Den høje eltarif udskudt til næste uge

Den høje eltarif udskudt til næste uge
Afdelingsleder hos Trefor, Ole Westh, havde i december til opgave at fortælle om nettabet i det bornholmske elnet og forklare de fremmødte, hvorfor energitabet rammer bornholmerne direkte på pengepungen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | 3. JAN 2023 • 15:30
NYHED
3. JAN 2023 • 15:30

Den ændrede nettarif er blevet udskudt til den 9. januar for de bornholmske elforbrugere. Det skyldes en fejl hos Trefor El-Net Øst, at det lader vente på sig.


Den nye nettarif, der skulle være trådt i kraft den 1. januar 2023, er udskudt til den 9. januar.

Tidende har tidligere skrevet, at bornholmerne allerede fra den 1. januar skulle overgå til den nye tarifmodel, men grundet en fejl hos Trefor El-Net Øst, er det altså blevet udskudt.

Elforsyningsdirektør i Trefor, Per Sørensen, fortæller til TV 2/Bornholm, at Trefor har pligt til at informere elleverandører med fire måneders varsel, hvis tariffen bliver dyrere.

– Dette for at sikre, at el-leverandørerne har tre måneder til at varsle deres kunder. Ved en fejl fik vi desværre ikke ændret priserne korrekt i Datahub’en til den 1. september 2022 med ikrafttrædelse 1. januar 2023. Det fik vi rettet op på lidt hen i oktober, der samtidig betød, at vi først kunne ændre priserne prer 9. januar 2023, siger Per Sørensen til TV 2/Bornholm.

Nettariffen er prisen for transport af strøm i det bornholmske elnet, hvor modtageren er Trefor El-Net Øst. Den står til at stige markant, blandt andet fordi Trefor El-Net Øst ikke nåede at skrue taksterne op, da strømmen blev ekstremt dyr sidste sommer.

Det er med til at forklare, hvorfor forbrugerne nu skal betale ekstraordinært meget til selskabet, der ejer og driver elnettet.

Trefor lægger op til at opkræve 88 procent mere end i 2022, og den samlede opkrævning går fra 99 til 186 millioner kroner, viser Trefors opgørelse, som elnetselskabet tidligere har delt med Tidende.

I den nye model indgår også ændringer i prisen i spidslast-timerne (mellem 17 og 21), hvor prisen bliver markant dyrere, mens det bliver billigere om natten.

Man kan læse meget mere om den nye tarifmodel på Trefors hjemmeside.

Ny tarifmodel Prisen for de dyre aftentimer vil fremover i vinterhalvåret være tre gange højere end resten af dagtimerne og ni gange højere end om natten.
For almindelige husstande bliver de nye takster (inkl. moms):
Spidslast, klokken 17-21: 290,34 øre per kilowatt-time
Højlast, kl. 06-17 og 21-24: 96,78 øre/kWh
Lavlast, kl. 24-06: 32,26 øre/kWh
Disse takster gælder frem til 31. marts. I sommerhalvåret sænkes spidslast-tariffen til 125,81 øre og dagtaksten til 48,39 øre/kWh, mens natprisen vil være den samme som om vinteren.

Kilde: Trefor El-Net Øst