Pava: Om at forstå energien og dens priser

KOMMENTAR | ABONNENT | 3. OKT 2022 • 05:30
Af:
Poul Pava
KOMMENTAR | ABONNENT
3. OKT 2022 • 05:30

I dag skriver jeg om energi og priser på energi.

Der er gas, olie, vind, sol, kul, træflis, massage, viagra og røv, fis og farvelade nok i denne verden.

Find selv på mere, der er nok af. For der har aldrig været mere klimavenlig energi end nu og her. Det halve af øen Bornholm er plastret til med møller der laver energi, når vinden ellers blæser, og det gør den meget herovre - rigeligt efter min mening.

Men her i 2022 har det aldrig været dyrere at tænde røremaskinen, vaskemaskinen eller endnu værre: Det koster nu næsten 25 kroner bare at barbere sig. Overdrivelse fremmer forståelsen. Det er jeg klar over. Men det er kørt af sporet det strøm nu.

For ikke at tale om at holde varmen indendøre. Det giver ingen mening for en menig mand som mig.

Først havde vi coronakrisen, som var ved at slå de fleste af os ihjel på grund af af nedlukninger, og nu har vi så en energikrise, selvom verden bugner med masser af energi.

Men alligevel er prisen sat, som om der ikke er mere tilbage. Det giver absolut ingen mening - som så meget andet her i livet heller ikke giver mening. I sidste uge var jeg hjemme ved min gamle mor, som er meget sparsommelig. Ja, det er hendes største hobby, og hun køber altid ind på tilbud. Vi fik engang medisterpølse med det hele til, dog var kartofler knap så udkogte, der havde hun trods alt sparet på strømmen denne gang, men hun havde købt den medister på tilbud for fire måneder siden.

Den tog hun op fra sin fryser, som er fra år 1960 - ja, før jeg blev født. En strømsluger. Jeg sad så lidt og regnede på, at den medister efter alle de måneder på køl og med de strømpriser nok nærmere kostede hende 900 kroner i stedet for de 19 kroner, hun havde givet.

Nå, men det ikke det, jeg vil skrive om men blot en sidebemærkning til alle jer, der er sparsommelige og så alligevel har en fryser stående, der har passeret de 50 år.

Jeg hader i øvrigt sparsommelighed selv, for det er lig med at snyde sig selv her og nu.

Men hvorfor strømmen er så høj, som den er, tror jeg faktisk ingen ved, ligesom ingen rigtigt vidste, hvor slemt det corona-halløj udviklede sig til. Så er det jo godt med rettidig omhu udøvet af alle politikere, og dem der sidder i toppen af poppen.

Nemlig at hæve priserne på forskud eller, som under coronakrisen, lukke hele lortet ned.

De eneste, det går ud over, er dig og mig. De fleste af dem med magten rundt omkring i verden skal nok holde varmen, mens vi andre må se måbende uforstående til overfor endnu et tiltag, der får virksomheder på stribe til at bukke under.

Den enes død - den andens brød. Mon ikke Jysk sengetøjslager går gode tider i møde, og vintertøjet i byens butikker får et rekordsalg, selvom de nok helst så nogle energipriser, der var til at forstå.

For jeg forstår dem ikke, som så meget andet her i verden, jeg heller ikke forstår.

Jeg vil slutte af med et af mine citater fra 1994, der lyder sådan:

– Memory. Det, man ikke forstår, giver som regel mening senere i livet, som man så ikke forstår, man ikke forstod dengang.