Nu forbedres forholdene for veteraner markant

SYNSPUNKT | DEBAT | Søndag 10. november 2024 • 17:30
Af:
Kasper Roug
MF for socialdemokratiet
veteranordfører med videre
SYNSPUNKT | DEBAT | Søndag 10. november 2024 • 17:30

Folketinget har vedtaget en veteranaftale.

Gennem 70 år har mere end 60.000 danskere været udsendt til internationale missioner for frihed og demokrati.

Skader

Men udsendelsen kommer desværre med en pris for mange af de udsendte.

Omkring 10 pct. af danske veteraner slås med PTSD. Derfor har regeringen nu indgået en bred aftale med SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative og Radikale Venstre om at styrke hjælpen til sårbare veteraner.

Veteraners børn får nu en ret til psykologhjælp fordi veteranernes ar på krop og sjæl går ikke kun ud over dem - det går også udover deres familier og især deres børn. Vi skal passe på dem, der har passet på os, og det gør vi nu med denne her nye aftale.

Nye regler

Med aftalen indføres en såkaldt formodningsregel i sager om PTSD-erstatninger til veteraner.

Det betyder, at man i udgangspunktet formoder, at en veterans PTSD-diagnose hænger sammen med de hændelser, som vedkommende har været udsat for under den internationale mission.

Denne her regel kommer til at gøre en rigtig stor forskel for PTSD-ramte veteraner, der nu ikke længere skal kæmpe mod systemet for at få anerkendt, at de er blevet syge af at have været udsendt.

Mere støtte

Derudover indføres der ret til psykologhjælp til mindreårige børn af veteraner, og hjælpen til veteraners familie øges markant.

Partierne bag aftalen ønsker også mere forskning på området, så man kan gøre indsatserne for børn af veteraner bedre og mere målrettet.

Familien - og især børnene - lider ofte lige så meget som den veteran, der kæmper med PTSD. Nu tager vi os af hele familien, så vi forhåbentlig kan afhjælpe de mistrivsel, som vi desværre ser, at mange børn af veteraner er i.

I aftalen bliver beskæftigelsesindsatsen for veteraner med PTSD eller andre skader fra deres tid som udsendt også styrket. Det betyder, at sårbare veteraner fortsat kan være ansat i Forsvaret og varetage de funktioner, der er mulige med de skader eller handicap, som de har.

Derudover styrkes muligheden for at ansætte veterankoordinatorer ude i kommunerne, som skal hjælpe og støtte veteranerne og deres familier i mødet med det offentlige.

FÅ ABONNEMENT