Kæmp for din kirke - stil op!

Kæmp for din kirke - stil op!
Stil op til menighedsrådet og få indflydelse på din kirke. Her ses Bodils Kirke. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 3. MAR 2024 • 19:00
Af:
Lise Dürr Nielsen
sognepræst i Bodilsker
Ibsker
Svaneke
ChristiansøJakob Seerup
menighedsrådsformand i Bodilsker
SYNSPUNKT | ABONNENT
3. MAR 2024 • 19:00

Til efteråret er der menighedsrådsvalg i de bornholmske kirker, og derfor er det godt, at der lige nu er engagement og interesse for, hvad der foregår i kirkerne, mener sognepræst Lise Dürr Nielsen og menighedsrådsformand Jakob Seerup.

Vi har i de sidste måneder set, at der i anledning af forskellige sager har været stor offentlig interesse om kirkens liv og arbejde på Bornholm. Både på sociale medier og i medierne i øvrigt har man kunnet følge med i, at rigtig mange bornholmere har meget stærke følelser og meninger, når det kommer til deres lokale kirke. Mange har måske set det som negative historier, men vi vil gerne vende det om og påpege, at det faktisk er rigtig positivt, at der er sådan et engagement og interesse.

Netop i år skal der være valg til alle menighedsråd på Bornholm, og vi håber, at mange vil udmønte deres interesse ved enten at stemme eller at stille op på valgdagen den 17. september. Vi har brug for alle gode kræfter for at holde kirken levende og relevant for alle. Ved at blive en del af et menighedsråd kan man få indflydelse på en række forhold i Folkekirken. Menighedsrådene står blandt andet for ansættelse af nye præster. Det bliver eksempelvis en opgave for de nye menighedsråd i Ibsker, Bodilsker, Svaneke pastorat. Menighedsrådene ansætter også kirkernes personale og har ansvar for kirkernes arbejdsmiljø og økonomi. Et stort ansvarsområde er kirkernes bygninger, både selve kirkebygningerne, kapeller, kontorer og sognegårde mv. Det omfatter også præstegårdene, hvor der eksempelvis forestår en større renovering af præstegården i Ibsker. Her er der altså lejlighed til at få stor indflydelse som engageret bornholmer, hvis man bliver en del af et menighedsråd.

Den danske folkekirke er sådan organiseret, at alle medlemmer automatisk er tilknyttet kirken i det sogn, hvor de bor. Her kan de stemme og stille op til menighedsrådet. Men det er også sådan, at folkekirken er en rummelig organisation. Der er plads til forskellige fortolkninger og holdninger, og det er på mange måder godt. Men det betyder også, at hvis man bor i et sogn, hvor man ikke føler sig hjemme rent kirkeligt, så har man mulighed for at løse sognebånd til en præst ved en kirke i eksempelvis et nabosogn. Når man har løst sognebånd, så kan man stemme og stille op til menighedsrådet i sin "nye kirke".

På baggrund af den megen debat, der har været, antager vi, at der er mange, der kunne tænke sig at have mere indflydelse på deres lokale kirke. Vi vil derfor gerne opfordre til, at alle bornholmere med interesse for Folkekirken overvejer at stille op og at stemme ved valget. Og vi understreger også, at man ikke skal føle sig bundet af, hvilket sogn man er bosat i. Hvis man føler sig mere velkommen i et nabosogn, så er det måske der, man skal engagere sig.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT