Trefors prisstigning er tyveri ved højlys dag

SYNSPUNKT | ABONNENT | 7. JAN 2023 • 07:20
Af:
Kirsten Juni
borger i Arnager
SYNSPUNKT | ABONNENT
7. JAN 2023 • 07:20

Det er rent tyveri at byde os en prisstigning på 80 procent i spidsbelastningstiden. Hvad er det, de vil opdrage os til? Skal vi droppe jobbet og skolen og blive hjemme ved kødgryderne, så vi kan spise vores varme måltid midt på dagen?

 

Åbent brev til Lea Wermelin og Peter Juel-Jensen.

Kære Lea og Peter

I ønskes begge et rigtig godt nytår med masser af muligheder for at gøre noget godt for bornholmerne.

I ved det sikkert allerede. Trefor har sat prisen for transport af el op til et helt urimeligt højt prisniveau, som rammer alle bornholmere hårdt.

Mellem kl. 17 og 20 stiger prisen med 80 procent til 290,34 inkl. moms.

Mellem kl. 20 og 21 stiger prisen med næsten 500 procent.

Resten af dagen efter kl. 6 og inden kl. 24 er prisen steget med hele 64 procent til 96,78 øre inkl. moms.

Og hurra, mellem 24 og 6 er prisen faldet med godt 45 procent til 32,26 inkl. moms.

Der er brug for, at I træder i karakter som bornholmernes repræsentanter på tinge og sikrer os, at der også på el-fronten er retfærdighed til.

Det er jo helt korrekt, når Trefor påpeger, at vi er for få til at betale for nettransporten, men vi skal vel ikke ligefrem straffes for vores lave indbyggertal. Resten af landet betaler nogle helt andre priser for nettransporten, og det burde være muligt at bede Trefor om at udligne den forskel. I har bedre muligheder for at tjekke prisen i resten af landet, men jeg er overbevist om, at der ikke er andre øer, der straffes så hårdt for lavt indbyggertal, som Bornholm bliver.

Trefor vidste, hvor få vi er, da de købte el-nettet og lovede, at der ikke kom prisstigninger, og befolkningstallet har jo ikke ændret sig.

Trefor siges også, at ledningsnettet er i dårlig stand, men det har de vel undersøgt, inden de købte elnettet og lovede, at der ikke kom prisstigninger. Det er næppe blevet dårligere på grund af krig og inflation.

Trefor siger desuden, at de vil opdrage os til at bruge strøm på andre tider af døgnet, men det tilkommer vel ikke et el-selskab at opdrage på befolkningen. I forvejen betalte vi et ret højt tillæg mellem klokken 17 og 20 – det burde være nok til at flytte forbruget.

Det er rent tyveri at byde os en prisstigning på 80 procent i spidsbelastningstiden. Hvad er det, de vil opdrage os til? Skal vi droppe jobbet og skolen og blive hjemme ved kødgryderne, så vi kan spise vores varme måltid midt på dagen? Ikke engang plejehjemmene vil byde deres borgere det. Aftensmåltidet er familiens mulighed for at samles om madlavningen og spisebordet og få vendt dagens oplevelser sammen. Det skal ikke opdrages væk.

I kan selv regne ud, at selve merudgiften bliver en endog meget stor økonomiske belastning for de mange borgere på øen, som kun har lidt at gøre godt med. Ikke mindst børnefamilierne, som I jo gerne vil have flytter til Bornholm, bliver ramt.

Som politikere, valgt af øens befolkning, ved I selv, hvilke konsekvenser, det har. Det er ikke kun et spørgsmål om at skrue ned for varmen og spise kold aftensmad.

De udvider spidsbelastningen klokken 20-21 – den time på døgnet, hvor det stadig er rimeligt at bage brød, bruge vaskemaskine og tørretumbler og tænde for opvaskemaskinen. Der er faktisk folk, der går på arbejde i dagtimerne.

De sætter prisen op med 64 procent i dagtimerne, så selv om du har tid og mulighed for det, bliver det væsentligt dyrere at gøre ovenstående.

I nattetimerne sænkes prisen med 45 procent, og det giver god mening for el-bilejerne, og jeg glæder mig på deres vegne og også på egne vegne over, at varmepumperne bliver billigere i de timer, hvor de færreste har brug for varmt vand, men det er vist også de eneste, der får gavn af det.

Brandfolk, beredskab og forsikringsselskaber advarer om, at der er stor risiko forbundet med at bruge hvidevarer, mens ”huset” sover, da ingen opdager en eventuel kortslutning, før det er for sent. En brandalarm kan muligvis redde de mennesker, der kan høre den og selv komme ud af sengen, men den forhindrer jo ikke omfattende skader på hus og hjem. Se disse tilfældigt udvalgte artikler fra Nordjyske og Aros Forsiking

Så Lea og Peter – vis os, at I kan slås for Bornholm og gøre noget ved urimelighederne.