Hos Bornholms Oliemølle Lehnsgaard mærker de tydeligt en større efterspørgsel efter den bornholmske rapsolie.
– Vi mærker, at der er noget solsikkeolie, der er ude af markedet, måske ikke helt, men da rigtig meget af det kommer fra Ukraine, så vil der være en masse olie, der skal erstattes af noget andet i den kommende tid. Og derfor kommer der større efterspørgsel på rapsolie, fortæller Henrik Kai Hansen, der driver virksomheden.
Han siger, at han har fået flere henvendelser fra nogle, der gerne vil købe meget store mængder af olie, både i 1.000 liter tanke og hele tankbiler. Men sådanne ordrer siger Henrik Hansen nej til.
– Vi er ikke gearet til den type forretning. Så der siger vi pænt nej tak. Men vi vil meget gerne putte vores olie på flasker. Og her mærker vi også en øget efterspørgsel i øjeblikket. Vores produkt er ikke en raffineret olie, der står som det billigste produkt på hylden.
Efterspørgslen kommer for eksempel fra fødevareproducenter, som i dag benytter solsikkeolie til deres produkter. Det kan være tun og oliven, hvor produktet bliver opbevaret i solsikkeolie, og hvor virksomhederne forbereder sig til fremtiden og ser på, hvilke andre muligheder der er på markedet.
Rapsolie kan sagtens bruges
Færdigblandede fritureolier, der ofte bruges i restaurantkøkkener, er som regel en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie. Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og derfor benytter man normalt ikke den koldpressede rapsolie, som laves på Lehnsgaard, til frituregryderne. Men undersøgelser lavet for flere år siden af Danmarks Teknologiske Institut, hvor koldpresset rapsolie i et ni dage langt forsøg blev sammenlignet med raffineret olie, viste den gang rigtig positive resultater.