Leder: 72 meter – en bornholmerhistorie om det umulige

Leder: 72 meter – en bornholmerhistorie om det umulige
LEDER | ABONNENT | 15. AUG 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
15. AUG 2022 • 05:30

Lars Philipsen og hans makker Jesper Munk er en inspiration til, hvad vi kan og gør her på Bornholm.

Vi lever i en digitalt voksende verden, hvor der dag for dag "sættes strøm" til mere og mere. Store organisationer og øget lovgivning gør hver dag friheden for den enkelte borger mindre på mange områder. Rigtig meget bliver styret og kontrolleret på den måde langt væk fra den enkelte borger. I det lys er dykkermakkerne Lars Philipsen og Jesper Munk en frisk inspiration til, hvad vi selv kan udrette af umulige opgaver.

Lars og Jesper
svømmer deres
egne veje

Bornholm blev ikke et markant bedre sted at leve, fordi de to techdykkere er lykkedes med at dykke helt ned på 72 meters dybde og hæve en sunket trollingbåd, som de nu sætter i stand. Vi er blevet en fascinerende historie rigere, og havbunden er blevet lidt mere ren. Men det spændende ved dykkernes projekt er i langt større grad, at de to har udført, hvad der på overfladen ser umuligt ud.

Professionelle dykkerprojekter på 72 meters dybde er oftest forbeholdt olieboringer og entreprenøropgaver og kan slet ikke betales med almindelige lønninger. Kravene til sikkerhed og udstyr til den type opgaver på arbejdsmarkedet er så høje, at man aldrig ville kaste den slags summer efter en lille trollingbåd i Østersøen. Derfor havde forsikringsselskabet også opgivet båden.

Men Lars og Jesper svømmer deres egne veje. Som super seriøse amatørdykkere har de opbygget evnen og indkøbt udstyret til at kunne gå på eventyr på de store dybder – indtil nu i jagten på at opleve jomfruvrag i primært Østersøen, hvor de to som nogle af de mest seriøse vragdykkere i Danmark har kortlagt og videofilmet en lang række af de historiske skatte, der ligger rundt om Bornholm.

I sidste uge blev evnerne brugt til det umulige – at færdiggøre løftet af en trollingbåd fra 72 meter op til overfladen.

Alle vi andre hverken kan eller skal dykke dybt på trimix (en blanding af ilt, helium og kvæltstof) og jagte vrag. Men Lars' og Jespers præstation er et vidne om, at vi kan langt mere, end der ser muligt ud ved første blik. Bornholms civilsamfund med vores hære af ildsjæle og projekter, der måned efter måned løfter vores ø, kan umådelig meget, der umiddelbart ser umuligt ud. Både med egne og frivillige hænder, med fondsstøtte og professionel hjælp fra vores kommune. Wonderfestiwall, Kulturuge, verdens bedste øl, Folkemøde, Sankthans-fester, Tadao Ando-pavillon, lysmuseum og meget mere er eksempler på, hvor højt vi flyver.

Bornholm er som humlebien, der flyver, selv om det ikke burde kunne lade sig gøre. Vi får gode ting til at ske på vores ø, selv om det ikke burde være muligt. Vi skal blive ved med at løfte de umulige projekter – 72 meter op.