Kaas: Et studie i livskvalitet

Kaas: Et studie i livskvalitet
LEDER | 19. APR 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
19. APR 2024 • 05:30

Her er årsagen til at handle og gøre drømmen om et universitet på Bornholm til virkelighed.

Bornholm er det femtebedste sted at studere i Danmark. I hvert fald hvis man spørger det digitale uddannelsesmedie studentum.dk, som har kigget på, hvad der får studerende til at vælge en kommende studieby.

Et tiltalende studiemiljø og høj faglighed skulle være blandt årsagerne til, at det er dejligt at studere på Bornholm – og det er selvfølgelig rigtig godt at høre. Men hvis vi skal være helt ærlige, så levner det omtalte studiemiljø noget tilbage at ønske. Vi har nemlig ganske enkelt alt for få valgmuligheder, så et langt større udbud af uddannelser – også på universitetsniveau – kunne være med til at skubbe miljøet i en positiv retning. Med den omtalte undersøgelse i baghånden er momentum i hvert fald til stede.

Tager man et kig på, hvad det har betydet for det bornholmske kunsthåndværk, at glas- og keramikskolen i Nexø kom op at stå, så har den sat et bemærkelsesværdigt aftryk. Vi har i dag flere af landets fremmeste kunsthåndværkere boende og arbejdende på Bornholm, og hvis man nu lavede en lige linje fra kunsthåndværket til eksempelvis uddannelser inden for bæredygtighed, fødevareteknologi eller turisme- og kulturformidling, så kunne det være interessant at se, hvad der kunne opstå på sådan nogle felter.

Et universitet kan fungere som en katalysator for udvikling og kan være med til at tiltrække, ikke kun investeringer men også store virksomheder og entreprenører, der søger direkte adgang til talentfuld arbejdskraft.

Det skaber nye job, og det kunne være med til at øge værdien af Bornholms erhvervsliv, hvilket så ville gavne os, der bor her og ikke mindst den trængte, kommunale økonomi.

Bornholm nøjes som bekendt ikke med en femteplads, når det handler om at bo i Danmark. Her må vi være en uovertruffen etter, så lad os også stile højere, når det handler om vores uddannelser. Det kunne virkelig gavne os alle sammen.