Men vi bør huske historien bag Lokalsamfundspuljen. Den blev skabt i 2004 efter en forhandling mellem den nye Regionskommune og BBS. Her blev 50% af midlerne fra en række mindre budgetposter i de tidligere fem kommuner tilbudt BBS til fordeling imellem lokalsamfundene, hvor de opgaver, der lå bag budgetposterne, nu kunne blive løst ved frivillig arbejdskraft. Det handlede f.eks. om flagning, juleudsmykning, sommerblomster, støtte til by- og havnefester, støtte særlige initiativer, udsmykning, mmm.
Lokalsamfundspuljen er i år på 1,7 mio. kroner, som fordeles de 28 lokalsamfund imellem efter en fordelingsmodel, som Bornholmske Borgerforeningers Samvirke har aftalt med BRK og som er godkendte af medlemskredsen. Ifølge fordelingsmodellen fordeles 29% af midlerne ligeligt mellem lokalsamfundene, 70% efter indbyggertal og den sidste 1% går til BBS til mødevirksomhed mv.
Og hvad får BRK så for pengene?
I 2017 udarbejdede Center for Regional- og Turismeforskning en videnskabelig baseret analyse (ISBN: 978-87-93583-01-6), der dokumenterede, at der for hver kommunal tilskudskrone blev genererer en samlet økonomisk aktivitet på knapt 3 kroner i lokalsamfundene. Det skal forstås på den måde, at bornholmerne udfører næsten ubegribeligt meget frivilligt arbejde som følge af det kommunale tilskud, som i øvrigt også blive brugt som medfiansiering, når fonde blive søgt om økonomisk støtte ved større projekter. Det kommunale tilskud motiverer folk til at give den en skalle lokalt og sikrer, at Bornholm har en masse, små og store velfungerende lokalsamfund, der selv har ansvar for, hvordan man prioriterer opgaverne i lokalsamfundet.
Her er det så, at vi tillader os at sige, at aldrig har et offentligt tilskud været givet bedre ud. Ja, faktisk tjener BRK i sidste ende på at give lokalsamfundene nogle tilskud, som sammen med frivillig arbejdskraft og ofte supplerende fondstilskud sikrer trivsel, udvikling, mental sundhed og glæde ved at bo på Bornholm – også i små landsamfund. Kort sagt er økonomiske midler blevet modsvaret med menneskelige ressourcer. Aktivitetsniveauet i lokalområderne er da også øget med 34 procent fra 2006 til 2016.