Cideriet i Olsker er åbent: Det ligner en succés

Cideriet i Olsker er åbent:  Det ligner en succés
Oskar Prip er i familie med Inge og Christian Prip, men har ellers ingen forudgående relation til Bornholm. I 2019 købte han Pilegård sammen med fire venner og den 33-årige ciderbrygger fik lidt mere travlt end han havde forventet, da Pilegård Cideri åbnede lørdag. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 4. JUN 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
4. JUN 2023 • 05:30

Pilegård Cideri blev invaderet af besøgende på åbningsdagen lørdag. Efter fire års hårdt arbejde er en vild drøm blevet til virkelighed for fem kammerater fra København.

Bornholm har fået en ny attraktion: Et økologisk cideri med gårdbutik i en gammel hestestald, udendørs siddepladser med udsigt til nogle af de 5.000 æbletræer, der bugter sig hen over Pilegårds jorder og rosende ord fra LAG Bornholm, der har støttet projektet med 143.000 kroner.

– Det ligner en succes, absolut, siger Lene Koefoed. Hun er mødt op til åbningsdagen for at sige tillykke til Pilegård Cideri som repræsentant for LAG Bornholms bestyrelse, og hun er glad for det, hun ser.

– Det er dejligt at se det, faktisk, for vi gav tilsagn tilbage i 2020. Men der var nu ikke så meget tvivl i bestyrelsen, siger hun.

Ifølge Lene Koefoed matcher ciderprojektet LAG Bornholms strategi på flere punkter.

– Vores fokusområder i den gamle strategi var bioøkonomi og fødevarer, og i den nye er det blandt andet at få unge mennesker til at flytte til Bornholm. Derudover støtter vi også oplevelser, og Højlyngsstien løber jo forbi lige her udenfor, siger Lene Kofoed, der også har været med til at give støtte til Mikrobryggeriet Penyllan og Isværket i Tejn.

Landlig idyl i Olsker. Pilegård Cideri er nabo til Marken Bornholm og Tejn ligger to kilometer nede ad bakken. Foto: Anette Vestergaard

 

Inspireret af Fejø

Pilegård Cideri drives af Johan Wolff Kragerup, Otto Mørkvig-Hansen, Oskar Emil Prip, Emil Harding Bressendorff og Peter Andreas Nielsen, fem ungdomskammerater, der i efteråret 2019 tog springet og købte en gammel firlænget gård på Nordbornholm.

Forhistorien er enkel:

– Jeg havde været nede og besøge et cideri på Fejø i et par dage. Da jeg tog derfra tænkte jeg, hvorfor kan man ikke få dansk, økologisk cider over det hele, fortæller Oskar Prip. Kort efter fortalte han fire af sine gamle kammerater om cideroplevelsen på Fejø.

– Vi var til bryllup og blev fulde og så tog det ene det andet, og pludselig stod vi her og havde købt en gammel gård fra 1598 med 20 tønder land.

 

Hestestalden var en dyr omgang

Fire år senere har Oskar Prip og hans kammerater løst problemet. Der er økologisk cider så langt øjet rækker og til oktober bjærges årets høst til produktion af mere. Den 32-årige medstifter er en smule overvældet over fremmødet på cideriets første åbningsdag. Der er konstant kø i butikken i den gamle hestestald med smukt stukværk og fritliggende spær. Udenfor sidder gråhårede veninder, højskoleelever og småbørnsforældre spredt ud over græsplænen. Og der kommer hele tiden flere til.

– Det er i dag det kulminerer, nu hvor folk får lov til at smage på det for første gang. Og vi havde da håbet at der ville komme rigtig mange, og det gjorde der. Det er smadderfedt, siger den unge ciderbrygger og skynder sig tilbage til baren for at lange flere smagsprøver over disken.

Han når lige at fortælle at de tre største poster i etableringsfasen har været istandsættelsen af den gamle hestestald. I dag står den historiske bygning smuk og nykalket med diskrete jerndrager i muren og indlagt elektricitet. For fire år siden var hestestalden en faldefærdig ruin.

– Og så er det heller ikke helt billigt at plante 5.000 æbletræer, siger Oskar Prip.

Cideriet har gårdbutik i den gamle hestestald, som er sat i stand med støtte fra LAG Bornholm. Foto: Anette Vestergaard

 

Pilegård på Folkemødet

LAG Bornholm har støttet Pilegård Cideri med 40 procent af budgettet på 360.000 kroner. Derudover har de fem stiftere indsamlet 88.000 kroner på crowfunding. Resten – herunder udbetalingen til den gamle gård – er taget fra den personlige opsparing.

Pilegård Cideri har åbent torsdag, fredag og lørdag hele sommeren.

– Eller indtil vi ikke har mere cider, siger Oskar Prip.

Man kan desuden møde drengene fra Pilegård Cideri på Folkemødet , hvor de har plads i Bornholmerbaren på Kampeløkken Havn.