Leder: Thors sender et signal om mistillid

Leder: Thors sender et signal om mistillid
Thomas Thors har ikke tillid til, at de offentligt ansatte kan finde ud af at optræde i pressen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
LEDER | ABONNENT | 14. JUL 2021 • 10:45
Af:
Martin Gangelhoff
LEDER | ABONNENT
14. JUL 2021 • 10:45

"Nyhedsørkener" hedder de steder på landkortet, hvor lokaljournalistikken er død. I Danmark betyder det, at vi på 10 år har mistet henved hver 4. lokalavis og hver 4. ugeavis.

På Bornholm er vi heldigvis ikke i den situation, og indtil for ganske nyligt var det Tidendes opfattelse, at mediernes samarbejde med Bornholms Regionskommune – både de administrative og de politiske grene – fungerede. Der er selvfølgelig af og til de gnidninger, som der er og må være, mellem medievagthund og de lokalpolitiske magthavere. Ligesom Bornholms Tidendes også troede, at der i alle politiske partier i kommunalbestyrelsen var en stolthed og glæde ved, at lokaljournalistikken trives på Bornholm.

 

Foruden at borgmesterens udspil er
et elendigt stykke politiske håndværk

 

Det var indtil fredagens pressemøde, hvor borgmester Thomas Thors (S) forklarede sin bebudede spærretid – nu kaldet retningslinjer – med, at der ganske enkelt er for mange journalister på Bornholm i forhold til resten af landet. Borgmesteren påstår – uden hidtil at have fremlagt den nødvendige dokumentation – at medarbejderne generelt er bange for at blive hængt ud af pressen med navns nævnelse. Et billede, ingen af de ansattes fagforeninger kan genkende. Dog kan HK godt genkende enkelte episoder, hvor enkeltpersoner er blevet spændt for en politisk vogn efter at have udtalt sig til pressen – men formand for HK Bornholm Karen Lynn Jacobsen mener ikke, man kan sige, at de tilfælde er pressens skyld.

På trods af at ingen har kunnet genkende borgmesterens påstand om, at den bornholmske mediedækning presser de offentligt ansatte, står Thomas Thors og socialdemokraterne fast – og alene, skal det tilføjes.

Borgmesteren har indtil videre kun kunnet fremlægge ét konkret eksempel på en offentligt ansat i regionskommunen, som siger, at medarbejderne frygter at blive hængt ud på forsiden af Tidende eller i fjernsynet. Det citat stammer dog ikke fra nogen menig medarbejder, men – som TV 2/Bornholm tirsdag kunne fortælle – fra en anonym chef.

Så uden beviser og uden opbakning fra hverken offentligt ansatte eller politiske kolleger i de andre partier, hvad er det så for et budskab Thomas Thors sender?

Foruden at borgmesterens udspil er et elendigt stykke politiske håndværk, hvor han og Socialdemokratiet går ud med en kontroversiel udmelding uden at have sikret sig politisk opbakning, sender borgmesterkontoret og kommunens direktion slet og ret et budskab om mistillid.

Thomas Thors har ikke tillid til, at medierne overholder de presseetiske regler. Thomas Thors har ikke tillid til, at de offentligt ansatte kan finde ud af at optræde i pressen. Thomas Thors har heller ikke tillid til de offentligt ansattes holdning til spærretiden, siden han ikke har været ude at spørge dem om den først og siger, han heller ikke vil gøre det. Thomas Thors har ikke tillid til, at hans politiske kolleger ikke kan finde på at udstille offentlige ansatte, som har optrådt i pressen. Thomas Thors har ikke tillid til, at medierne og kommunens institutioner kan finde ud af at samarbejde. Thomas Thors har generelt ikke tillid til den offentlige debat og samtale her på Bornholm.

Hvis han vil have os til at tro anderledes, må han fremlægge beviser, der står til måls med hans påstande.