Klubber for større børn

Klubber for større børn
SYNSPUNKT | ABONNENT | 4. FEB 2024 • 19:00
Af:
Danny Christensen-Klubmedarbejder
Læsemakker
Kredsformand for Danske Seniorer på Bornholm
SYNSPUNKT | ABONNENT
4. FEB 2024 • 19:00

Danny Christensen sætter her en debat-stafet i gang om klubliv på Bornholm. Han giver til sidst stafetten videre til Niclas Fick fra Enhedslisten. Den opmærksomme læser har måske allerede set og læst Niclas Ficks svar på Danny Christensens synspunkt, idet dette ved en fejl blev bragt i lørdagsavisen. Vi beklager fejlen.

I Allinge forsøger man sig lige nu med et fremragende privat fritidsklubtilbud kaldet Klub Nord. Her er målgruppen elever fra 4. til 7. klasse. Til dato har man vist ikke set nogle 7. klasses elever møde op. Bortset fra på et enkelt klassebesøg. Og vistnok kun enkelte fra 6. klasse. Man bør derfor nok på sigt ændre både på målgruppen og ambitionen om absolut at skulle være 60 medlemmer, som det har været nævnt i Tidende. Hvad med bare at være 30-40 medlemmer? Det kan da også noget. Ting tager tid. Og man bør ændre målgruppen til elever fra 3.-6. klassetrin. Altså et tilbud til børn fra 10 til 13 år.

Der kommer dermed nok lidt "konkurrencekonflikt" med skolernes SFO, der jo typisk er forbeholdt elever fra børnehaveklasserne til og med 3. klasse. Det skal politikerne derfor være med til at løse. Lige børn leger bedst. Nogle af de forældre vi dagligt taler med i Allinge, om grunden til det beskedne medlemstal, antyder, at det hele måske er bygget på en lidt snæver gruppe forældres ambitioner?

Men at der mangler et reelt pasningstilbud efter skoletid på den ene eller anden måde for denne aldersgruppe, er der ingen, der er i tvivl om. Andre igen påpeger, at klubkontingentet på 750 kr. pr. elev pr. månednok er for højt, uagtet at der i dette beløb også er indbefattet et klubkontingent til medlemskab af idrætsklubben ASG.

Nu forholder det sig imidlertid således, at der jo også er skoleelever ovre på Kongeskærskolen, altså potentielle nye medlemmer, der bor i Tejn. De har jo deres helt egen fremragende og progressive sportsklub T.I.F., som de pågældende måske allerede er medlem af. Desuden skal man ikke underkende det faktum, at der også findes en del børn, der overhovedet slet ikke dyrker sport og derfor ikke behøver at udfylde alle ugens syv dage med diverse aktiviteter. Man kunne måske i stedet have to typer medlemskaber? De rene fritidsklubmedlemmer til for eksempel 400 kr. månedligt og så de, der også var sportsinteresserede til 750 kr. pr. måned. Klubtilbuddet i Klub Nord kan altså, som det ser ud lige nu efter seks måneders eksistens, ikke betegnes som at være blevet en succes. Men dette kan ændre sig på sigt. Andre foreslår et månedsklippekort-system. For som det er nu, påpegede en mor til to, at det kostede deres ene søn næsten 100 kroner pr. besøg, fordi den ene dreng også gik til en del andre ting. Det var derfor for dyrt, og hun fortalte, at de havde måtte fravælge tilbuddet på trods af, at der var en stor glæde at finde i fællesskabet. Lige nu er der en uddannet pædagog ansat i 20 timer om ugen. Samt tre frivillige forældre/bedsteforældre, der har en ugedag hver. Der er så mange ting, man kan foretage sig i Klub Nord. Både i Gamer-rummet, i selve Sportshallen, samt i Kreativitets Pavillonen, der står uden for Nordlands Huset. Aktiviteterne spænder vidt og de, der allerede er tilmeldt, synes at stortrives. Der burde nok også være en mulighed for søskenderabat på 50 procent, som man har det andre steder. Der kunne endvidere måske søges BRK-midler om “fripladser” til dem, der har et akut behov for dette. Det skal så ske i et mere åbent samarbejde mellem skole, familie og sagsbehandler. Måske dette fremragende initiativ en dag helt kunne blive overtaget af BRK, der i den grad burde se at komme i gang med klubtilbud og ungdomsklubber rundt om i alle de større bornholmske byer?

Det er jo indlysende, at et velfungerende ægtepar med to gode indkomster har nemmere ved at finde pengene, end en enlig mor til to eller tre børn, der måske knap nok kan finde penge til et enkelt kontingent? Mulige tiltag i nær fremtid: Hold orienteringsmøder på skolen for forældre og børn i de respektive aldersgrupper. Lyt til både de unge selv og til forældrene. Hvad kan gøres bedre?

Men uanset hvor mange forhindringer der end måtte være, er det bare om at klø på. Bevare optimismen. Når store samarbejdspartnere, som Sparekassen Bornholms Fond, har valgt at støtte med hele 125.000 kr. til eksperimentet, og at det også for lokale sponsorer og ildsjæle synes at være en god ide, er det bare med at holde fokus. Al begyndelse er svær.

Jeg vurderer, at det er afgørende, at være åben over for ideer og forslag. Lave en støtteforening. Holde medlemsmøder. Få erhvervssponsorater. På den måde startede vi en lille gruppe på fire til fem voksne ganske almindelige nytilflyttere for ganske få år siden aktivitetsgruppen: Børn på Nordlandet. Efter nu flere års kamp ser vi ud til at lykkes med: Naturlegeplads og Skater- og Løbehjulsbaner på den nedlagte Tank Grund på Folkemøde Pladsen, lige over for Nordlands Huset. Samt en flot stationær scene: HARPEN på Havnen i Allinge. Med fremragende støtte fra BRK-arkitekten, Gugga Zakariasdottir og hendes dygtige stab. Andre igen startede Nordlandets eget sangkor: Olsker elsker Kor, samt flere andre gode initiativer, bare inden for de sidste 10-13 år. Vi var næsten alle tilflyttere. Og sådan kan man sikkert også med held starte en anden af mine kæpheste op, en Ungdomsklub? Enten i det kommunalt ejede Kærnehus på Kirkepladsen. Giv dem dog hele den øverste etage, med egen bagindgang fra skolegården, hver torsdag, fredag og lørdag? Eller øverste ledige etage oppe i Vestergade, hvor psykiatrien har til huse hver mandag og torsdag fra 10-15. Eller måske kunne den laves henne i den gamle Brandstation i Allinge bare i vinterhalvåret? Forbeholdt 7.-9. klasses elever, der heller ikke har et fristed efter skoletid og om aftenen. Uden voksenindblanding, helt på de unges egne præmisser, indrettet og skabt af de unge selv. Ungdommen trænger til opbakning. Græsrødderne kan altså stadig meget, men hvad mener øens politikere?

Jeg vil gerne hermed give stafetten videre til Niclas Fick fra Enhedslisten og høre hvad han mener, kan være vejen videre frem imod at få skabt et godt klubtilbud for øens børn og unge?

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT