Sol og oplevelser over Aa Kirke

Sol og oplevelser over Aa Kirke
Oslo Strygekvartet og den danske stjernetenor Mathias Hedegaard. Privatfoto
SYNSPUNKT | AAKIRKEBY | ABONNENT | 16. JUN 2022 • 13:14
Af:
Erik Schuldt
Stampenvej 2
SYNSPUNKT | AAKIRKEBY | ABONNENT
16. JUN 2022 • 13:14

Måske skal turistfolket til at markedsføre 18 huller og en mesteroplevelse i Aakirkeby.

 

Søndag den 12. juni cirka klokken 15.15 kan man se søndagsklædte borgere vandre mod den imponerende kirkebygning – man fornemmer forventningen til en stor oplevelse.

Kirkerummet er ved at fyldes til lyden af bornholmske, jyske, københavnske og tyske dialekter. Der er koncert med Oslo Strygekvartet, som har inviteret den danske stjernetenor Mathias Hedegaard med til Bornholm.

Foran mig sidder et tysk ægtepar, som har nået 18 huller på golfbanen, inden sjælen skal lutres med klassisk musik.

Kvartetten lægger ud med Ludwig v. Beethovens Pathétique – klaversonate nr. 8 – og i c-mol. Nu står der godt nok klaversonate, men det store flygel er skubbet ud til siden – strygekvartetten klarer den alene – og sikke en entré! De nordmænd kan andet end olie og myseost. 2. violinisten er sprunget til i sidste øjeblik, da det kvindelige faste medlem har brækket armen, men han falder virtuost ind i kvartettens kraftfulde klang i Beethovens tre satser. Begejstret applaus – pause!

Kvartetten vender tilbage – og med i spidsen træder tenoren. Kvartetten gør sig klar til Franz Schuberts berømte og store Winterreise op. 89 – en sangsyklus i 24 billeder. Hvis man ikke er helt bekendt med værket, kan man godt tænke, at det bliver en lang oplevelse. MEN – med en formidabel symbiose mellem den menneskelige stemme og strygernes klange bliver vi guidet gennem Franz Schuberts unge, men dramatiske liv og hans sjæleproblemer med det modsatte køn. Man imponeres af den kraft og blidhed, der kan varieres med, når man sidder overfor en stjernesanger og et topprofessionelt ensemble. De fem kunstnere bukker og begejstringen vil ingen ende ta’.

På vej ud af kirken fortæller det tyske par – foran mig – at de har hjemme i Berlin – musikkens højborg med masser af stjernetilbud, men aldrig har de hørt en større forløsning af mesterværket end her i Aa Kirke. Og så kan man jo godt løfte hovedet og kvittere! Igen har Bornholms Musikforening skabt en stor oplevelse på en forunderlig ø og i en smuk kirkebygning. Måske skal turistfolket til at markedsføre 18 huller og en mesteroplevelse i Aakirkeby!