien iltede og dermed nåede at blive harsk under forløbet, og om den derfor ikke var særlig anvendelig som fritureolie. Resultatet af undersøgelsen viste, at kvaliteten af den koldpressede rapsolie fra Lehnsgaard var fuldt på højde med den raffinerede rapsolie ved anvendelse til friturestegning. Målinger viste også, at den koldpressede olie ikke oxiderede mere end den raffinerede olie, og dermed kan olien fint benyttes i frituregryderne med samme kvalitet og holdbarhed som fritureolier. Og dermed behøver de bornholmske restauratører ikke være bekymrede, hvis de pludselig ikke kan få leveret nok fritureolie.

– Jeg vil kunne levere olie i rimelige mængder til restaurantkøkkener på Bornholm, og vi skal ikke være bange for, at vi ikke har koldpresset olie nok i dagligvarehandlen, for vi har råvarer nok på Bornholm. Vi bruger kun 10-15 procent af den raps, der bliver dyrket her på øen, så vi kan sagtens få flere råvarer, siger Henrik Hansen.

Så hvis det bliver nødvendigt, kan du skrue op for produktionen?

– Ja, det kan jeg sagtens. Det gør vi somme tider, når behovet er der. Men generelt vokser vores marked støt, også i udlandet, og derfor fokuserer vi nu på eksisterende og nye kunder, som vi er i gang med at sætte i gang.

Henrik Hansen oplyser, at han endnu ikke har indkøbt raps til næste års produktion, og at han sagtens kan købe mere ind, hvis behovet er der.

– Vi leverer blandt andet til Rema 1000 i hele Danmark, og hvis efterspørgslen stiger mere, så må vi bare skrue op for produktionen og arbejde lidt mere i weekenden, slutter Henrik Hansen.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 27-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag: Det variable timepris-produkt er denne tirsdag i gennemsnit 17% billigere end det kvartalsfastsatte produkt. Tørretumblertesten afslører, at du sparer yderligere 4,41 kr. ved at tørre dit tøj kl. 23 i stedet for kl. 18. Opdateret kl. 00.14. Næste opdatering kl. 13.14.

Bornholms energi og forsyning