Lev godt, arbejd længere

Lev godt, arbejd længere
Man kan lade sig inspirere af den japanske ø Okinawa, hvor der er en af verdens højeste andele af ældre, skriver Morten Bodholdt Nilsson fra fagforbundet Tekniq. Arkivfoto: Colourbox
KOMMENTAR | ABONNENT | 14. FEB 2024 • 19:00
Af:
Morten Bodholdt Nilsson
formand for TEKNIQ Arbejdsgivernes regionale råd
KOMMENTAR | ABONNENT
14. FEB 2024 • 19:00

Vi bliver ældre og ældre – og vigtigere på arbejdsmarkedet.

Er det to forskellige ting at arbejde længere og at nyde livet? Bestemt ikke, det behøver det i hvert fald ikke at være. Man kan sagtens kombinere et længere arbejdsliv med øget livskvalitet. Hvor man bevarer et godt helbred, en god økonomi og det gode sociale kollegaskab. Det er det, vi kalder “Lev godt, arbejd længere”. Det skal absolut ikke forveksles med, at man bare skal arbejde, til man falder om. Men et langt arbejdsliv kan også være rigt og givende, hvis der er de rigtige rammer for arbejdet.

Og det er der rig mulighed for at tilknytte flere seniorer til arbejdsmarkedet. En analyse fra Faglige Seniorer viser blandt andet, at lige knap hver fjerde af de 60 til 74-årige danskere, der forventer at gå på pension i år, gerne ville fortsætte, hvis de får tilstrækkelig med fleksibilitet ind i deres arbejdsliv. Og det store potentiale i at få seniormedarbejderen til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet er afgørende i en tid, hvor store årgange af faglærte forsvinder ud af arbejdsmarkedet. Og andelen af personer over 66 år er støt stigende. Se for eksempel Bornholms Kommune, hvor andelen af personer over 66 i 2050 kommer til at være 31 procent, ifølge fremskrivninger fra Danmarks Statistik. Og på regionalt plan er det over hver femte borger, der i 2050 kommer til at være over 66 år.

Der er måske langt fra Nexø til Japan, men man kan stadig lade sig inspirere af den japanske ø, Okinawa, hvor der er en af verdens højeste andele af ældre. De arbejder ikke for pengenes skyld men for glæden ved at gøre noget, de er gode til, og som gavner andre. De arbejder heller ikke for meget, men finder en balance mellem arbejde og fritid.

Derfor kan vi lære meget af japanerne og overføre nogle af deres principper til en arbejdsdag i hovedstadsområdet. Arbejdet kan berige livet langt ind i alderdommen. Det har det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, VIVE, blandt andet dokumenteret. I undersøgelsen sammenligner de 67-årige, der har trukket sig fra arbejdsmarkedet med andre 67-årige, der stadig arbejder. Og det viser sig, at de beskæftigede oplever bedre helbred og en højere livskvalitet i forhold til deres jævnaldrende, der er gået på pension.

Og der er brug for endnu flere dygtige medarbejdere ude hos virksomhederne Det gælder ikke mindst virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der står over for den store opgave at installere og udrulle den grønne omstilling. Så hvis både varmepumper og vindmøller skal snurre i tilstrækkelig grad i fremtiden, så er vi dybt afhængige af, at flere vil fortsætte længere tid på arbejdsmarkedet. Og hvordan gør man så det attraktivt? Det gør man ved at fokusere mere på rammerne for, hvad der kræves for at den enkelte vil blive længere. Og det gør man ved at turde at tale om arbejdslivet som det søde liv. Det vil komme både samfundet, virksomhederne og den enkelte medarbejder til gode.

FÅ ABONNEMENT