Skattestyrelsen er i modvind med nye ejendomsvurderinger

SYNSPUNKT | ABONNENT | 24. JAN 2023 • 05:37
Af:
Lasse Falkenberg
Kirkestien 3
Gudhjem
SYNSPUNKT | ABONNENT
24. JAN 2023 • 05:37

Det er ikke kun 'samfundets' skyld – boligejerne bør også feje for egen dør

 

Guderne skal vide, at Danmarks mange 'styrelser' gennem årene har afsløret en uformåenhed og manglende evne til at finde succesfulde løsninger på de problemer, de er sat i verden for at løse. 'Skandale' er ordet, der tit og tæt er blevet hægtet på deres indsats. Og det ofte med god ret. Som borgere har vi siddet tilbage med uforløst undren: Hvad skete der lige der!

Men når det kommer til dagens højaktuelle stormvejr, sagen omkring de nye, meget længe ventede ejendomsvurderinger, der nu for 117. gang er blevet yderligere forsinket, er der desværre flere 'skurke'. Og dem, pilen lige nu peger allermest på, er faktisk en stor del af Danmarks cirka 1,7 millioner husejere. Det har nemlig vist sig, at de/vi – i meget stort tal – igennem årene har 'glemt' vores lovbefalede pligt til løbende at sørge for, at oplysningerne om vores ejendomme, boligernes størrelse og nuværende tilstand i øvrigt, til enhver tid skal være ajourført i BBR-registeret. Et system, der er en meget væsentlig brik i en kortlægning af hele det danske boligmarked.

BBR-registreringen af alle danske ejendomme, det være sig boliger som erhverv, er nemlig et helt centralt redskab, når Skattestyrelsen, som nu, har fået pålagt at gennemføre en ny landsdækkende ejendomsvurdering med henblik på at opnå en både mere ensartet og ikke mindst mere retfærdig udskrivning af fremtidens ejendomsskatter.

Og hvis den proces skal lykkes, så er det altafgørende, at alle vi cirka 1,7 millioner boligejerne har indberettet alle de bygningsændringer, udvidelser, tilbygninger og moderniseringer med mere, som vi har udført gennem årene siden den sidste store offentlige ejendomsvurdering tilbage i 2011. Og det er der desværre rigtig, rigtig mange, der ikke har fået gjort. Forglemmelser, uvidenhed – eller hvad?

I en større test, gennemført for nylig, har uvildige konsulenter konstateret, at der er så mange fejl i de ejendoms-oplysninger der lige nu ligger i systemet, at de ikke står tilbage for at betegne BBR-registreringen som et 'så godt som ubrugeligt værktøj i den pågående vurderingsproces'.

I op mod 60 procent af de fysisk kontrollerede ejendomme var der større eller mindre fejl i oplysningerne. F.eks. kunne boligarealet i den virkelige verden være helt op til 50 procent større, end der var opgivet i BBR’en, og i de mest grelle tilfælde var ejendomme blevet udvidet med op til flere etager, uden at BBR’en var blevet ført ajour!

Hvad de hundredetusinder af 'manglende' eller 'fejlagtige' ajourføringer, som ovennævnte rapport afslører, skyldes, er det umuligt at sige. Det kan være en udbredt mangel på viden om den pligt, vi som boligejere har på dette område.

Der kan også være tale om forglemmelser – og i de mest graverende tilfælde ligefrem om bevidste fortielser, der må kategoriseres som forsøg på skattesnyd.

Men helt sikkert er det, at hvis de mange misforhold, undersøgelsen afslører, ikke bliver rettet nu – her i 12. time – før de nye vurderinger, bliver sendt af sted til os, ja så bliver de vurderinger desværre næppe mere retfærdige, end de gamle var. Og det kan vi boligejere såmænd i sidste ende til dels takke hinanden for, mens vi nok alligevel vælger at fortsætter med at skyde på Skattestyrelsen, Boligstyrelse, BBR og hvad det nu ellers alt sammen hedder..!

Skattestyrelsen er blevet sat på en ret håbløs opgave, da den åbenbart ikke har kunnet fæste lid til oplysningerne i BBR-systemet. Der myldrer det med fejl og ukorrekte informationer, fordi vi boligejere i hvert fald siden 2011, og måske endda i årene endnu længere tilbage, har taget alt for løst på den indberetningspligt, der påhviler os. Styrelsen er jo ikke udstyret med en krystalkugle, der kan afsløre, hvad vi måske har undladt at indberette…..

….i håbet om dermed måske i sidste ende at slippe lidt billigere i ejendomsskat fremover, end vi faktisk burde – ifølge boligens retvisende, aktuelle tilstand!