Bygherrer er bekymrede: Dropper andelsboliger

Bygherrer er bekymrede: Dropper andelsboliger
Byggeriet bliver delt op i to etaper, og planen er nu, at der først skal laves ejerboliger, som vil være rækkehuse på mellem 90 og 120 kvadratmeter, fortæller Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning. Tidligere var planen at lave andelsboliger på 80 kvadratmeter. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 31. MAR 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
31. MAR 2023 • 05:30

Der skal alligevel ikke bygges og sælges andelsboliger på Grynebakken i Svaneke, da markedet har forandret sig, fortæller bygherrerne bag projektet, som generelt er bekymrede for boligbyggesektoren på Bornholm.

Det er ikke længere muligt at finde købere til de andelsboliger, som var planlagt på Grynebakken i Svaneke, og det skyldes, at markedet for boligbyggerier har ændret sig markant med de stigende materialepriser, inflationen og ikke mindst den stigende rente.

– De tre ting trækker alle sammen i den forkerte vej. Det er en rigtig giftig cocktail, fortæller Morten Iversen, direktør for Jens Møller Gudhjem A/S, som sammen med Nordbornholms Byggeforretning er bygherrer på projektet.

Tanken er nu i stedet at sælge boligerne som ejerboliger, hvor lånemulighederne for køberne er bedre. Inden sommerferien vil der blive søgt om byggetilladelse hos regionskommunen til at lave de første boliger, der skal indgå i projektet, og til sommer forventes salgsmaterialet for disse boliger at være klar.

Vigtigt med stort forsalg

Direktør Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning tror på, at det kan lykkes at projektsælge en stor del af boligerne, og dette er da også en nødvendighed, før man kan gå i gang med at lave det første spadestik.

– Vi må se i øjnene, at kan vi ikke lave et fornuftigt forsalg, så går projektet i stå, og så må man vente på nye tider, siger han og fortæller, at det er blevet sværere at projektsælge end tidligere.

– Generelt er salg og projektsalget lige pludselig blevet en noget anden sag, end det var for et år siden. Sådan er det bare. Lånene er blevet dyrere, og det bremser mange af de her projekter.

– Da jeg gik ind i det her, var jeg noget mere optimistisk, end jeg er nu. Det er sjældent, jeg er pessimist, men jeg bliver lidt mere pessimist nu med de her renter, som folk ikke er vant til.

Bekymret for boligbyggebranchen

Det er ikke kun på Bornholm, at det er blevet mere udfordrende at lave boligbyggerier. Ifølge Kim Christiansen er salget af andelsboliger gået fuldstændig i stå i resten af landet.

– De nye boligrenter ødelægger alle planer. Jeg er meget bekymret for den generelle udvikling af boliger på frie markedskræfter, siger han.

Morten Iversen ser samme tendenser, men problemet er endnu ikke lige så stort på Bornholm som ovre.

– Vi kan jo se, mest over på den anden side af vandet, at der er en stor opbremsning i hele boligbyggesektoren. Jeg vil ikke sige branchen generelt, for der sker selvfølgelig også andre ting, og specielt her på Bornholm er der jo rigtig mange andre ting, der ikke lige er boligorienteret. Så for den bornholmske byggebranche er jeg ikke sådan specielt bekymret, men på landsplan ser det mindre godt ud, siger han.

Håndværkere bliver ikke arbejdsløse

Begge bygherrer glæder sig da også over, at der lige nu på Bornholm er gang i flere store renoveringsprojekter, som kommer til at holde håndværkerne i arbejde.

Det gælder blandt andet en større renovering af almene boliger i gartnervangen.

Derudover er der udsigt til en udvidelse af Almegårds Kaserne, mens der også snart skal bygges et landanlæg til energiøen.

– Der er nogle ting for vores side, som er kærkomment for at holde beskæftigelsen, og det holder heldigvis alle håndværkerne i gang. Selvom boligbyggeriet går ned, så vil der heldigvis stadig være arbejde til os, og det er jo godt, siger Kim Christiansen.

Oversigtsbillede over Gryneparken og Grynebakken, hvor de nye boliger skal placeres. Naboerne i området har tidligere foreslået at lave en arbejdsvej nær Østermarievej (som anes i bunden af kortet), men ifølge Kim Christiansen fra Nordbornholms Byggeforretning er dette ikke en del af planerne for projektet. Foto: Bornholms Regionskommune