Leder: Mod for millioner

Leder: Mod for millioner
Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 8. JUN 2021 • 19:10
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
8. JUN 2021 • 19:10

LEDER

Det sker ikke hver dag, at ældre mennesker pludselig viser nye sider frem af sig selv. Markante karaktertræk bliver tværtimod som regel kun stærkere.

Desto mere bemærkelsesværdigt bliver det derfor også, når den tilbagevendte borgmester Thomas Thors (S) i denne uge pludselig springer ud som en meget modig mand. De første måneder tilbage i stolen har ikke budt på tegn af den slags, hans fokus har syntes rettet mod at styre den løbende drift af en kommune, hvor opgaverne dels er blevet flere, tempoet dels et andet og højere end da han senest sad i hjørnekontoret. Hele det indtryk er nu med ét slag fordampet.

Ved i dag at lægge en sag frem, der vil forstørre budgettet for byggeriet på Snorrebakken til mindst 114 millioner kroner, viser Thors et helt ualmindeligt vovemod for en borgmester, der stiller op til genvalg om nu mindre end et halvt år. Mindst 114 millioner for at samle kommunens administration mere, end den er i dag, uden at det desværre rækker til at samle den helt. 114 millioner lagt oveni en anlægsportefølje, der i forvejen rummer noget mere folkelige sager som nu planen om et nybygget plejehjem i Hasle.

Thomas Thors (S) viser et helt ualmindeligt vovemod for en borgmester, der stiller op til genvalg om nu mindre end et halvt år.


Mindst 114 millioner kroner, ikke at forglemme, til den mest betændte, mest problematiske sag, som kommunen har kæmpet med i nyere tid. Og til hvad, vil mange spørge. Til at samle mere i Rønne, måske senere også den del af kommunens kernestab, der holder til i Nexø i dag. Til at samle nogle hundrede medarbejdere i stedet for at bygge et plejecenter mere, i stedet for at rette en fortsat lidende folkeskole op, i stedet for snart sagt alt andet end at rode mere rundt på Snorrebakken. Havde Thomas Thors en virkelig ond opposition, er det let at se en valgkamp, den kunne give ham.

Og som om det ikke rakte, er der mere endnu. For med den sag, som økonomiudvalget i dag skal behandle, står hvad man længe har anet, men ikke kunne få bekræftet også klart: Ideen om at flytte Rønne Bibliotek til Dams Gård hænger naturligvis nært sammen med planen for Snorrebakken med flere matrikler. Konsulenterne bag begge planer er det samme firma, så det lignede en tanke eller to, da Thomas Thors i april erklærede sig åben for måske at flytte biblioteket. Ud af den blå forårsluft trak han dermed en debat, der har raset lige siden og bragt ham i defensiven siden.

Det er møgsag nummer 1 og møgsag nummer 2, som borgmesteren her lægger frem som én sag. Behøvet det havde han ikke, for ingen nødvendighed tvang ham. Thomas Thors kunne have brugt sit embedes vægt til ene mand at gøre, hvad de fleste andre borgmestre havde gjort, nemlig at parkere begge sager trygt og godt på den sikre side af valget, nemlig efter. Man gætter næppe forkert, hvis man tror, at det var, hvad Winni Grosbøll havde gjort.

Desto mere respekt må man have for Thomas Thors i denne sag. Hvad man end måtte mene om snart 12 års socialdemokratisk styre af Bornholm, er det en mand af stort vovemod, der her træder frem. Thors' worst case er en kæmpemæssig lussing ved valget for det her. Men han gør det alligevel, fordi han føler sig sikker på værdien i at samle flere samme sted – og mere og mere tror, at det at lægge biblioteket ind i et samlet kulturhus også vil være det bedste for Bornholm.

Det er visionært og modigt, og det kalder på respekt, også fra de mest uenige.