Leder: Hurra for den politiske ungdom

Leder: Hurra for den politiske ungdom
En mærkesag for Rød-Grøn Ungdom er gratis skolemad. Arkivfoto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 4. OKT 2021 • 10:00
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
4. OKT 2021 • 10:00

Vi skal hjælpe de unge ind i politik uden magtkamp og sexisme. Det er vigtigt.


Der er mange ting, vi kan gøre bedre på Bornholm. Men det er bestemt også ting, vi gør godt. Et af de nye gode tiltag, som vores fællesskab har budt på i den seneste tid, er Rød-Grøn Ungdom.

Man kan være enig eller uenig med partiet, der kæmper for et retfærdigt, bæredygtigt og solidarisk samfund. Deres mærkesager er blandt andet gratis tandpleje, et reguleret boligmarked, høj CO2-afgift og gratis skolemad. Det er ikke sagerne, der er de afgørende her. Det flotte er, at unge, der endnu ikke har stemmeret, engagerer sig i politik og vores samfunds fremtid. Det er opløftende og vigtigt.

Der skal lyde et stort og langt hurra for 16-årige Frida Kristensen fra Nexø og hendes allierede i deres nye bornholmske lokalafdeling af Rød-Grøn Ungdom. De tager øens fremtid alvorligt og engagerer sig i den. Tak.

 

De vil have flere unge til at engagere sig. Det lyder fantastisk opløftende

 

På landsplan har Rød-Grøn Ungdom over 600 medlemmer og 15 lokalafdelinger. De gamle partiers ungdomspartier er desværre oftest kendt i offentligheden for benhård træning af magtkampe under, hvad man kunne kalde for legen ”Hov, min kniv sad i din ryg”.

Dertil kommer en væmmelig sexistisk kultur, hvor ældre drenge har benyttet deres magtposition i partierne til at få sex med yngre kvinder. Det er ikke noget, der lokker hverken børn eller deres forældre til at tage del i den demokratiske samtale. Derfor er det ekstra glædeligt, at der sker noget nyt.

For Frida, der går i 1.g på campus, og hendes politiske venner fremstår kommunalpolitik som noget fjernt, som primært er for ”gamle” mennesker, der sidder og drikker kaffe. Den opfattelse vil de ændre. De vil have flere unge til at engagere sig. Det lyder fantastisk opløftende.

Nu må vi håbe, at alle, der sidder og drikker kaffe i kommunalpolitikkens demokratiske rum, tager imod den yngre generation og byder dem velkommen i den fælles kamp for en bedre fremtid for vores Bornholm. Og ikke mindst at den yngre generation får skabt en kultur fri for sexisme, så alle får lige vilkår for at deltage i politik.

Lige nu er der ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd kun syv unge kandidater, som stiller op til kommunalvalget. De kommer fra SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet. Hvor er de andre partiers unge kandidater? Hvis vi skal have ungdommen aktiveret i vores demokratiske udvikling, skal de også være med.

Vi skal have flere som Frida Kristensen i gang, og der er masser af håb. Valgdeltagelsen blandt de 18-årige vælgere er på landsplan steget siden 2009 ved hvert kommunalvalg. I 2017 stemte 18-årige lige så meget som vælgere i aldersgruppen 50-59. Men på Bornholm slås vi med, at færre og færre unge bruger deres stemmeret. Det skal der gøres noget ved. Tuborgfondet og Foreningen Folkemødet er allerede i fuld gang både i Folkemødehuset i Allinge og på campus, hvor de arbejder for at engagere unge i den demokratiske samtale på Bornholm.

Den er vigtig for vores fremtid.