Leder: Bornholms månerejse

Leder: Bornholms månerejse
Muligheden for det gode liv med godt arbejde, god bolig, gode forhold for familien, tryghed og god økonomi kan nok trække mange over Østersøen. Arkivfoto: Berit Hvassum
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 25. OKT 2021 • 06:00
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
25. OKT 2021 • 06:00

Der er et stort projekt foran os, der favner alle andre.

Tilflytningsstrategien har fejlet. Vi har ikke gjort nok for at knække kurven. Tilflytterne er vores økonomiske fremtid. Uden dem er vi på den. Hvordan bliver vi flere skatteydere?

Politikernes bud er mange. Bedre vilkår for børn, nye boliger, hurtigere ekspedition af erhvervsliv og byggesager og en seriøs tilflytterkonsulentindsats. Drømmen er 2.000 flere beboere i 2028. Antager vi, at halvdelen af tilflytterne er skatteydende borgere i et job, giver det i meget runde tal 100 millioner kroner mere i kommuneskatter. Det luner naturligvis, selvom de medfølgende børn også koster. Men ud af kommunens nuværende budget på 3.100 millioner hvert år, er det ikke store summer. Men det er stort nok til at investere mere end de 0,6 millioner om året, S og V har afsat til tilflytterkonsulenten i det seneste budgetforlig.

Vi føder for få børn, rejser væk, når vi skal have en uddannelse og vender kun i nogen grad hjem igen, når der skal laves familie og passes arbejdsliv. Vi kan altså få færre til at tage af sted, få flere til at vende tilbage eller tiltrække helt nye grupper som 'indvandrere' enten fra Danmark eller andre lande for at løse opgaven at betale skat på Bornholm. Men hvad får arbejdskraft til at bosætte sig på Bornholm? Der er formentlig mange grunde. Men muligheden for det gode liv med godt arbejde, god bolig, gode forhold for familien, tryghed og god økonomi kan nok trække mange over Østersøen. Dermed er vi tilbage ved partiernes forskellige løsningsforslag. Men der er nok ingen af forslagene, der alene kan flytte de ekstra skatteydere.

Hvis Bornholm fortsat selv skal være i stand til at betale lidt over halvdelen af sine udgifter (resten kommer i tilskud ovre fra), så skal vi sætte ind.

Tilflytningsprojektet er Bornholms månelanding, og det er ikke begrænset til 2.000 ekstra indbyggere. Det er et kæmpe projekt, som alle skal slutte op om og arbejde for, hvis vi skal lykkes med at få Bornholm til at kunne stå på egne ben økonomisk. Vi skal blive endnu stærkere til at fortælle den gode og sande historie om det dejlige liv på Bornholm. Vi skal arbejde med seriøst at udvikle erhvervslivet, så der kommer flere attraktive arbejdspladser til begge ægtefæller. Vi skal sikre boliger, både nye og eksisterende. Forholdene for familier skal matche det niveau, tilflytterne forlader med for eksempel fritidsklub til børn i 4. og 5. klasse, når far og mor arbejder. Vi skal værne og dyrke vores høje tryghed. Og tilflytterne skal kunne få en god økonomi med gode lønninger og fortsat lave huspriser. Det er et gigantisk projekt, som skal tænkes ind i næsten alt, hvad vi gør, hvis vi skal lykkes. Her er 2.000 flere indbygger formentlig ikke nok.

Vi har allerede lave boligpriser, spændende job, trygge rammer og lav kriminalitet. Der er masser at bygge på. Men det fungerer ikke at fortsætte med at køre tilflytningsstrategien som et lille sideprojekt på 0,6 millioner ved siden af Bornholms øvrige udfordringer.

Spørg din politiker, hvordan Bornholm kan nå til månen, inden du skal sætte dit kryds til kommunalvalget. Det er meget vigtigt, vi når den.