Leder: Kære kongehus, husk Bornholm

Leder: Kære kongehus, husk Bornholm
LEDER | ABONNENT | 13. JUN 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
13. JUN 2022 • 05:30

Royal Run blev igen i år afviklet på Bornholm uden kongelig deltagelse. Vi trænger til at se kongehuset til andet end bukkejagt.

Igen i år lagde Bornholm undergrund til kongehusets populære folkebegivenhed, Royal Run. Siden Kronprinsens 50 års fødselsdag har folket i resten af Danmark kunnet løbe sammen med kongehuset i et udvalg af distancer, hvor alle kan være med.

Konceptet er genialt for et kongehus, der både skal levere glamour til offentligheden og følelsesmæssig opbakning. Det hele er pakket ind i et folkesundhedsprojekt, hvor hele kongefamilien løber med.

Bornholm har også taget rigtig godt imod løbet for de kongelige siden konceptet startede. Først med cirka 1.200 løbere uden royal deltagelse, derefter med cirka 700 deltagere uden royal deltagelse og i 2022 med 650 deltagere. På landsplan var det samlede antal deltagere 90.000. Dermed er Bornholm stadig relativt mere deltagende i Royal Run med 1,6 procent af befolkning mod 1,5 procent i hele Danmark. Men engagementet på Bornholm er desværre dalende.

Bornholm lægger gerne jord til royal aktivitet

DGI Bornholm har gjort en engageret indsats for at få royal deltagelse i løbet. Men det er heller ikke i år lykkedes at få kongehuset til at prioritere vores dejlige ø. Man kunne indvende, at en sådan deltagelse er ligegyldig, og at vi blot bør påskønne, at kongehuset overhovedet lader Bornholm deltage i en light version. Lidt er bedre end intet. Det kan være. Men opbakningen er netop dalende, og signalet om at nedprioritere Bornholm tre gange i træk er ikke smukt. Med tre gennemførte løb med stærk folkelig opbakning, bør Kongehusets medlemmer overveje denne prioritering en ekstra gang, når de planlægger deltagelsen for 2023.

Kongehuset har ikke selv villet stille op til interview omkring prioriteringen, men sendt Tidende videre til Danmarks Idrætsforbund, der som arrangør fortæller, at man ikke kan få det til at gå op logistisk. Det tager for lang tid at flytte et medlem af den kongelige familie til og fra Bornholm. Den opgave må være til at løse ved at benytte vores fine lufthavn. Med den er ikke langt fra Rønne til Aalborg eller København i fly. Måske kronprinsen kunne få et lift fra Karup. En royal deltagelse vil både være en opbakning til landets østligste del og en cementering af, at Royal Run og kongefamilien løber med hele Danmark.

Bornholm lægger gerne jord til royal aktivitet – både når det gælder folkeløb og den mere elitære bukkejagt.HVOR DRØMMER VI OS HEN - ENERGIØEN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm som energiø. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere har bidraget med deres bud i dette tema. Send dine tanker til debat@tidende.dk.
Temaet afsluttes med en debatsalon i Elværket i Rønne tirsdag den 23. maj klokken 16.30.