Burgerbar med hemmelig opskrift på udkig efter helårsåbent

Burgerbar med hemmelig opskrift på udkig efter helårsåbent
Mmmhh – baconfinten klæder enhver burger. Foto: Torben Østergaard Møller
ERHVERV | SVANEKE | Torsdag 16. februar 2023 • 05:30

Tour Burger i Svaneke holder åbent i alle ferier, men arbejder på eventuelt at holde weekendåbent året rundt.

Der er sprød jazz i højttaleren, som akkompagneres af den liflige syden fra baconen, som steger på varmepladen og sender stegeosen op mod emhætten i mængder, som var der gået udbrud i en mindre vulkan her i køkkenet hos Tour Burger i Svaneke lige hvor Østergade, Søndergade og Hullebakke mødes.

Med kasketten kækt skubbet om i nakken, hvor også dens skygge befinder sig, står Magnus Ludvig Grønborg Thye og vender rutineret rundt på bunkerne af bacon, for nu varer det ikke længe, før klokken runder 13, og så er denne burgerbiks åben for offentligheden.

Det er ham og hans partner, Peter Elias Sæther Uldal, der åbnede Tour Burger i 2021.

Og så er der da basis for at pumpe antallet af bagmænd op. Hvem er de? Jo:

Magnus, Ludvig, Grønborg, Thye, Peter, Elias, Sæther, Uldal.

De er begge 23 år og gamle gymnasiekammerater, og denne dag fortæller Magnus, at det er cirka et år og otte måneder siden, de åbnede Tour Burger her, hvor der tidligere har været sushi-servering.

– Det var under corona, vi åbnede, men det var også et godt år, her kom rigtig mange, siger han.

– Så faktisk var det et godt tidspunkt at starte.

Stedet holder de åbent i alle ferier og har aktuelt åbent, fordi det er vinterferie ude i det øvrige land, ligesom de også holder åbent torsdag, fredag og lørdag i næste uge, hvor det er vinterferie her på Bornholm.

– Og så vender vi tilbage til påske og hele sommeren, altså juni, juli og august. Det er meget sæsonbaseret, men vi er faktisk på udkig efter at finde ud af, hvordan vi eventuelt kan få det til at fungere med weekendåbent hele året. Vi vil gerne give det et forsøg og se, om det fungerer. Og hvis det gør, vil vi fortsætte med den model, siger Magnus.

Tour Burger holder åbent her i uge syv og også nogle dage i uge otte, fortæller Magnus Ludvig Grønborg Thye. Foto: Torben Østergaard Møller

På ferie

Er I bornholmere I to?

– Faktisk er min papmor bornholmer og opvokset her, og hun kom ind i familien, da jeg var fem år. Hun kunne jo vise øen frem, og min far blev helt vild med den, så jeg har været her rigtig meget, selv om vi egentlig boede i København. Vi tilbragte alle ferier og hver anden weekend her og boede mange forskellige steder rundt omkring. Men siden har mine forældre fået et sommerhus herovre og flytter nok hertil for alvor på et tidspunkt. Jeg bor selv på Østerbro, når jeg ikke er her, men når vi holder åbent og i mine ferier og min fritid er jeg gerne på Bornholm.

Og i København laver du hvad?

– Jeg har meget med iværksætteri at gøre, jeg prøver at finde nogle huller rundt omkring.

Hvad kan det være?

– Det er svært at sige, så røber jeg jo alle de gode ideer, haha. Men det kan være alt lige fra håndværk til medicin. Jeg sonderer gerne hele spektrummet.

Har du en uddannelse?

– Nej, men jeg har for eksempel arbejdet i Tekno Eatery i Nordvest, hvor man har lavet en moderne kantine, hvor vi lavede nye retter hver dag, og hvor der arbejdede nogle superdygtige kokke. Så jeg er oplært af nogle ret seje gutter, det har givet rigtig meget. Jeg har også blandt andet været køkkenansvarlig hos Frankies Pizza, så jeg har prøvet lidt af hvert.

Er det dig, der har fået ideen til Tour Burger?

– Ja, og så tænkte jeg over, hvem af mine venner, der kunne være friske på sådan noget, og det kunne Elias. Han har faktisk lavet burgere, siden han var 15 år, alle mulige forskellige steder, så han er den, der har bedst styr på burgerverdenen, hvor jeg kunne bidrage lidt med smage og den slags.

Hvordan blev I taget imod, da I åbnede?

– Lige da vi startede, skulle alle forbi og bedømme os. Men vi er blevet taget supergodt imod, så tusind tak til Svaneke, som har støttet os. Folk har været rigtig søde, og jeg føler, de kan lide det, vi laver.

Vel også turisterne?

– Ja, men man er meget afhængig af det lokale miljø, når man åbner sådan noget, det tager jo tid at blive opdaget. Men jeg kan mærke, at folk er gode til at sige: Prøv lige at gå derned forbi og tag en burger.

Spiser folk her hos jer, eller er det primært take away?

– Om vinteren er det meget take away, men vi har jo også vores pladser her i baren. Om sommeren har vi masser af borde og stole ude i gården, siger Magnus.

Den gode sovs

Hvorfor hedder stedet Tour Burger?

– Det kommer faktisk fra en rejse, vi var på sammen, Elias og jeg. En interrail-tur, det blev så til Tour Burger. Vi synes, at også når vi rejser til og fra Bornholm, er det en tour for os, så det passer fint. Det spiller godt ind på mange måder.

Hvordan laver man en god burger? Bacon-finten er jeg med på, altid er god, men hvad ellers?

– Ja, bacon er altid godt. Og man må være ærlig og indrømme, at det ikke er slankemad at spise burgere. Der skal være fedt i kødet, vi er oppe omkring 20 procent, men 25 er faktisk ret normalt, og nogle er helt oppe på 30 procent. Og så bruger vi vores egen burgersovs, som også er rimeligt fed i det – uden at det bliver for meget. Det kræver også en god stegeplade, siger Magnus og banker med sin spatel på køkkenets stegeplade.

– Og så godt med olie på, når du steger briochebollerne. Du skal sørge for, at der også er godt med ost, høj varme til kødet, salt og peber på. Vi hjemmesylter vores egne agurker, rødløgene er rå, det synes vi er bedst, og så bruger vi gerne hjertesalat.

Dressingen er vel alfa og omega i forhold til at sikre, at jeres burgere har en signatursmag, som folk kan genkende, og så I skiller jer ud fra andre?

– Ja, dét er rigtigt.

Du giver mig næppe hele opskriften, men hvad er basis i den?

– Den består af mayonnaise, ketchup, grå sennep, paprika – og en hemmelig ingrediens, siger Magnus og tilføjer.

– Den hemmelige ingrediens er den sjove, og den kan vi ikke sige højt.

Oprindeligt har Tour Burger fået kød fra Hallegaard, men er for tiden i gang med at finde en ny – gerne lokal – leverandør, fortæller han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT