15 sømænd ankom med Tres Hombres til Tejn

15 sømænd ankom med Tres Hombres til Tejn
Besætningens tandbørster er af bambus, så ikke forurener, hvis de ryger overbord. Foto: Anna Holm
ERHVERV | TEJN | Tirsdag 27. juni 2023 • 05:30

Et stort skib med 14 sejl og uden motor ankommer til Tejn. Det skal levere vin til vinbaren Kanten på havnen. Skibets eneste danske besætningsmedlem viser Tidende rundt på skibet.

– Det er en fantastisk dag, du har valgt at være i Tejn, siger Tejnbo Kasper Müller til Tidendes udsendte, mens han peger i retning af havet.

– Lige om lidt ankommer mange tusind flasker vin med skibet Tres Hombres, der bliver sejlet ind fra Frankrig helt CO2-neutralt.

Kasper Müller er en af de erhvervsdrivende i byen og ejer sammen med tre andre bornholmske erhvervsmænd en af bygningerne på Tejn Havn. Drømmen er, at den en dag skal forvandles til et hotel med havudsigt på første række.

Lige nu bliver bygningen udlejet og brugt som vinbar under navnet Kanten. Det er ejerne bag Provianten i Gudhjem, der driver Kanten, og det er også dem, der venter på de mange vinflasker.

Plads til last på 40 ton 

Det store skib Tres Hombres ankommer klokken halv to i Tejn Havn efter tre timers sejlads fra Gudhjem, hvor den ene halvdel af den bornholmske vinleverance er blevet leveret.


Velkommen til Tejn. Foto: Anna Holm

Skibet er registreret på en ø i Vanuatu i Stillehavet i Oceanien, fordi det her er tilladt at bruge et sejlskib uden motor til kommercielle formål. Båden og en del af mandskabet kommer oprindeligt fra Holland, hvor ideen med at sejle varer rundt i verden helt CO2-neutralt opstod. Selskabet bag hedder Fair Transport, og det har ni skibe i alt, hvor Tres Hombres er det største.

En af skibets to kaptajner, Andreas Lackner fra Østrig, er første mand på land, hvorfra han hjælper med at få det store sejlskib bugseret på plads ved kajen. Han fortæller, at de er syv professionelle sejlere og otte sømænd under oplæring.

– Nu må I gerne trække, hvis I kan, råber han til mandskabet på båden.

Andreas Lackner fortæller videre, at lasten er særligt udvalgt naturvin fra forskellige områder i Frankrig.

– Vi kan have 22.000 flasker ombord, siger han på engelsk.

– 40 tons, 56 kubikmeter, supplerer en dansk mand ved navn Christian Voss Barlach, som er en af sømændene under oplæring og eneste danske besætningsmedlem ombord på sejlskibet.

Sejlads uden stress

Christian Voss Barlach er ingeniør på Novo Nordisk og fortæller, at han var på vej tilbage fra en omgang arbejdsrelateret stress, da muligheden med at komme ombord på skibet bød sig. Det tog ham mindre end to døgn at beslutte sig og yderligere to dage efter, var han ombord på skibet. Bornholm er første stop på et måneds langt eventyr.

– Jeg ringede til min kæreste og sagde, at nu skal du lige passe vores søn. Men hun kunne heldigvis godt se, at det var en god ide at komme afsted, siger Christian Voss Barlach, der inden skibet satte kurs mod Bornholm måtte en tur i Spidersport og flå dankortet.

Han viser Tidende rundt på skibet, mens han fortæller om livet ombord.

– Man arbejder fire timer, og så har man fire timer fri, siger han.


Skibets køkken har ikke køleskab. Derfor spiser besætningen vegetarisk kost. Kun når besætningen kommer i land er der kød på menuen. Foto: Anna Holm

Ofte må besætningen derfor sove midt på dagen ombord på skibet, da der også er vagtskifte om natten. Christian Voss Barlach nyder livet ombord, som er meget anderledes end hverdagslivet på land.

– ­Du er aldrig alene. Toilettet er lige bag rattet, og der står altid en bag rattet, så heller ikke der, siger han.

– Folk siger ikke så meget. Der er meget stilhed og eftertænksomhed. Vi læser bøger, og jeg har snittet lidt knive og har repareret et skærebræt, siger Christian Voss Barlach om det rolige liv på sejlskibet.


Christian Voss Barlach viser, hvor vinflaskerne gemmer sig ombord på båden. Der er plads til 22.000 flasker - i alt 40 ton. Foto: Anna Holm

Han kan fortælle, at skibet er fra 1943 og oprindeligt blev brugt til minerydning. Derfor er det smalt og udelukkende lavet af træ, da jern og stål kunne give elektromagnetisk resonans, som vil kunne detonere en mine.

Tid til at nyde vinen

Mandag nat ligger Tres Hombres til kaj i Tejn, inden sejlskibet sætter kurs mod Pasaia i Spanien, hvorefter der skal lastes spansk vin.

I Tejn er der her mandag aften nyindsejlet fransk naturrødvin fra Pause de la Loire, der skal nydes af både lokale, turister og udenlandske sømænd.

– Den smager altid fantastisk, siger en hollandsk sømand, som har indfundet sig på Kanten.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT