20 år med genbrug

20 år med genbrug
De seneste godt tre år har butikken ligget i Snellemark 19, Rønne. Privatfoto
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 15:30

Genbrugsbutik er flyttet rundt i byen fire gange på 20 år.

Rønne Genbrug på Snellemark 19 i Rønne har rundet et skarpt hjørne.

I mere end 20 år har butikken solgt masser af genbrugsguld, og lederen af butikken gennem næsten alle årene har netop givet stafetten videre, oplyser en pressemeddelelse, som fortsætter:

Rønne Genbrug har i mere end 20 år været et kendt genbrugsbrand i gadebilledet i Rønne. Fire gange gennem årene har butikken holdt flyttedag, og Gunver Bech, der har været leder af butikken i næsten alle årene, har været med til alle fire flytninger. Først lå genbrugsbutikken på Søndergade, siden i Sankt Mortensgade, hvorfra turen gik videre til Snellemark 37 og senest til Snellemark 19 for godt tre år siden.

– Vi har flyttet butikken flere gange for at få bedre lokaler, og i dag er vi på Snellemark 19, som er nogle dejlige, lyse lokaler, konstaterer Gunver Bech, som har været en af de helt store drivkræfter i genbrugsbutikken.

Den er ejet af organisationerne Mission Afrika Genbrug og Promissio. Begge organisationer arbejder med projekter i Afrika.

Penge til Afrika

Motivationen til at drive genbrugsbutik i så mange år har helt klart været arbejdet i Afrika, konkluderer Gunver Bech, der selv har været i både Nigeria og Sierra Leone og har set nogle af Mission Afrikas projekter.

– Når man har været der, ved man jo, hvor langt 25 kroner rækker, og hvad det kan betyde for eksempelvis et barn at få skolegang, siger Gunver, som den 1. september gav stafetten for ledelsen i genbrugsbutikken videre til et nyt butiksudvalg.

Status på butikkens liv er, at der kun er åbent om eftermiddagen, primært fordi der mangler frivillige. Derfor holder butikken nu flere informationsmøder, hvor man kan høre om muligheden for at blive frivillig i butikken og være med til at bære den videre.

Nye frivillige

– Der er en flok frivillige, der er dedikeret og elsker at drive genbrugsbutik, siger Heidi Gargulak Andersen, der er frivillig- og udviklingskonsulent i Mission Afrika Genbrug.

– Men de skal have nogle flere kolleger ind i fællesskabet, som også synes, det kunne være sjovt at drive genbrug. Der er mange forskellige opgaver i en genbrugsbutik, så det handler ikke kun om at stå ved disken, men om at sortere varer, prissætte, gøre dem klar til salg, dekorere butikken og fylde varer på hylderne, lyder det fra Heidi.

Heidi Gargulak Andersen holder informationsmøder i butikken på Snellemark 19 henholdsvis onsdag den 20. september klokken 16 og torsdag den 21. september klokken 9.30.