Leder: Hjælp os med at forstå skraldet

Leder: Hjælp os med at forstå skraldet
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 2. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
2. DEC 2021 • 05:30

Tidende har forgæves forsøgt at interviewe miljøministeren efter de voldsomme stigninger på afhentning af skrald. De ældre er oprevet.

Opdatering: Ministeren har efter redaktionens afslutning svaret, at hun gerne vil deltage i et interview med Tidende mandag den 6. december.


1300 kroner stiger alle bornholmske husstande i gennemsnit med til næste år. Beløbet dækker ikke engang hele året. Det tegner til, at kun cirka halvdelen af året bliver med de nye skraldereglers krav om skraldesortering i hjemmet i ti eller flere fraktioner eller rum.

Pristigningen dækker derfor kun en periode på omtrent den sidste halvdel af 2022, hvor de nye skraldebiler forventes klar. Vi kan dermed forvente en yderligere stigning på skralderegningen i samme niveau for hele 2023.

Til næste år skal en almindelig husstand betale næsten 5.000 kroner for miljøafgift og renovation på Bornholm. Til sammenligning var prisen for at komme af med affaldet sidste år 3.158 kroner. Det er en voldsom stigning over to år, som blandt andre de ældre har svært ved at finde plads til i pensionsbudgettet.

Sagen vækker undren her på Tidende, fordi vores bornholmske miljøminister, Lea Wermelin (S), tidligere har forklaret, at prisen for den nye ordning gennemsnitligt ville stige 55 kroner. Selvom de 55 kroner er en gennemsnitsbetragtning, så er der langt op til 1300 kroners prisstigning på Bornholm. Det må kræve, at en lang række andre kommuner enten slet ikke stiger eller stiger markant under 55 kroner til næste år.

Tidende har siden sidste uge tre gange rakt ud til miljøministeren, der har hus i Sandvig, uden held. Undskyldningen fra ministerens pressekorps har i første omgang været, at hun var i USA. Siden har vi kun mødt tavshed. Vi har tilbudt at benytte telefoni til USA og stå op om natten, hvis det lettede sagen. Vi vil gerne gøre læserne klogere på, hvordan regnestykket hænger sammen.

Specielt er det interessant, at ministeren samtidig med de nye skralderegler også har sat gang i sparetiltag, der skulle udligne de nye prisstigninger, så forbrugerne oplever ændringerne som neutrale. Dem har vi stadig til gode at se.

Hermed en opfordringen til miljøministeren: Lea Wermelin hjælp os med at forstå, hvorfor vi skal sortere skrald derhjemme og betale 1.300 kroner ekstra for et halvt års afhentning til næste år, når du har fortalt, at stigningen i gennemsnit kun bliver 55 kroner. Hjælp os også med at forstå, hvordan de planlagte besparelser, der skal neturalisere prisstigningen, vil blive gennemført.