Leder: Godt gået Miss Sild

Leder: Godt gået Miss Sild
LEDER | ABONNENT | 14. MAJ 2022 • 06:00
LEDER | ABONNENT
14. MAJ 2022 • 06:00

Hasle IF favner både fortid og fremtid med sin modernisering af Miss Sild-konkurrencen til Sildefesten.


Miss Sild-konkurrencen i Hasle omtales i Tidende første gang i 1963. Fire år efter starten. Dengang var der allerede en skarp pen i Tidendes spalter, der efterspurgte ligestilling på området ved at indføre en kåring af Mr. Torsk. I 60'erne konkurrerede Miss Sild blandt andet med Sommerens Sødeste Heks, Turistpigen og Miss Sandvig. Sildefesten vandt med Miss Sild, der har fundet sted lige siden, og der har så vidt vides aldrig været en kåring af Mr. Torsk, som skribenten efterspurgte.

Men i kølvandet på MeToo-debatten i vores samfund er der sket en hel del med synet på vores køn og udseende. At gøre mennesker til ting vi begærer, udnytter eller fordømmer på baggrund af deres køn og udseende er ikke længere i orden. Mennesker er først og fremmest mennesker, som skal respekteres uanset køn. Den ændring i synet på køn og især kvinder er heldigvis også nået til Hasle, hvor overvejelserne omkring fremtidens Miss Sild er har bølget.

Det kunne være fristende at opgive konkurrencen for at være politisk korrekt og sikker på at undgå kritik. Men Miss Sild er også en del af vores moderne kulturhistorie og identitet på Bornholm, så det ville være en skam at miste Kong Neptun og hans Miss Sild-deltagere, der sejler gennem havnen.

I stedet har Hasle IF's sildefest med succes moderniseret den 64-årige konkurrence ved at ændre på kravene til deltagelsen. Hvor MeToo sætter sindene i kog og splitter befolkningen, har Hasle formået at samle os. Deltagerne skulle tidligere være unge kvinder på 15-24 år. Den begrænsning er nu ændret til over 18 år uden øvre grænse. I dommerpanelet er der nu også kommet kvinder, hvilket gør konkurrencen mindre lummer. Dermed kan Miss Sild fortsætte med myndige deltagere i alle aldre. Det bliver spændende at se, om det nye alderskrav også gør, at vi får mere modne mennesker med i konkurrencen.