Udvikling af den rytmiske musik er grundlaget for Musikhuzet

Udvikling af den rytmiske musik er grundlaget for Musikhuzet
Peter Andreas Harteg giver sit besyv med i debatten om Musikhuzet. Arkivfoto: Allan Rieck
KOMMENTAR | DEBAT | Lørdag 27. juli 2024 • 19:00
Af:
Peter A Harteg
PR-
markeringsansvarlig
på vegne Musikhuzet Bornholm
KOMMENTAR | DEBAT | Lørdag 27. juli 2024 • 19:00

Musikhuzets PR-ansvarlige svarer på kritik.

Tager Musikhuzet ansvar?

Steffan Hallroth spørger i et indlæg i Bornholms Tidende torsdag 25. juli, om Musikhuzet agter at tage ansvar for udviklingen og fornyelsen af det rytmiske musikliv på Bornholm i fremtiden og dermed leve op til de smukke ord i rammeaftalens tekstafsnit om netop dette aspekt.

Svaret kan kun være at klart "ja".

Det er hele grundlaget for, at vi endnu en gang er blevet udpeget som regionalt spillested, ligesom det har været grundlaget for vores aktivitet i den indeværende fireårige periode, hvor corona desværre lagde en dæmper på vores aktiviteter i begyndelsen af perioden.

Musikhuzet har som øens professionelle spillested et afgørende ansvar i forhold til vækstlaget i det rytmiske musikmiljø, både lokalt og nationalt. Musikhuzet fungerer som springbræt for mange spændende ukendte navne.

Hvad gør vi?

Musikhuzet har tidligere præsenteret dengang helt nye og ukendte kunstnere som Tina Dickow, Volbeat og Nephew med meget få besøgende, men som alle senere er blevet etablerede navne i musikverdenen - takket være den opbakning de fik bl.a. fra de regionale spillesteder.

Unge talenter får mulighed for at præsentere deres materiale for et publikum, og det bornholmske publikum får mulighed for at opleve de artister, der står for udvikling og fornyelse inden for flere genrer.

Musikhuzet støtter de lokale og nationale vækstlag - blandt andet med pop/rock jam, koncerter med unge musikere fra øveforeningen Stereoboxen og ved at have upcoming kunstnere på som opvarmning eller nedkøling til vores store koncerter.

Musikhuzet har en del arrangementer med elektronisk musik af høj kvalitet, og vi har været med til at støtte lokale navne, hvor flere af disse upcoming artister efterfølgende er kommet langt i deres karriere og markeret sig selv på de største spillesteder og festivaler.

Her kan nævnes navne som Nonsens og Thoby. Denne gruppe af elektroniske kunstnere er et af vores bedste netværk indenfor genren, og de er dygtige til at trække andre kunstnere fra den nationale scene til Bornholm. De holder en tilknytning til det bornholmske musikmiljø og er med til at arrangere koncerter og workshops for de nye kunstnere på vej frem. Det giver os adgang til vigtig viden og inspiration ind i den elektroniske verden.

Unikt koncept

Musikhuzet har et unikt koncept i form af koncertrækken Udenfor Sæsonen (UFS), som er et enestående projekt, der præsenteres som en del af Bornholms Kulturuge.

Det er et samarbejde mellem Steffen Brandt som ankermand, SPOT Festival, Musikhuzet og tidligere kulturchef i Region Skåne, nu direktør for Nordisk Kulturkontakt i Helsinki i Finland, Gitte Wille.

Kernen i UFS er talentudvikling. Kendte og mindre kendte solister samles omkring workshops og fælles koncertudvikling. Der bliver afholdt fire koncerter på meget forskellige scener rundt omkring på Bornholm. Den ene koncert er i samarbejde med STX på Campus Bornholm, som bruger UFS-projektet som en del af undervisningen.

Publikum har taget dette innovative tiltag til sig med begejstring og koncertrækken er blevet et sikkert pletskud, hvor publikum med spænding køber billet uden at vide hvad de går ind til. Denne bornholmske koncert- og komponistbegivenhed har givet genlyd inden for det musikalske produktionsmiljø i Danmark, og de herved etablerede kontakter er blevet udbygget andre steder efterfølgende.

Fremtiden

Vi er begyndt målrettet at præsentere endnu flere udenøs upcoming musikere for at supplere og inspirere de lokale upcomings.

I 2022 kan bl.a. nævnes navne som Faunea + Dwonji, Kasper Buch og Johan Kolstrup. I 2023 kan nævnes Emilie Thorsby, DeDerDrenge og svenske Samira Manners.

I februar 2022 lanceredes et nyt koncept med en ny vikling på vores upcoming koncerter: Club Rising med upcoming koncerter ca. hver anden uge året i for- og efterårsæsonen.

Her blev nogle af tidens interessante nye upcoming danske kunstnere med kant indenfor pop, rap, indie og rock præsenteret, og flere gange efterfulgt af en DJ, der matchede aftenens kunstner.

I løbet af 2022 har vi præsenteret 15 danske upcoming navne i Club Rising regi: Såforsatan, SØN, Takykardia, Pind, Fabräk, Prisma, Ring Them Bells, Lucky Lo, Brimheim, Neu Sierra, Afskum, Rigmor, Guldlokk + Esben "Es", lil cat og De Underjordiske.

Nye talenter

Det har især været vanskeligt at finde nye talenter på STX, der ikke kan samle elever nok til hele musikklasser, og der er for tiden ikke noget MGK Bornholm.

Det er en problemstilling, som kan føres helt tilbage til grundskolen, hvor faget musik i mange år er blevet nedprioriteret. Vi har dog de seneste år haft flere optrædende STX-elever og andre unge på og omkring ungdomsuddannelserne på Campus Bornholm, navne som China, Gårsdagens Drenge, SAFET (HamDerMali), ESSO, Ozkar & Menas (PunkPoesi), PVSO, Rebecca Norreen, Lewis Kirathi og Karl Pava.

Desuden har vi kunne præsentere lokale navne som EIF, Kristoffer Hegelund (Mondago), og det lokale talent Freja Jacobsen har varmet op og spillet sluk-efter koncert til flere større koncerter.

I løbet af 2023 har vi præsenteret 14 danske upcoming navne i samarbejde med Tunes of Tomorrow, som overtog sparringen vedrørende booking af upcoming koncerter efter Club Rising: Senso, Statisk, Ung-skab, Kalaset, MAS, Dopha, Sandra Hussein, Fabeldyret, Stanie, Ses Senere, Iver (to gange - den ene gang i Nexø), DRØM, Louis Jarto og FØNS.

Her i begyndelsen af 2024 har vi præsenteret upcoming navne som Scala, Afskum, New Things Live (MALU + ALVAH + GRETA), NELLA, Ki!, Bjonko samt de lokale navne Maybe Different (Jesper Mejlvang og Pernille Werner) og Låt Stå (Ester Haslund-Gjerrild og nogle svenske upcomings). Desuden har vi de seneste år haft mindst fire koncerter med upcoming bands indenfor metal-genren, typisk med lokal support med navne som Rågafnat og BeCursed.

Samarbejde

I samarbejde med spillestedet RUST på Nørrebro havde Musikhuzet i slutningen af maj en koncert med tre bornholmske upcoming kunstnere i København, som var en stor succes, og som vi håber på at kunne gentage.

Hele dette udviklingsarbejde har vi naturligvis tænkt os at fortsætte i den kommende periode som regionalt spillested, da det er hele grundlaget for vores virksomhed, og det vi brænder for!

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT