Leder: Må en svamp være forklædt som gris?

Leder: Må en svamp være forklædt som gris?
LEDER | ABONNENT | 9. JUN 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
9. JUN 2022 • 05:30

Verden har brug for, at vi laver flere barbecuemarinerede svampe og færre spareribs og bøffer af oksekød.


Avisens huskok Sune Rasborg fik i weekenden nogle af læserne op af stolen, da han på Tidendes faste madsider lavede vilde, bornholmske svampe forklædt som marinerede spareribs.

For hvorfor skal man lave noget, der ligner kød, af noget, der ikke er kød? Og hvorfor skal man kalde en ret noget, der ligner det, som kødretten hedder?

Sune Rasborg dristede sig til at kalde de marinerede svampe for spareribs, og det bør man ikke, kunne man forstå på Tidendes facebookside i kølvandet på den i øvrigt meget spændende opskrift.

Det er også derfor, man ikke må kalde eksempelvis havredrik for havremælk, måtte man forstå. Men hvorfor kokosmælk i så mange år har måttet hedde kokosmælk, melder historien faktisk sjældent noget om...

Men Sune Rasborg kom altså lidt i vælten, fordi han kan li' at eksperimentere med kendte kødretter uden kød.

Ligesom mange andre har kokken forlængst indset, at kødforbruget skal skæres ned, og derfor valgte han altså i vores weekendavis at barbecuemarinere en svamp i stedet for et stykke gris.

Det er ment som et stykke med inspiration, for det er vigtigt, at vi forsøger at flytte os mod en grønnere hverdag. Klimakrisen er over os, og vi er simpelthen allesammen nødt til at gøre en indsats for, at vores enorme klimabelastning bliver sat ned.

Vi kan gøre det ved at tage cyklen i stedet for bilen. Og bussen – eller et tog – på de lange. Vi kan gøre det ved genbrug og affaldssortering og ved at sige nej tak til reklamer. Og så kan vi i høj grad gøre det i vores madforbrug, for hvis vi alle køber så lokalt producerede (sæson)fødevarer som muligt, drikker mindre mælk og ikke mindst spiser mindre kød, så kan vi hver især mindske vores klimaaftryk betragteligt.

Der er brug for det. Vi bruger flere ressourcer, end vores planet kan producere, og vi sender mere CO2 ud i atmosfæren, end planeten kan optage. Deraf kommer de menneskeskabte klimaforandringer.

I det almindelige danske køkken er kyllingen det mindst CO2-belastende dyr. Grisen kommer derefter, mens koen – sammen med køkkenets ejermand, selvfølgelig – er den helt store synder.

Tænk over det, og tag godt imod de alternativer, som strømmer ud på markedet – og i din avis. Verden har brug for, at du laver flere barbecuemarinerede svampe, forklædt som gris eller ej.