Færdigblandede fritureolier, der ofte bruges i restaurantkøkkener, er som regel en blanding af raffineret rapsolie, solsikkeolie og palmeolie. Olie til friturestegning skal have et højt rygepunkt, og derfor benytter man normalt ikke den koldpressede rapsolie, som laves på Lehnsgaard, til frituregryderne. Men undersøgelser lavet for flere år siden af Danmarks Teknologiske Institut, hvor koldpresset rapsolie i et ni dage langt forsøg blev sammenlignet med raffineret olie, viste den gang rigtig positive resultater.
Målet var at undersøge, om rapsolien iltede og dermed nåede at blive harsk under forløbet, og om den derfor ikke var særlig anvendelig som fritureolie. Resultatet af undersøgelsen viste, at kvaliteten af den koldpressede rapsolie fra Lehnsgaard var fuldt på højde med den raffinerede rapsolie ved anvendelse til friturestegning. Målinger viste også, at den koldpressede olie ikke oxiderede mere end den raffinerede olie, og dermed kan olien fint benyttes i frituregryderne med samme kvalitet og holdbarhed som fritureolier. Og dermed behøver de bornholmske restauratører ikke være bekymrede, hvis de pludselig ikke kan få leveret nok fritureolie.
– Jeg vil kunne levere olie i rimelige mængder til restaurantkøkkener på Bornholm, og vi skal ikke være bange for, at vi ikke har koldpresset olie nok i dagligvarehandlen, for vi har råvarer nok på Bornholm. Vi bruger kun 10-15 procent af den raps, der bliver dyrket her på øen, så vi kan sagtens få flere råvarer, siger Henrik Hansen.
Så hvis det bliver nødvendigt, kan du skrue op for produktionen?
– Ja, det kan jeg sagtens. Det gør vi somme tider, når behovet er der. Men generelt vokser vores marked støt, også i udlandet, og derfor fokuserer vi nu på eksisterende og nye kunder, som vi er i gang med at sætte i gang.