Beof lander overskud på 83 millioner kroner

Beof lander overskud på 83 millioner kroner
Bornholms Energi & Forsyning Holding A/S kom ud af 2023 med et overskud på godt 83 millioner kroner. Foto: Beof
NYHED | 22. APR 2024 • 09:27
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
22. APR 2024 • 09:27

Selskabet har tilført 22 millioner kroner, der er med til at holde priserne i ro, fortæller direktøren.


Et samlet overskud på lige over 83 millioner kroner blev resultatet for Bornholms Energi & Forsyning Holding A/S i 2023. Ifølge direktør Claus M. Andersen er overskuddet afgørende for, at selskabet kan ruste sig til de massive investeringer, der skal ske i fremtidens grønne energiforsyning på Bornholm. Forperson Helle Munk Ravnborg kalder det et regnskab, der er al mulig grund til at være tilfreds med.

Bag det samlede overskud gemmer sig blandt andet solide overskud i de kommercielle selskaber Bornholms El-produktion A/S og Bornholms Energi A/S.

– Vi er forskånet for at have kommercielle ejere, der skal have udbetalt udbytte. Derfor kan vi bruge vores overskud til at investere i tiltag, der medvirker til at holde priserne nede for bornholmerne, og som styrker vores forsyning på Bornholm både nu og i fremtiden, siger Claus M. Andersen i en pressemeddelelse.

Som eksempler på dette nævner Beof, at man er i færd med at sætte batterier og solceller op på flere af selskabets vandværker, og noget tilsvarende gør sig gældende på varmeværket i Østerlars. Det er ifølge forsyningsselskabet til gavn for både kunderne og klimaet.

Store investeringer

I 2023 har det været muligt for Beof at tilføre afkast på i alt 22 millioner kroner fra kommercielle midler til både fjernvarme, vand og spildevand. Det er penge, der direkte skaber værdi for kunderne og er med til at holde priserne i ro, på trods af at selskabets udgifter stiger, fortæller direktøren.

– Det er vi stolte af, og det er med til at understrege, hvad vi kan, når vi har et godt økonomisk fundament, og det gælder også på lang sigt, siger Claus M. Andersen.

I de kommende år vil Beof på forskellig vis lede efter flere muligheder for at investere, så de forskellige sektorer supplerer hinanden med henblik på at skabe besparelser for kunderne. Derudover byder fremtiden på store investeringer i spildevandsinfrastruktur og lagringsteknologi

– Vi skal finde ud af, hvordan vi kan lagre energien fra sol og vind, Bornholm skal have en fossilfri energiproduktion, og så skal vi også have økonomi til at gribe de muligheder, som Energiø Bornholm genererer, siger Claus M. Andersen.

Hvis Beof vil realisere de planer, kræver det, at selskabet har noget at stå imod med, og det er 2023-regnskabet med til at sikre, forklarer han.

– Med det her regnskab står vi et rigtig godt sted i forhold til at kunne træffe de nødvendige og langsigtede beslutninger. Dem, der giver mest mulig værdi både for Bornholm, bornholmerne og for vores fælles fremtid, siger Claus M. Andersen.

 


Om Bornholms Energi & Forsyning

Bornholms Energi & Forsyning A/S består af et holdingselskab og seks datterselskaber.

Tre af selskaberne er kommercielle og må tjene penge på kommercielle aktiviteter:
• Bornholms Energi og Forsyning A/S
• Bornholms Energi A/S
• Bornholms El-Produktion A/S
Dog er Bornholm El-Produktions aktiviteter indenfor varmeproduktion underlagt varmeforsyningslovens hvile-i-sig-selv principper.

Tre af selskaberne af hvile-i-sig-selv selskaber:
• Bornholms Vand A/S
• Bornholms Varme A/S
• Bornholms Spildevand A/S
I disse må Bornholms Energi & Forsyning ikke tjene penge.

Koncernen er 100 procent ejet af Bornholms Regionskommune og bestyrelsen udpeges delvist politisk.